Klaipėdos muzikinio teatro spektaklyje šoks dvimetrinės pabaisos | Diena.lt

KLAIPĖDOS MUZIKINIO TEATRO SPEKTAKLYJE ŠOKS DVIMETRINĖS PABAISOS

  • 0

Šeštadienį vaikai ir jų tėveliai kviečiami į šokio spektaklio visai šeimai „Ten, kur gyvena pabaisos“ premjerą, kuria su miesto publika sveikinsis naujasis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupės meno vadovas, žinomas šokėjas, aktorius Donatas Bakėjus.

Įkvėpė knyga

1963 m Maurice'o Sendako parašyta knyga „Ten, kur pašėlę dalykai“ („Where the wild things are“) vienu metu JAV buvo uždrausta dėl tariamai destruktyvaus pagrindinio herojaus ir baugių jį lydinčių pabaisų. Atšaukus draudimą ši paveikslėlių knyga iki šiol laikoma viena svarbiausių ir įspūdingiausių knygų vaikams bei tobuliausia literatūrine vaiko pykčio analize. Vos 338 žodžių pasakojimas įkvėpė ne vieną kūrėją jį interpretuoti. Vienas žymiausių mėginimų – 2009 m. Spike'o Jonezo režisuotas filmas tuo pačiu pavadinimu.

„Ten, kur gyvena pabaisos“ bus ne tik pirmasis D.Bakėjaus pasisveikinimas su Klaipėdos publika, tai ir jo režisūrinis debiutas.

Spektaklio centre – pasaulio ir namų karaliumi save regintis herojus, kuris po konflikto su šeimos nariais užsidaro savo kambaryje. Supykusio vaiko lova tampa laivu, nugabenančiu jį į pabaisų pasaulį. Kvapą gniaužiančios, du su puse metro aukštyn besistiebiančios pabaisos šiame spektaklyje yra lyg šeimos narių kaukės (spektaklio dailininkė – Liuka Songailaitė) – išraiškingos, charakteringos.

Atpažįstama istorija

Spektaklyje siekiama žvilgtelėti į vaiko vidinį pasaulį, pamatyti, kokias formas įgauna jo emocijos, koks galingas vaikų fantazijos užtaisas. Viešėdamas pabaisų pasaulyje, pagrindinis herojus patiria įvairių nuotykių ir išmoksta vertingų pamokų, kurias savo laivu parsigabena į namus.

Pagrindinį herojų šoksiantis baleto artistas Aurelijus Liškauskas sakė, kad jo vaidmenyje bus galima pamatyti viso pasaulio berniukus. „Jis labai lakios vaizduotės, kiek išdykęs, kartais pasipūtęs, nesusitaikantis su aplinkybėmis ir visada norintis būti teisus, bet gebantis pasimokyti iš savo klaidų“, – taip savo personažą apibūdino šokėjas ir pridūrė, kad pasakojama istorija bus tikrai kažkiek atpažįstama kiekvienai šeimai, turinčiai vaikų.

„Manau, kad atėjusieji į spektaklį bus sužavėti jo vizualumo. Galiu išduoti, kad mums, šokėjams, bus karšta savo kostiumuose, bet viską su kaupu atpirks sukurtas efektas. Tai bus nepaprastas spektaklis“, – tikino A.Liškauskas.

Užburs kostiumai

Mamą šoksianti balerina Beata Molytė pasakojo, kad netrūksta smalsuolių, besidominčių naujuoju spektakliu: „Vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų – ar nebus baisu? Galiu atsakyti, kad tikrai nebus. Spektaklyje vaikų akimis perteikiama, kaip jiems atrodo tėvai, kai šie jų nesupranta.“ Šokėja antrino A.Liškauskui, užsimindama apie spektaklio vizualumą: „Vienas įspūdingiausių akcentų yra kostiumai – jie prikaustys vaikų dėmesį ir juos užburs.“

„Vaikai mane išmokė laisvės. Jie greitai atleidžia, greitai susidomi naujais dalykais ir visai kitaip žiūri į tai, ką mes laikome problemomis“, – teigė didelę darbo su vaikais patirtį turintis D.Bakėjus. Choreografas prisipažino, kad statydamas spektaklį galvojo būtent apie vaikų auditoriją – tai, kaip vaikai priima informaciją, kas jiems įdomu, nes norėta sukurti vaikų dėmesį prikaustantį kūrinį.

Naujasis Klaipėdos muzikinio teatro spektaklis bus rodomas lapkričio 5, 6 ir gruodžio 4 dienomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS