Klaipėdos koncertų salėje paaiškės jaunųjų kompozitorių konkurso laureatai | Diena.lt

KLAIPĖDOS KONCERTŲ SALĖJE PAAIŠKĖS JAUNŲJŲ KOMPOZITORIŲ KONKURSO LAUREATAI

  • 0

Šį šeštadienį didelę intrigą žada Klaipėdos koncertų salėje vyksiantis II tarptautinio Eduardo Balsio jaunųjų kompozitorių konkurso finalas. Jam pasibaigus paaiškės konkurso laureatai.

Pavardės ir šalys įslaptintos

Visos finalui atrinktų kūrinių autorių pavardės ir šalys iki šiol tebėra įslaptintos. Siekiant skaidrumo, tarptautinės sudėties konkurso žiuri visų dalyvių partitūras gavo nuasmenintas – pasirašytas slapyvardžiais ir be jokių nuorodų į kūrėjų šalis.

Vieno žymiausių XX a. Lietuvos kompozitorių, profesoriaus E.Balsio (1919–1984) atminimui skirtą konkursą organizuoja VŠĮ „Ars & Sonoris“. Klaipėdos koncertų salė yra šio renginio partnerė.

Konkurso tikslai – skatinti šiuolaikinės muzikos prieinamumą, jaunųjų kompozitorių kūrybą ir tarptautinį kūrėjų bendradarbiavimą, vertinti geriausius muzikos kūrinius ir apdovanoti jų autorius.

Konkursui buvo pateikta daugiau nei pusšimtis partitūrų iš viso pasaulio.

Finale – du lietuvių kūriniai

Belaukiant II tarptautinio Eduardo Balsio jaunųjų kompozitorių konkurso finalo, organizatoriai atskleidė kelias smalsumą žadinančias detales.

Buvo sulaukta daugiau nei pusė šimto partitūrų iš viso pasaulio, įskaitant ir tokias šalis kaip Australija, Trinidadas ir Tobagas ar Brazilija. Tarptautinė konkurso žiuri į finalą atrinko tris jaunesniųjų kompozitorių (iki 21 metų) kūrinius, sukurtus Austrijos, JAV ir Kinijos atstovų, bei 10 pagrindinės kategorijos dalyvių (iki 35 metų) kompozicijų, atkeliavusių iš Prancūzijos, Sakartvelo, Turkijos, Lenkijos, JAV ir Kinijos. Į finalinį dešimtuką šiemet pateko ir du lietuvių autorių kūriniai.

„Darbo buvo išties daug – klausytis, analizuoti, lyginti kūrinius tarpusavyje“ – pasakojo žiuri narys latvių kompozitorius Erikas Ešenvaldas. Jam antrino ir prancūzų smuikininkas Philippe’as Graffinas: „Atrinkti kūrinius į finalą buvo ne tik sunku, bet ir be galo įdomu. Žavėjo jaunųjų kompozitorių kūrybiškumas.“

Pagrindinės premijos – trys

Konkurso vertinimo komisiją, be jau minėto latvių kūrėjo E.Ešenvaldo ir prancūzų smuikininko Ph.Graffino, taip pat sudaro lietuvių kompozitoriai Algirdas Martinaitis, Loreta Narvilaitė ir žiuri pirmininkas kompozitorius iš Izraelio Ayalis Adleris.

Tarptautinio konkurso finalo metu bus paskelbti jaunesniųjų kompozitorių kategorijos laureatai ir išrinkti trys pagrindinių premijų laimėtojai. Už pirmąją vietą bus skirta 2 tūkst. eurų premija, antroji ir trečioji vietos bus įvertintos 1 tūkst. ir 500 eurų piniginiais apdovanojimais.

Tarptautinio konkurso finale geriausius jaunųjų kompozitorių kūrinius atliks tarptautinės šiuolaikinės muzikos atlikėjų pajėgos: Rygos kamerinis choras „Ave Sol“ (Latvija), kuriam vadovauja ir finale diriguos Andris Veismanis, Klaipėdos kamerinis orkestras, kuriam vadovauja Mindaugas Bačkus, o finale diriguos Robertas Šervenikas, taip pat styginių kvartetas „Chordos“, fortepijoninis trio „FortVio“ ir Fortepijoninis kvintetas (Indrė Baikštytė, Ieva Sipaitytė, Vaida Paukštienė, Robertas Bliškevičius, Povilas Jacunskas).

II tarptautinio Eduardo Balsio jaunųjų kompozitorių konkurso finalas – šeštadienį 18.30 val. Jis bus tiesiogiai transliuojamas lrt.lt portale.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS