Klaipėdoje – J. Šikšnelio romano „Praeities dulkės – mirties šešėliai“ pristatymas | Diena.lt

KLAIPĖDOJE – J. ŠIKŠNELIO ROMANO „PRAEITIES DULKĖS – MIRTIES ŠEŠĖLIAI“ PRISTATYMAS

  • 0

2020 m. vasario 6 d., ketvirtadienį, 17.00 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) vyks Lietuvos rašytojų sąjungos nario Juozo Šikšnelio romano „Praeities dulkės – mirties šešėliai“ pristatymas ir susitikimas su autoriumi. Renginyje dalyvaus literatūrologas dr. Marijus Šidlauskas ir rašytojas, psichologas, politikos bei visuomenės veikėjas dr. Vytautas Čepas.

J. Šikšnelio romanas skaitytojus panardina į misteriją, kurioje dalyvauja ir šiuolaikiniai žmonės, ir istorinės asmenybės. Tai satyrinis romanas, jungiantis skirtingus laiko momentus, įtemptą veiksmą bei detektyvo elementus.

Istorikas Andrius Večiorinis nesėkmingai bando apginti disertaciją apie 1831-ųjų metų sukilimą. Vėliau muziejuje sargu dirbantis vyras įsivelia į painų ir kone siurrealistinį istorinį nuotykį. Atgiję sukilimo vadai Gelgaudas, Chlapovskis, Dembinskis ir lietuviškąja Žana d’Ark tituluojama grafaitė Emilija Pliaterytė imasi neeilinės misijos.

J. Šikšnelis romane parodo kitokius istorinius veikėjus, nei esame įpratę juos matyti istorijos vadovėliuose. Autorius ieško savito, unikalaus pasakojimo stiliaus. Jis nevengia šaržuoti ir šaipytis – galbūt tai atsakas į augantį istorinių romanų populiarumą?

Autorius sako norėjęs, kad romano veiksmas vyktų dviejose laiko plotmėse, tačiau vėliau nusprendė atsisakyti 1831-ųjų ir apsiribojo šiandiena. Anot jo, rašant romaną jam nebuvo svarbūs tokie dalykai kaip laiko mašina ar kiti keliavimo laiku būdai. Kur kas svarbiau tai, ką „prisikėlę iš mirusiųjų“ herojai turi papasakoti, kaip jie reaguoja į šiandienos problemas, kokius klausimus sprendžia?

Kurdamas romaną „Praeities dulkės – mirties šešėliai“ J. Šikšnelis naudojosi istoriniais šaltiniais, nors prisipažįsta kruopščiai archyvų nenaršęs. Anot jo, visa medžiaga jau žinoma plačiam skaitytojų ratui, tereikia mokėti ja pasinaudoti. Autorius, pasitelkęs juodąjį humorą ir paradoksalias situacijas, sukuria kone fantastinį istorinį romaną.

J. Šikšnelis (slapyvardis – Raidas Dubrė) – prozininkas, dramaturgas. Gimė 1950 m. kovo 1 d. Švendubrėje, Varėnos rajone (dabar Druskininkų savivaldybė). 1973 m. Vilniaus universitete baigė bibliotekininkystę ir bibliografiją. Nuo 1973 m. Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje ėjo įvairias pareigas. Lietuvos rašytojų sąjungos narys – nuo 1994 m. Rašytojo kūrinių yra išversta į rusų, lenkų, anglų kalbas. J. Šikšnelis taip pat yra skulptorius – drožia iš medžio, kala akmens skulptūras, yra surengęs daugiau nei 50 parodų Lietuvoje ir užsienyje.

Knyga yra konkurso „Klaipėdos knyga 2019“ nominantė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS