Klaipėdoje – penki Lietuvos rusų dramos teatro spektakliai | Diena.lt

KLAIPĖDOJE – PENKI LIETUVOS RUSŲ DRAMOS TEATRO SPEKTAKLIAI

  • 1

Lietuvos rusų dramos teatras (LRDT) rengiasi išskirtinėms gastrolėms Klaipėdos dramos teatre. Jau spalio 11–13 d. uostamiesčio žiūrovai turės progos pamatyti net penkis vienus populiariausių ir gausiai lankomus Vilniuje LRDT spektaklius.

Komedijoje – pramogos ir aistros

Spalio 11 d. 18.30 val. bus rodomas įspūdingas spektaklis "Zoikos butas".

Michailo Bulgakovo (1891–1940) – kūrinių "Meistras ir Margarita", "Šuns širdis" ir kt. autoriaus – garsioji komedija "Zoikos butas" pirmąkart buvo pastatyta Lietuvos rusų dramos teatro scenoje.

Ypač smagus tekstas, kostiumuotų intermedijų kaleidoskopas, gyvenimiškų paradoksų virtinė ir groteskiški charakteriai – visa tai atspindi prieškario sovietinės Rusijos NEP-o (Naujosios ekonominės politikos) laikotarpį, t. y. trumpą laisvosios rinkos suklestėjimo periodą.

Tuomet ypatingo polėkio žmonės, nujausdami atokvėpio laikinumą, stačia galva nerdavo į beatodairiškų pramogų ir aistrų siautulį, apie tai ir šios komedijos siužetas.

Gerą tuziną itin ekstravagantiškų vaidmenų čia atlieka visas teatro žvaigždynas. Pagrindinį patrakusios madų salono šeimininkės Zojos Pelc personažą įkūnija temperamentingoji Inga Maškarina.

Po ilgo laiko į LRDT sceną sugrįžęs režisierius Rolandas Augustinas Atkočiūnas šiam pastatymui pasitelkė garsų latvių dailininką scenografą Martiną Vilkarsį ir patyrusį sceninių melodijų meistrą kompozitorių Giedrių Puskunigį.

Publiką taip pat pradžiugins kostiumų dailininkės Jolantos Rimkutės sukurta stilingų retro suknelių galerija. Spektaklis vaidinamas originalo (rusų) kalba su vertimu į lietuvių (titrai).

Himnas poros meilei

Spalio 12 d. 17 val. Klaipėdos dramos teatro Mažojoje salėje bus rodomas Aleksandros Metalnikovos monospektaklis "Vienišas žmogaus balsas" pagal Svetlanos Aleksijevič knygą "Černobylio malda".

Viena pagrindinių LRDT aktorių A.Metalnikova sumąstė savo monospektaklį pagal knygą "Černobylio malda" dar iki tada, kai jos autorė S.Aleksijevič pelnė Nobelio literatūros premiją.

Vaidinime skamba tik vienas šios knygos pasakojimas – jo antrašte pavadintas ir spektaklis.

Žiūrovai čia neišgirs faktų apie didžiausią žmonijos istorijoje technologinę katastrofą – Černobylio atominės jėgainės sprogimą 1986 m. balandžio 26 d.

Aktorę įkvėpė rusų moters, žuvusio jauno gelbėtojo likvidatoriaus taip pat jaunos našlės, pasakojimas. Tas jos pasakojimas – tarsi himnas judviejų meilei, kurią toji milžiniška katastrofa paskatino suliepsnoti neregėta jėga, nors jiedu – niekuo neypatingi, tik labai tyros ir jautrios sielos žmonės.

"Pajutau, kad privalau tai padaryti", – teigė aktorė.

A.Metalnikova yra užaugusi Visagine, abu jos tėvai dirbo tenykštėje atominėje jėgainėje. Jai tebuvo šešeri, kai sprogo Černobylio jėgainė.

Aleksandrai neteko tiesiogiai susidurti su knygoje pasakojamais įvykiais, bet netiesiogiai Černobylio katastrofa palietė ir ją, ir jos šeimą.

Todėl, nepaisydama didelio darbo krūvio vaidinant pagrindiniuose LRDT repertuaro spektakliuose, aktorė pasiryžo ir šiam savarankiškam darbui. Jai talkino dažnas jos scenos partneris, taip pat pagrindinių vaidmenų atlikėjas aktorius Vladimiras Dorondovas.

Tačiau, kaip aktorė ir režisierius, A.Metalnikova ir V.Dorondovas bendradarbiauja pirmąkart. Šis spektaklis bus vaidinamas rusų kalba be vertimo.

Kiek kitokia istorija

Spalio 12 d. 18.30 val. Klaipėdos dramos teatro Didžiojoje salėje atgis nemirtingojo "Pigmaliono" herojai. Antikos laikų mitas byloja apie Kipro salos karalių Pigmalioną. Jis aistringai pamilo deivę Afroditę, sukūrė jos skulptūrą ir maldavo deivės, kad šiai šaltai marmuro statulai ji įkvėptų gyvybę.

Afroditė, sujaudinta tokios skulptoriaus aistros, suteikė gyvybę skulptūrai, kuri tapo Galatėja, Pigmaliono žmona.

Tačiau klasikinė airių rašytojo, dramaturgo ir Nobelio premijos laureato Bernardo Shaw (1856–1950) pjesė "Pigmalionas" (1912) pasakoja kitokią istoriją.

Siužeto centre – prasčiokė gatvės prekeivė Eliza Dulitl, kurią du išsimokslinę cinikai aristokratai – profesorius Higinsas ir pulkininkas Pikeringas – susilažinę sumąsto išmokyti aristokratiškos iškalbos ir aukštuomenės manierų.

Tai viena garsiausių ir populiariausių pasaulio pjesių, remdamasis ja kompozitorius Frederickas Loewe sukūrė populiarų Brodvėjaus miuziklą "My Fair Lady" (1956), o 1964 m. miuziklo "My Fair Lady" ekranizacija su Audrey Hepburn ir Rexu Harrisonu pagrindiniuose vaidmenyse susižėrė net aštuonis "Oskarus".

LRDT scenoje šią pjesę pastatė jauna lietuvė režisierė, Tbilisio Šota Rustaveli teatro ir kino universiteto auklėtinė Linda Urbona.

Jai talkino dailininkė scenografė iš Gruzijos Nino Kitia ir populiarus lietuvių kompozitorius Faustas Latėnas.

Spektaklyje vaidina Viačeslavas Lukjanovas, Juliana Volodko, Aleksandras Agarkovas, Valentinas Kirejevas, Inga Maškarina, Jelena Bogdanovič, Inga Stankaitytė, Jevgenija Rusakova, Jekaterina Makarova ir Arturas Svorobovičius. Spektaklis vaidinamas originalo (rusų) kalba su vertimu į lietuvių (titrai).

Nudžiugins ir mažuosius

Spalio 13 d. 12 val. mažųjų žiūrovų laukia "Coliukė" pagal Hanso Christiano Anderseno pasaką.

Tai spalvingas spektaklis apie mažutėlės – tik colio dydžio – mergaitės neįtikėtinus nuotykius ir jos sutiktus ne mažiau įdomius personažus.

Spektaklio kūrybinė grupė – režisierius Jurijus Ščiuckij, dailininkė Jolanda Imbrasienė, kompozitorius Nikolajus Moroziukas, choreografė Leokadija Dabužinskaitė.

Vaidina Valentina Lukjanenko, Liubov Timochova, Jelena Orlova, Aleksandras Kanajevas ir kt. Spektaklis vaidinamas rusų kalba.

Ir humoras, ir lyrizmas

Gastroles spalio 13 d. vainikuos Sigito Račkio režisuotas "Dviejų pasaulių viešbutis" pagal garsaus prancūzų dramaturgo Erico Emmanuelio Schmitto dramą.

Tai įtaigus spektaklis, kupinas subtilaus humoro, lyrinių intonacijų, iškeliantis daugelį moralinių ir filosofinių problemų.

Kas yra gyvenimas ir kaip žmogus jį švaisto veltui? Po automobilio avarijos Žiuljenas Portalis patenka į paslaptingą viešbutį.

Ten jis sutinka iki tol nepažinotus žmones, mąsto apie gyvenimą ir mirtį, mokosi mylėti.

Jaudinantį spektaklį kartu su režisieriumi kūrė scenografijos ir kostiumų dailininkė Renata Valčik, kompozitorius Giedrius Puskunigis (pelnęs Auksinį scenos kryžių ir už muziką šiam spektakliui).

Spektaklyje vaidina Dmitrijus Denisiukas, J.Ščiuckij, J.Rusakova, Michailas Makarovas, A.Metalnikova, Anžela Bizunovič, Valentinas Novopolskij, Artūras Aleksejevas. Spektaklis vaidinamas rusų kalba.

Lietuvos rusų dramos teatras nekantriai laukia susitikimo su Klaipėdos žiūrovais.

GALERIJA

  • Klaipėdoje – penki Lietuvos rusų dramos teatro spektakliai
  • Klaipėdoje – penki Lietuvos rusų dramos teatro spektakliai
  • Klaipėdoje – penki Lietuvos rusų dramos teatro spektakliai
  • Klaipėdoje – penki Lietuvos rusų dramos teatro spektakliai
Dmitrijaus Matvejevo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Puiku

Nuostabu. Tikiuosi, kad džiūrovų susirinks ir rusakalbių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS