Klaipėdos galerijoje – menininkės apmąstymai apie atmintį ir laiką | Diena.lt

KLAIPĖDOS GALERIJOJE – MENININKĖS APMĄSTYMAI APIE ATMINTĮ IR LAIKĄ

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus galerijoje praėjusį ketvirtadienį atidaryta audiovizualinių menų kūrėjos Miglės Križinauskaitės-Bernotienės kūrinių paroda „Atminties ir laiko erozija“.

Tai tarpdisciplininė kino, videomeno, fotografijos ir instaliacijos paroda, kurioje eksponuojami 2020–2022 m. autorės sukurti darbai, permąstantys atminties nyksmo fenomeną.

Atsiminimai yra asmeninės ir kolektyvinės atminties santaka. Laiko ir erdvės suformuoti prisiminimai keičia suvokimą apie tai, kas atsimenama, ir tai, kas pamiršta. Parodoje sujungiami kino kūriniai, videoprojekcijos, fotografijos, mikrokoliažai, objektai, kūrybinio proceso refleksijos, šviesos intervencijos, – taip siekiant vizualiai stimuliuoti ir artikuliuoti diskusijas apie atminties ribotumo bei laiko tekėjimo sampratas.

Menininkės darbai, kuriems būdingas poetinis, asmeniškas pasakojimas, byloja apie atmintį ir jos trapumą. Prieš akis kiekvieną akimirksnį dingsta realybė – lieka tik tai, kas išlieka ir suranda vietą prisiminimuose, kurie, tiesa, taip pat nėra amžini ir nekintantys. Žmonės nuolat mėgina su tuo kovoti. Paroda atliepia visuomenės norą viską fiksuoti, konstruoti prisiminimus.

Parodos kūriniuose susipina autoetnografija ir fikcija, realybė ir eksperimentinio meno formos, griaunančios tikrovę ir imituojančios išblėstančius prisiminimus bei tekančio laiko vaizdinius. Eksponuojamuose darbuose gausu metakino užuomazgų ir asmeniškų refleksijų, kurios nebūtinai susiję su realybe, priešingai, yra manipuliuotos ir neracionalios, kartais – tik fantazijos.

Ši paroda – tai autorės kūrybiniai mėginimai atsigręžti ir dirstelėti į praeities šešėlius, bandymai išbūti dabarties laike ir erdvėje bei atsargus žvilgsnis į ateitį. Tai bandymas megzti dialogą su žiūrovais ir drauge patyrinėti atminties fragmentiškumą̨, kurį atkartoja ir parodoje eksponuojami kūriniai. Taip pat ji primena, kad net dokumentika, kuri pretenduoja į tiesioginį realybės atspindį, yra jau medijuoti vaizdai ir garsai.

M.Križinauskaitė-Bernotienė (gim. 1987 m.) yra audiovizualinių menų kūrėja, eksperimentinių, dokumentinių filmų režisierė, šiuo metu gyvenanti ir kurianti Utenoje. 2020 m. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ji baigė kino režisūros magistro studijas, o dabar savo meninę ir mokslinę veiklą ten pat tęsia meno doktorantūroje, gilindamasi į asmeniškojo kino kūrybines strategijas ir tyrinėdama autoetnografinį eksperimentinį dokumentinį kiną. Jos darbai nuolat rodomi tarptautiniuose eksperimentinio kino festivaliuose visame pasaulyje.

Paroda Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) veiks iki rugsėjo 17 d. Galerijos darbo laikas: II–V – 10–18 val., VI – 11–16 val.

GALERIJA

  • M. Križinauskaitė-Bernotienė. Prisiminimų nešėjai.
M. Križinauskaitės-Bernotienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS