Klaipėdos kariliono festivalis: „Nakties varpai“ spalvingai užbaigs šventę | Diena.lt

KLAIPĖDOS KARILIONO FESTIVALIS: „NAKTIES VARPAI“ SPALVINGAI UŽBAIGS ŠVENTĘ

  • 1

Seniau parašyti ir visiškai nauji kūriniai, improvizacijos, liaudies kūrybos atgarsiai – tai ir dar daugiau spalvingai atskleis unikalų 48 varpų instrumentą baigiamajame Klaipėdos kariliono festivalio koncerte „Nakties varpai“. Jame birželio 24-ąją 21 val. gros kariliono ir kitų instrumentų atlikėjai iš Lenkijos.

Varpais skambins ištikimai festivalio publikai pažįstama Monika Kazimierczak. Kartu su ja pasirodys džiazo trio – Tomaszas Chyla (smuikas), Slawekas Koryzno (perkusija), Szymonas Burnos (Moog, FX, programavimas) bei Emilis Miszkas (trimitas). Nemokamą kariliono festivalio koncertą ves muzikologė A.Nakienė.

M.Kazimierczak – taip pat prie Baltijos jūros įsikūrusio Gdansko karilionų siela. Šiame mieste ji inicijuoja ir rengia kariliono festivalius, o tai daryti tikrai verta – Gdanske yra net trys varpų instrumentai! Beje, vienas iš jų – Keliaujantis karilionas – 2015 m. birželį buvo atvykęs į Klaipėdą, kur atliko Kariliono festivalio šauklio vaidmenį. M.Kazmierczak daugiausia skambina Gdansko rotušės (Gdansko istorijos muziejaus) ir Šv.Kotrynos bažnyčios karilionais. 11 metų ji dirigavo Gdansko miestiečių chorui ir vadovavo Lenkijos karilionininkų gildijai (dabar yra jos tarybos narė). Tarptautinių konkursų laureatė aktyviai koncertuoja Olandijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Lietuvoje, JAV.

M.Kazmierczak studijavo Nyderlandų kariliono mokykloje, įgydama bakalauro ir magistro laipsnius. 2012 m. ji apsigynė kariliono atlikimo specialybės menų daktarės laipsnį. Šiuo metu M.Kazmierczak dėsto Gdansko muzikos akademijoje ir Elblago valstybinėje muzikos mokykloje.

Koncerto atlikėjai kartu muzikuoti pradėjo prieš metus, kai festivalio Gdanske koncerte gyvas muzikos atlikimas buvo realiu laiku sinchronizuojamas su videoinstaliacija ant Šv.Kotrynos bažnyčios bokšto. Visi jie – Gdansko muzikos akademijos auklėtiniai. „Aš baigiau klasikinio atlikimo studijas, Tomaszas studijavo chorinį dirigavimą ir džiazą, o Slawekas ir Szymonas tapo pripažintais džiazo improvizacijos meistrais. Vaikinai dažnai muzikuoja drauge, o aš į jų bendrą kūrybą įnešiau naujų stilistinių elementų“, – pasakojo M.Kazimierczak.

Klaipėdos kariliono festivalį užveriančią programą karilionui ir džiazo trio M.Kazimierczak pristatė taip: „Improvizuosime seniau sukurtos muzikos temomis. Pasirinkome kūrinius, kuriuose daug vietos paliekama improvizacijai, pavyzdžiui, Geerto D’hollanderio etiudų ciklą karilionui „Ludus modalis“. Negana to, improvizuosime populiarių lenkų ir lietuvių liaudies dainų temomis, improvizacijomis papildysime Loretos Narvilaitės kompoziciją karilionui ir atliksime Katarzynos Kwiecien-Dlugosz naują kūrinį, inspiruotą kompozitorės reakcijų į pandemiją.“

Kitas pastarosios kompozitorės premjerinis kūrinys nuskambės atliekamas karilionu ir trimitu. Į festivalį atvyks ir pati autorė, itin aktyviai rašanti varpų instrumentui.

Klaipėdos kariliono festivalis – gyvų ir įsimintinų muzikinių susitikimų sugrįžimas prieš prasidedant Klaipėdos koncertų salės vasaros sezonui. Festivalio koncertai – nemokami, o geriausia jų klausytis Laikrodžių muziejaus kiemelyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...,nuostabu!!!...,VARPU MUZIKOS neKARTA KLAUSIAUSI KAUNE...

tai TIKRA ATGAIVA SIELAI... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS