Klaipėdos etnokultūros centre – Kalėdų laukimo nuotaika | Diena.lt

KLAIPĖDOS ETNOKULTŪROS CENTRE – KALĖDŲ LAUKIMO NUOTAIKA

  • 0

Klaipėdos etnokultūros centre ir per karantiną vakarais ilgai negęsta šviesos: šį penktadienį čia koncertuos šeimyninis folkloristų duetas iš Vilniaus, antradienį vyks edukacinis užsiėmimas šeimoms. Renginiai bus pasiekiami internetu. O gyvai Etnokultūros centras kviečia senamiestyje atrasti Kalėdų sekretą.

Ramių dainų vakaras

Klaipėdos etnokultūros centras šio penktadienio vakarą 18 val. buria į adventinio ir kalėdinio laikotarpio dainų vakaro tiesioginę transliaciją. Etnokultūros centre svečiuosis gerai žinomų sostinės folkloro grupių „Rana“ ir „Ugniavija“ atlikėjai – šeimyninis duetas Austėja Agnietė ir Skomantas Čepuliai. Koncertas nemokamas. Tiesioginė transliacija vyks Klaipėdos etnokultūros centro „Facebook” paskyroje: https://www.facebook.com/etnocentras.lt/posts/3027183554048627.

A.A.Čepulienė – profesionali psichologė, etnoterapijos užsiėmimų sumanytoja ir įgyvendintoja (etnoterapija ‒ kultūros išmintimi paremtas sveikimas, terapija, veikianti per gilesnį savo psichikos pažinimą, susitikimą su kolektyvine pasąmone, išorinį kultūros palikimą integruojant į vidinį savo pasaulį).

Senamiestyje – Kalėdų sekretas. / EKC archyvo nuotr.

S.Čepulis – iš didelės muzikuojančios folklorinės šeimos, nuo vaikystės apsuptas tradicinių dainų, šokių, instrumentinės muzikos melodijų. Jis dalyvauja gerai žinomos vyrų grupės ,,Ugniavijas” veikloje.

Vaikystės svajonių sekretas, sudėliotas iš prabėgusio laiko ir namų atminties trupinių, netikėtai atgijo jaukiame fachverko namelyje Klaipėdos senamiestyje.

Nors abu atlikėjai gimę ir augę Vilniuje, jų širdis labiausiai kutena jautrių, skambių dzūkiškų melodijų vinguriavimas: „Mums patinka ne tik melodijos – ypač domina dainų tekstai ir simbolinis jų interpretavimas.“

Svečiai atliks adventines ir kalėdines dainas. „Šios dainos – mūsų pačios mėgstamiausios dėl savo ramumo, lėtumo, ilgumo ir jaukumo. Jas bedainuojant širdis ir protas nurimsta ir užsipildo židinio jaukumo šiluma, net kai už lango audros ir pūgos“, – tvirtino Austėja.

Senamiestyje – Kalėdų sekretas. / EKC archyvo nuotr.

Šis koncertas-pasidainavimai yra vienas iš projekto „Etnoreidas“ renginių. „Etnoreidas“ – įvairių etnokultūrinių renginių ciklas, pristatantis autentiško ir modernaus folkloro projektus, įdomius naujus atlikėjus, kūrybiškas idėjas, iniciatyvas ar kitas etnoraiškas. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Mokys karpyti snaiges

Gruodžio 15 d. 18 val. Klaipėdos etnokultūros centras ir mažus, ir didelius kviečia į nuotolinį snaigių karpymo užsiėmimą visai šeimai su karpymo meistre klaipėdiete Kristina Stase Mažukaitiene. Renginys mokamas – 2,90 Eur, vyks per „Zoom“ platformą. Registracija – iki gruodžio 13 d. nuorodoje https://cutt.ly/ThgeMjz. Vietų skaičius ribotas.

Iki mūsų dienų atėjusi ir viena dažniausių kalėdinio laikotarpio popierinė puošmena namų aplinkoje, ugdymo įstaigose, biuruose – iš balto popieriaus karpyta snaigė. Gamtoje susidarančios snaigės – ledo kristaliukai – yra šešiabriaunės, šešiakampės, visos skirtingų raštų. Būtent šešiakampę snaigę mokysis karpyti edukacinio renginio dalyviai. Iškarpytomis snaigėmis galima papuošti langus, eglutę ar pušies šaką šventėms, karpinys gali tapti nuostabia servetėle, stalo serviravimo puošmena.

Senamiestyje – Kalėdų sekretas. / EKC archyvo nuotr.

Tautodailininkė K.S.Mažukaitienė gyvena ir kuria Klaipėdoje. Medikės profesiją turinti moteris karpiniuose randa atgaivą, ypač mėgsta karpyti snaiges. Tūkstančiai jų jau pasklido po visą pasaulį – snaigės mielai perkamos, dovanojamos. 1989 m. Kristinos karpytos snaigės pateko į Pasaulio popieriaus karpinių parodą, surengtą Vilniuje. Kasmet ji rengia savo karpinių parodas įvairiuose Lietuvos kampeliuose, veda edukacinius užsiėmimus vaikams ir suaugusiesiems. 2013 m. K.S.Mažukaitienė išleido knygą „Snaigių fantazija“, kurioje publikuojami autorės darbai ir praktiniai patarimai norintiesiems išmokti snaigių karpymo meno.

Už lango – šventinė paslaptis

Prisimenate vaikystės žaidimą sekretą – po stiklo šuke sukurtą paslaptį, skirtą pamatyti tik tam, kuo pasitikite, o pasisekus – ir tam, kas ją netikėtai atras? Ar norėtumėte atrasti paslaptį, žvilgtelėti pro užuolaidomis neužtrauktą langą, rakto skylutę, netikėtai išgirsti į vaikystę nukeliančią melodiją?..

Stebuklingu advento laikotarpiu Klaipėdos etnokultūros centras atveria duris į šventinę paslaptį – Kalėdų sekretą. Vaikystės svajonių sekretas, sudėliotas iš prabėgusio laiko ir namų atminties trupinių, netikėtai atgijo Klaipėdos senamiestyje, jaukiame fachverko namelyje (Bažnyčių g. 4). Šiame spalvingame, už durų stiklo besislepiančiame kambarėlyje atidus praeivio žvilgsnis nukryps į šventinio laukimo ženklus. Tai jaukus, dar nebaigtas močiutės mezginys, garuojantis vasarą rinktų žemuogių arbatos puodelis, medaus skonis, saldžiausia uogienė, rankdarbis brangiausiam žmogui, pusnis išbraidę veltiniai, džiūstančios pirštinės, ilgai laukta dovana, žvakučių šviesa, stiklo žaisliukas ant eglutės, varpelių skambėjimas, šeimos relikvijų skrynelė, stebuklingos nakties burtai, senelio Kalėdos pėdsakai, jausmas, kad nepamiršo...

Einant senamiesčio gatvelių labirintais, verta pasukti ten, kur sklinda tyli muzika. Nuojauta neapgaus. Beliks tik pažvelgti pro langą ir paslaptis atsivers. Ieškoti Kalėdų sekreto klaipėdiečiai kviečiami iki gruodžio 30 d. 10–20 val.

GALERIJA

  • K.S.Mažukaitienės iš popieriaus karpytos snaigės. EKC archyvo nuotr.
  • K.S.Mažukaitienės iš popieriaus karpytos snaigės. EKC archyvo nuotr.
  • K.S.Mažukaitienės iš popieriaus karpytos snaigės.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS