Klaipėdoje aidės giesmės, lietuvių mitologinės dainos ir muzika iš Saremos | Diena.lt

KLAIPĖDOJE AIDĖS GIESMĖS, LIETUVIŲ MITOLOGINĖS DAINOS IR MUZIKA IŠ SAREMOS

  • 0

Uostamiesčio Etnokultūros centras šį penktadienį kviečia į Vilniaus universiteto folkloro ansamblio „Ratilio“ pasirodymą, šeštadienį – pasiklausyti atlikėjų iš Estijos dueto „Leana & Hartwin“, o antradienį – adventinių giesmių.

„Ratilio“ – su nauja programa

Ansamblis „Ratilio“ (vad. M. Ričkutė ir K. Aponavičiūtė) ir Klaipėdos etnokultūros centras ragina ieškoti advento ramybės ir kelti akis virš kasdienybės. Gruodžio 13 d. 17 val. LMTA Klaipėdos fakulteto Koncertų salėje (K. Donelaičio g. 4) vyksiančio mitologinių dainų koncerto „Mėnesio svodba“ klausytojai žvelgs į dangaus skliautą per mitologinį objektyvą, skambant dainoms ir sutartinėms, kuriose gyvas senasis žvilgsnis į pasaulį, o jame mėnuo – tėvelis, saulė – motulė, žvaigždės – seselės...

„Mėnesio svodba“ – naujausia folkloro ansamblio „Ratilio“ programa. Joje ieškoma mitologinio mąstymo šaknų, išryškinamos dangaus ir žmogaus gyvenimo paralelės. Dainose veikia dangiškoji pora – Saulė ir Mėnuo – įkūnijanti visatos dualumą ir harmoniją. Prieš publikos akis atsiveria dangaus gyvenimo ciklas nuo Saulės patekėjimo ir kelionės per skliautą iki pat sutemų, kai naktiniame danguje sužimba Mėnuo ir žvaigždės.

Koncerte „Mėnesio svodba“ liesis archajiški sutartinių sąskambiai, įvairių regionų mitologinės liaudies dainos, kurias papildys subtilios meditatyvios instrumentuotės. Atlikimo tradiciją tęsiančio, bet ir eksperimentuoti nebijančio ansamblio programoje taip pat nuskambės svarbiausius tradicinės muzikos principus išlaikiusi autorinė muzika.

Po koncerto „Ratilio“ kvies klausytojus dar neskubėti namo, pabūti kartu ir padainuoti Kalėdų laikotarpio liaudies dainų.

Vilniaus universiteto folkloro ansamblis „Ratilio“ – seniausias Lietuvoje folkloro kolektyvas, puoselėjantis autentišką liaudies kultūrą ir ieškantis naujų tradicijos raiškos formų. Šis jaunatviškas, veržlus ir energingas ansamblis ne kartą lankėsi Klaipėdoje – čia jis pasisėmė gražiausių folkloro festivalių įspūdžių. Todėl artėjančio koncerto repeticijos kupinos nuoširdaus darbo, nekantraus laukimo ir meilės Klaipėdos krašto gyventojams ir svečiams.

Koncertuos duetas iš Estijos

Gruodžio 14 d. 17 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) vyks Estijos Saremos saloje gyvenančio dueto „Leana & Hartwin“ koncertas.

Pora kūryboje ir gyvenime kartu kuria muziką nuo 2012 m. Leana Vapper-Dhoore yra dainininkė, grojanti dūdmaišiu ir fleita. Gimusi ir užaugusi Saremoje, ji salą vadina savo namais ir saugiu uostu. Jos pačios parašytas dainas pagimdė šnabždantys miškai, gilios pelkės ir raminantys salos peizažai. Belgas Hartwinas Dhoore – profesionalus atlikėjas, grojantis diatonine armonika, gerai žinomas kaip šiuolaikinių instrumentinių kompozicijų, kuriose dažnai girdimos ir tradicinės muzikos intonacijos, kūrėjas. Jo kuriamos melancholiškos harmoninės linijos puikiai palydi Leanos dainas, subtiliai atspindi tylią ir magišką Saremos aplinką.

„Leana & Hartwin“ dueto repertuaras yra atsidūręs estų tradicinės muzikos ir naujų nepapasakotų istorijų, kurios palaiko tą tradiciją, kryžkelėje. Trapi ir intymi jų muzikos visata nukelia į vietą, kur ji gimė – į Saremos salą.

Skambės adventinės giesmės

Gruodžio 17 d. 17.30 val. Klaipėdos etnokultūros centre vyks tradicinių giedojimų vakaras „Adventas. Ko ir kaip laukiame?“

Jame dalyvaus Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios liaudiškų giesmių ansamblis (vad. V. Budreckis) ir Visų rusų šventųjų parapijos choras (vad. O.Roenko). Renginį ves kun. doc. dr. Saulius Stumbra.

Adventas krikščioniškoje tradicijoje išgyvenamas viltingu laukimu, įvairiomis liaudies pamaldumo praktikomis ir namų apeigomis. Susirinkusieji į renginį jį išgyvens skambant adventinėms giesmėms, seniausių krikščionybės Bažnyčių – Romos Katalikų ir Stačiatikių – tradiciniams giedojimams, kartu su giesmininkais pažins dvi seniausias krikščioniškas tradicijas ir įprasmins advento laukimą.

Visi trys renginiai – nemokami.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS