Klaipėdos kultūros fabriko languose – gyvas šokis ir teatras | Diena.lt

KLAIPĖDOS KULTŪROS FABRIKO LANGUOSE – GYVAS ŠOKIS IR TEATRAS

  • 2

„Nauja patarlė byloja: jei teatro durys užrakintos, jis atsidarys langus“, – šypsodamiesi kalbėjo akcijos „Langas į teatrą“ iniciatoriai. Jungtinę akciją Kultūros fabriko languose inicijavo Šeiko šokio teatras, prie jo prisijungė Klaipėdos jaunimo teatras, „Taško“ teatras ir šokių mokykla „CODA“. Jie savo žiūrovams siunčia žinutę, kad jų labai pasiilgo, ir, kol salės užvertos, kviečia pasimatyti kūrybiškai ir saugiai.

Karantino patirtys

Keturis balandžio vakarus Klaipėdos kultūros fabriko antrojo aukšto languose jie rengs gyvą parodą. Apšviestuose languose pasirodys šokėjai, aktoriai iš pamėgtų spektaklių, jaunosios balerinos, vyks vertikalaus šokio pasirodymas, o praeiviai įvykį galės stebėti lauke iš Jono kalnelio pusės.

Pirmasis pasirodymą surengė Šeiko šokio teatras. Balandžio 9-ąją Kultūros fabriko langiuose buvo galima pamatyti ištraukas iš jo spektaklių, improvizacijas ir kiek netikėtą flamenką, kurį sušoko Greta Seiliūtė.

„Jau kurį laiką sukome galvas, kaip pasimatyti su žiūrovais saugiai ir kūrybiškai. Norėjome išvengti ekranų, nuo kurių visi jau pavargo. Todėl kilo mintis atverti „gyvus ekranus“ languose. Mūsų pasirodymai iš spektaklių „Pareiškiu – Brandir“ ir „Bolero – Extended“ tyrinėja asmens, tautos laisvės, jos paieškų suvaržymuose idėjas. Langas tampa ir ribų, ir galimybių simboliu. Tai mūsų visų gyvenimo karantine patirtys. Pasitelkę šviesas, šokį ir muziką, tuos vidinius varžtus norėjome truputį atlaisvinti“, – akcijos idėją pristatė Šeiko šokio teatro vadovė Agnija Šeiko.

Augustino Našlėno nuotr.

Teatralizuota ekskursija

Po pirmojo sėkmingo pasirodymo antrąjį šio penktadienio vakarą suruoš „Taško“ teatras. Jis publikai žada teatralizuotą virtualią ekskursiją „Pasivaikščiojimas Klaipėdoje“ su „gidais“ languose.

„Dalyvaujame šioje akcijoje, nes norime, kad Klaipėdos gyventojai nepamirštų, jog yra įvairių išraiškos priemonių (ne tik televizija ar „YouTube“), į kurias bus galima nukreipti savo dėmesį, kai vėl atsidarys kultūros įstaigos. Šie kitokie būdai gali suteikti autentiškos fizinės ir emocinės patirties, įprasminančios mūsų gyvenimus. Tikimės, kad teatrų atidarymo laukiame ne tik mes, teatro kūrėjai, kad jo laukia ir žiūrovai. Šios akcijos metu apšvietimo ir garso priemonėmis atgaivinsime buvusį tabako fabriko pastatą, šiuo metu tapusį Klaipėdos kultūros lopšiu, ir papasakosime miesto gyventojams jo istoriją“, – pasirodymo sumanymą atskleidė „Taško“ teatro aktorius Kristupas Biržietis.

Kūryba nesustojo

Neslėpdama sunkumų, kuriuos vis dar patiria tiek įstaiga, tiek joje kuriantys teatralai,

Kultūros fabriko vadovė Raimonda Masalskienė įžvelgė ir teigiamų dalykų. Kol nevyko spektakliai, scenos menams ir renginiams skirta daugiafunkcė salė teatralų jėgomis atsinaujino ir transformavosi į „juodą dėžutę“, čia repetuojami nauji pastatymai.

Augustino Našlėno nuotr.

„Karantino metu menininkų kūryba nesustojo: kuriami nauji produktai, ruošiamos premjeros. Pasirodo, ne tik praradome, bet kai ką ir atradome“, – pasidžiaugė R.Masalskienė.

Kad kūryba nestoja, įrodo ir Klaipėdos jaunimo teatras, kurio pasirodymas Kultūros fabriko languose numatytas balandžio 23-iąją. „Labai pasiilgome teatro scenos ir žiūrovų. Kol negalime susitikti, savo dėmesį sutelkiame į kūrybą. Labai laukiame, kada galėsime parodyti savo naujus spektaklius, o šiuo metu mūsų prioritetas – visų saugumas ir sveikata. Vis dėl to norime bent per Klaipėdos kultūros fabriko langus pamatyti žiūrovus ir priminti jiems apie mūsų spektaklius ir jų personažus, kurie labai laukia galimybės sugrįžti į teatro sceną“, – kalbėjo Klaipėdos jaunimo teatro direktorius Tomas Jankauskas.

Šokio dienai

Šokių mokykla „CODA“ ruošia programą, su kuria klaipėdiečius balandžio 29-ąją sveikins su Tarptautine šokio diena, – pristatys perspektyvias jaunąsias balerinas ir parodys vertikalaus šokio numerį.

„Kai visi miega, kūrėjo langas šviečia. Pas tikrą menininką šviesa niekada negęsta. Ugdydami jaunuosius talentus matome, kaip neigiamai karantinas veikia jaunąją kartą, kaip sunkiai ji priima žodžius „tiesiog taip reikia“. Negesinkime jaunųjų kūrėjų šviečiančių širdučių“, – ragino Inga Briazkalovaitė, šokių mokyklos vadovė, vertikalaus šokio pradininkė Lietuvoje, tarptautinių šokio konkursų dalyvė ir nugalėtoja, kurios kūryba garsina uostamiestį Lietuvoje ir pasaulyje.

Teatrai sako, kad pakaks „kultūrintis“ nunarinus galvas į telefonų ekranus ar susmigus minkštose sofose priešais televizorius – laikas pakelti akis į viršų. Vaikštinėjantieji prie Jono kalnelio kviečiami žvilgtelėti į Kultūros fabriko pusę ir atverti „Langą į teatrą“.

Tikslius pasirodymų laikus ir galimus pasikeitimus organizatoriai skelbia savo feisbuko ir instagramos platformose bei renginio puslapyje: https://www.facebook.com/events/318322352961518.

GALERIJA

  • Klaipėdos kultūros fabriko languose – gyvas šokis ir teatras
  • Klaipėdos kultūros fabriko languose – gyvas šokis ir teatras
Augustino Našlėno nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kvieskit

žmones į tą Kultūros fabriką, leiskit šiaipsau rinktis.. kokią kavinukę su programa ir skaniu maistu apgyvendinkit... O tai tuščias amžinai stovi. Kaip ir pusė centrinės Klaipėdos pastatų.Pagrindinis mūsų miesto akcentas - tuščios gatvės, negyvi namai, tylūs žmonės šen-ten šešėliuose besnuslenkantys... Gal jau laikas ir dienraštį pavadinti ,,Tuščia Klaipėda"?

Ruonis

Kultūros namuose gyvas šokis ir teatras.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS