Klaipėdos lėlių teatre – J. Januškevičiūtės kūrinių paroda „Kas tu?“ | Diena.lt

KLAIPĖDOS LĖLIŲ TEATRE – J. JANUŠKEVIČIŪTĖS KŪRINIŲ PARODA „KAS TU?“

  • 0

Klaipėdos lėlių teatro edukaciniame centre (Vežėjų g. 4) rugsėjo 2 d. 17.30 val. vyks Klaipėdos lėlių teatro įkūrėjos Jūratės Januškevičiūtės darbų parodos „Kas tu?“ atidarymas. Jame dalyvaus ir parodos autorė.

Parodoje – J. Januškevičiūtės sukurti paveikslai ir iliustracijos. „Lėlių teatre lėlė gyvena tol, kol jos gyvavimo vieta – spektaklis – yra gyvas. Po to, kai spektaklis miršta, kai kurios lėlės ramiai guli muziejuose, kai kurios užbaigia savo dienas miestų sąvartynuose, o kitos netikėtai įgyja naujas formas ir tarnauja toliau. Ši paroda – apie teatrinės lėlės pomirtinį gyvenimą. Parodoje ji atgimsta ir dažnai tampa visai kitu, sunkiai atpažįstamu herojumi. Lėlė gimsta iš naujo, bet jau ne tame teatriniame veiksme, o vaizduojamojo meno kūrinyje, kur gyvavimo taisyklės – kitos. Gyventi joms dabar tenka plokštuminio „stop“ būsenoje. O dar dažniau jos tampa tik naujų kūrinių įkvėpėjomis ir tada egzistuoja visai kitomis sąlygomis, visai kitomis išorinėmis formomis, kurios tik šiek tiek panašios į buvusį gyvenimą lėlių kino ar teatro scenoje. Šioje parodoje yra ir kelios būsimų knygelių iliustracijos. Knygelių temos ir siužetai labai artimi seniai nebegyvenantiems spektakliams. Personažai veikia tomis pačiomis aplinkybėmis, bet jau literatūriniame vyksme“, – mintimis dalijosi parodos autorė J. Januškevičiūtė.

J. Januškevičiūtė – ryški asmenybė Klaipėdos ir visos Lietuvos kultūriniame gyvenime: lėlių teatro režisierė, dramaturgė, dailininkė. Būdama Klaipėdos universiteto Menų fakulteto docente, kartu ji buvo pirmojo lėlių teatro režisierių kurso vadovė, ne tik išugdė talentingą lėlininkų kolektyvą, bet ir padėjo tvirtus pamatus vieninteliam profesionaliam lėlių teatrui Klaipėdos krašte.

J. Januškevičiūtė garsėja kaip „lėlininkė iš Dievo malonės“ – nesirinkdama madingų temų, ji žvilgsnį kreipia į aukštąsias vertybes, į amžinąsias temas. Kūrė spektaklius ne tik Klaipėdos, bet ir Kauno, Panevėžio, Liepojos, Varšuvos lėlių teatruose. Nuosekli kūrybinė linija, brandūs meniniai darbai, savita menine kalba bylojantys spektakliai – tai pagrindiniai J. Januškevičiūtės kūrybinės biografijos bruožai, įvertinti ne vienu reikšmingu apdovanojimu.

Dailės ir fotografijos darbų parodose, rengiamose Lietuvoje ir užsienyje, J. Januškevičiūtė dalyvauja nuo 1980 m. Yra surengusi ne vieną individualios kūrybos parodą. Per daugiau nei 30 darbo lėlių teatre metų dailininkė yra sukūrusi šimtus lėlių.

Paroda veiks iki rugsėjo 22 d. Įėjimas – laisvas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS