Klaipėdos metų knygos rinkimai: susitikimai su autoriais ir leidėjais | Diena.lt

KLAIPĖDOS METŲ KNYGOS RINKIMAI: SUSITIKIMAI SU AUTORIAIS IR LEIDĖJAIS

  • 0

Šią savaitę prasidėjo Klaipėdos metų knygos rinkimai. 16-ąjį kartą juos organizuojanti Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka sulaukė kaip niekada daug dalyvių. Konkurse „Klaipėdos knyga 2021“ dėl populiariausios ir gražiausios knygos titulų varžosi net 35 leidiniai. Bibliotekoje jau prasidėjo konkurso dalyvių pristatymai, susitikimai su autoriais ir leidėjais.

G.Grajausko poezijos rinkinys

Šį penktadienį 17.30 val. I.Kanto bibliotekos Meno skyriuje (J.Janonio g. 9) vyks klaipėdiečio poeto Gintaro Grajausko eilėraščių knygos „Nykstamai menkų dydžių poveikis megastruktūroms“ pristatymas.

„Mane visada ypatingai domino eilėraščiai, kuriuose „gražumo“, „meniškumo“ tėra tik būtinas minimumas. Eilėraščiai, kurie sugeba tapti beveik anoniminiais, be ryškesnės autoriaus invazijos. Tarsi atsiradę savaime. Idealiu atveju skaitytojai pasijunta, lyg patys juos būtų parašę. Dažnai jie trumpi, lakoniški, atmosferiški. Keliomis eilutėmis sukuriantys pasaulio vaizdą, – pasakojo G.Grajauskas. – Kita knygos ašis – „Paguodos giesmės“, eilėraščių ciklas, kurį kažkada pradėjau, iš karto žinodamas, kad jis niekada nebus baigtas. Eilėraščiai į šį ciklą ateina patys – nenoriu nieko forsuoti ir skubinti. Gal net atvirkščiai – norėtųsi, kad ciklas pildytųsi kuo lėčiau. Nes dauguma ciklo eilėraščių vienaip ar kitaip susiję su man svarbiais žmonėmis, kurių jau nebėra. Konkrečių dedikacijų norėjau išvengti – nors kai kur jos nesunkiai nuspėjamos. Vis dėlto „Paguodos giesmės“ skirtos ne mirusiems, o gyviesiems, tebegyvenantiems. Visų gyvųjų sustiprinimui ir paguodai. Kitos dalies eilėraščių stilistika – atpažįstama iš mano ankstesnių knygų. Paradoksalūs, (auto)ironiški. Kai kurie aštroki.“

Konkurse „Klaipėdos knyga 2021“ dalyvaujančią knygą pristatys poetė Elena Karnauskaitė. Pristatyme dalyvaus knygos autorius G.Grajauskas.

Du D.Musteikio romanai

Kovo 8 d. 17 val. I.Kanto biblioteka buria į virtualų susitikimą su Klaipėdos metų knygos rinkimuose dalyvaujančių romanų „Čia bus Mėmelio pilis“ ir „Mėmelio komtūro kalavijas“ autoriumi klaipėdiečiu Dariumi Musteikiu. Tiesioginė transliacija vyks bibliotekos feisbuko paskyroje @kmsvb.

Būsimo Klaipėdos jubiliejaus proga D.Musteikis parašė istorinį romaną su nuotykių elementais, kuris, nebūdamas istoriniu veikalu ar vadovėliu, įtraukia skaitytojus į maloniai užkrečiamą skaitymo pramogą „skaniai praryti knygą“ ir leidžia pažvelgti į Klaipėdos miestą pirmųjų Mėmelio gyventojų akimis.

Beje, abiejų romanų autorius D.Musteikis gimė Klaipėdos gimtadienio dieną – rugpjūčio 1-ąją, tik 713 metais vėliau, ir romaną „Čia bus Mėmelio pilis“ dedikuoja savo gimtinei.

Knygoje „Mėmelio komtūro kalavijas“ (romano „Čia bus Mėmelio pilis“ tęsinys) siūloma pasitelkti vaizduotę ir persikelti į daugiau nei prieš 760 metų vykusius nepakartojamus ir įtraukiančius įvykius Dangės žiotyse ir rytinėje Baltijos pakrantėje. Kartu su knygos personažais kviečiama atkakliai ginti Mėmelį nuo jį puolančių Algmino žemaičių, spręsti miesto vystymo ir apsaugos klausimus, džiaugtis naujų miesto gyventojų gimimu, pamąstyti apie bendražmogiškas vertybes.

B.Puidoko eilėraščiai

Kovo 9 d. 16 val. I.Kanto bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49) bus pristatyta konkurse „Klaipėdos knyga 2021“ dalyvaujanti Broniaus Puidoko eilėraščių knyga „Dainuoju gyvenimą“, kurią išleido S.Jokužio leidykla-spaustuvė.

Užsitęsusios pandemijos metu nerimo, nežinios, slogių nuotaikų dažnai prisipildo mūsų namai, o jei dar dangų užvaldo pilki lietų nešantys debesys, į sielą ima skverbtis pilkuma. Prasta nuotaika smelkia iki kaulų, pranyksta net mažiausi džiugesio blyksniai. Turi sau prisipažinti – užvaldė depresija. 2021 m. išleistoje antrojoje B.Puidoko eilėraščių knygutėje visiškai kita nuotaika – čia užkoduotas proveržio iš pandeminės nuotaikos troškimas. Autoriaus optimizmą rodo ir pavadinimas „Dainuoju gyvenimą“. Grėsmės akivaizdoje apdainuojamas gyvenimas, meilė, gamtos gyvybingumas. Autoriaus akiratis platus: jis mėgsta keliauti, domisi istorija, istoriografija, žavisi garbinga Lietuvos praeitimi, lyg metraštininkas aprašo iškilias asmenybes. Eilėraščiuose minimi Lietuvos kunigaikščiai, karalienė Barbora Radvilaitė, paskirti eilėraščiai palaimintajam Jurgiui Matulioniui, kovotojai už Lietuvos nepriklausomybę Nijolei Sadūnaitei, neužmiršta įdomi asmenybė – Klaipėdos dainininkė, daug metų žavėjusi savo publiką jausminga populiariąja muzika, Nelė Paltinienė.

Skaitytojai rinks populiariausią knygą, o gražiausią leidinį išrinks ekspertų komisija.

Fotoalbume – prasminga tradicija

Kovo 15 d. 17 val. I.Kanto bibliotekos Pempininkų padalinyje (Taikos pr. 81 A) vyks Klaipėdos metų knygos rinkimuose dalyvaujančio fotoalbumo „Donelaitis. Klaipėda. Sausio 1-oji“ pristatymas. Fotoalbumą išleido „Eglės“ leidykla. Renginyje dalyvaus leidėjas ir šio leidinio sudarytojas Antanas Stanevičius.

Fotoalbumas skirtas prasmingai ir romantiškai klaipėdiečių tradicijai – kasmet pagerbti Kristijono Donelaičio gimtadienį sausio pirmąją dieną 12 valandą. Sueigos, prasidėjusios 1989-aisiais, tampa vis gausesnės, turiningesnės. Knygoje nuolatiniai susirinkimų dalyviai pasisako apie K.Donelaičio reikšmę jiems asmeniškai ir visai Lietuvai.

Fotoalbume yra kompaktinė plokštelė su K.Donelaičio kūryba, kurią deklamuoja Klaipėdos dramos teatro aktoriai, su Liudviko Rėzos tautosakiniu palikimu, dainuojamu

Juodkrantės Liudviko Rėzos kultūros centro folkloro ansamblio „Aušrinė“.

E.Barauskienės „Kovingoji Ėvė“

Kovo 16 d. 17 val. I.Kanto bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49) – Editos Barauskienės knygos „Kovingoji Ėvė: kaip Ieva Simonaitytė gynė lietuviškumą ir gentainius“ pristatymas. Renginyje svečiuosis konkurse „Klaipėdos knyga 2021“ dalyvaujančios knygos autorė E.Barauskienė, aktorė Virginija Kochanskytė, knygą išleidusios leidyklos „Eglė“ vadovas A.Stanevičius.

Ievos Simonaitytės 125-osios gimimo metinės paskatino priekuliškę pedagogę ir rašytoją Editą Barauskienę pažvelgti į lietuvių literatūros klasikės tautinę, pilietinę veiklą, į jos atkaklią kovą su priespauda, neteisybe. Visa tai I. Simonaitytė patyrė vaikystėje, jaunystėje ir brandžiame gyvenime nuo savųjų kaimynų, nuo vokiečių ir tarybinės valdžios. Fizinę negalią turėjusi rašytoja buvo nepaprastai stipri savo dvasia, ji nenuolaidžiavo tiems, kurie kėsinosi pažeminti žmogiškąjį orumą, visiškai nepelnytai bausti jos gentainius. Vienas pačių skaudžiausių laikotarpių I.Simonaitytės gyvenime – Antrasis pasaulinis karas ir pokaris, kai ištuštėjusio Klaipėdos krašto gyventojai buvo masiškai tremiami į Sibirą, o grįžusieji neapsikentę emigravo į Vokietiją.

„Esame viena tauta, viena žemė, viena Lietuva!“ – taip kovingoji Ėvė pasidžiaugė 1923-iųjų vasario 16-ąją, prabėgus mėnesiui po Klaipėdos ir Lietuvos susivienijimo. Rašytojos lietuviškasis patriotizmas – sektinas pavyzdys.

„Su kovingąja Ėve gyvenau visą gyvenimą – ir tiesiogiai Priekulėje, ir per jos kūrybą“, – teigė E.Barauskienė, savo mintis sudėjusi į knygą „Kovingoji Ėvė: kaip Ieva Simonaitytė gynė lietuviškumą ir gentainius“.

Kur balsuoti

Su konkurse „Klaipėdos knyga 2021“ dalyvaujančiomis knygomis galima susipažinti ir balsuoti už populiariausią I.Kanto bibliotekos tinklalapyje www.biblioteka.lt ir šešiuose bibliotekos padaliniuose: Skaitytojų aptarnavimo skyriuje (Turgaus g. 8), Meno skyriuje (J.Janonio g. 9), Jaunimo skyriuje (Tilžės g. 9), „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49), Kalnupės padalinyje (Kalnupės g. 13) ir Pempininkų padalinyje (Taikos pr. 81 A).

Iki balandžio 24-osios skaitytojai rinks populiariausią knygą, o gražiausią leidinį išrinks ekspertų komisija.

GALERIJA

  • Klaipėdos metų knygos rinkimai: susitikimai su autoriais ir leidėjais
  • Klaipėdos metų knygos rinkimai: susitikimai su autoriais ir leidėjais
  • Klaipėdos metų knygos rinkimai: susitikimai su autoriais ir leidėjais
  • Klaipėdos metų knygos rinkimai: susitikimai su autoriais ir leidėjais
  • Klaipėdos metų knygos rinkimai: susitikimai su autoriais ir leidėjais
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS