Klaipėdos kamerinis orkestras išvyko gastrolių į Ispaniją | Diena.lt

KLAIPĖDOS KAMERINIS ORKESTRAS IŠVYKO GASTROLIŲ Į ISPANIJĄ

  • 0

Jau tapo tradicija, kad metų pradžioje Klaipėdos kamerinis orkestras (KKO) keliauja į gastroles Ispanijoje – ten vykstantį festivalį „Alborada Clásica“. Pernai tapęs šio festivalio reziduojančiu orkestru, jis ir šiemet jame reprezentuos Lietuvos uostamiestį, publikai prisistatydamas su ambicinga menine programa. Vasario 6–11 d. vykstančių gastrolių metu ispanai išgirs ne tik garsių užsienio kompozitorių kūrinius, bet ir Lietuvos kūrėjų kompozicijas.

„Kultūroje labai svarbu jausti ne tik namų ar gimtojo miesto, bet ir viso pasaulio pulsą. Taigi tarptautiškumas – tai socialinis ir kultūrinis fenomenas, kai galime pažvelgti į save iš šalies. Gastrolės taip pat leidžia atitolti nuo profesinės kasdienybės, rutinos ir, svarbiausia, suteikia galimybę atstovauti Klaipėdai ir Lietuvai pasaulio kultūros renginiuose. Todėl šiuos koncertus Ispanijoje suvokiu kaip nedidelę detalę didelėje orkestro koncertų dėlionėje“, – teigė orkestro meno vadovas Mindaugas Bačkus.

Ispanijoje Klaipėdą reprezentuojantis orkestras atliks dviejų lietuvių autorių kompozicijas: Juozo Naujalio „Svajonę“ ir Nijolės Sinkevičiūtės „Kryžkelės apeigas“. „Dalytis nacionaline muzikos kultūra yra vienas iš svarbiausių KKO veiklos prioritetų, todėl į Ispaniją grįžtame ir su lietuvių kompozitorių kūriniais, kai kurie jų dedikuoti mūsų orkestrui. Šios išskirtinės muzikinės kompozicijos puikiai pristato unikalų mūsų kultūros veidą“, – kalbėjo M. Bačkus.

KKO laukia pasirodymai festivalio „Alborada Clásica“ publikai Motrilyje ir Salobrenoje. Taip pat Lietuvos Respublikos ambasados Ispanijos Karalystėje kvietimu orkestras surengs koncertą Sevilijoje. Visuose koncertuose skambės trys skirtingos programos, jose – Liudviko van Bethoveno Koncertai Nr. 3 ir Nr. 5 fortepijonui ir orkestrui, Antonino Dvoržako „Serenada”, Igorio Stravinskio baleto „Apollon Musagètte“ muzika, kiti gražiausi užsienio ir lietuvių kompozitorių kūriniai. Orkestrui diriguos pats festivalio meno vadovas Alexis Soriano, kaip solistai pasirodys M. Bačkus (violončelė), Josu de Solaunas (fortepijonas, Ispanija, JAV), Andrey’us Yaroshinsky’s (fortepijonas, Ukraina).

„Šie metai orkestrui žada daug įsimintų koncertų ir iššūkių, ruošiant naujas programas ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių publikai. Mus įkvepia ir tai, kad galime pelnytai vadintis vienu svarbiausių Lietuvos kolektyvų, meniniais projektais garsinančių uostamiestį toli už jo ribų, o tapę festivalio Ispanijoje reziduojančiu kolektyvu, tai tik patvirtinome“, – sakė M. Bačkus.

Kasmet Granados provincijos mieste Salobrenoje vykstantis festivalis savo gerbėjams pateikia garsiausių klasikinės muzikos atlikėjų paruoštas programas. Šiemet festivalio scenoje pasirodys ukrainiečių pianistas A. Yaroshinsky’s, vadinamas vienu geriausių savo kartos muzikų, gitaristas Davidas Martinezas, koncertuojantis su ryškiausiais pasaulio orkestrais didžiausiose pasaulio scenose, tenoras Enrique Viana ir daugelis kitų atlikėjų, kurių atliekama muzika  žavi išrankiausius klasikos melomanus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS