Klaipėdos žvejų rūmai pradeda naują renginių sezoną | Diena.lt

KLAIPĖDOS ŽVEJŲ RŪMAI PRADEDA NAUJĄ RENGINIŲ SEZONĄ

Klaipėdos žvejų rūmai vėl atveria duris – rugsėjį prasideda naujas sezonas, kuris intriguoja įspūdingais renginiais.

Vasara buvo turininga

Nedidelei administracijos komandai nedaug teko ilsėtis, nes vasara taip pat buvo svarbių ir didelių renginių metas. Liepos pradžioje sėkmingai surengtas XXII tarptautinis gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“, šiemet sulaukęs itin didelio publikos susidomėjimo. Žvejų rūmai kvietė į Valstybės dienai ir Baltijos keliui skirtus renginius – Martyno Kavaliausko, grupės „FC Baseball“ ir Gabrielės Vilkickytės koncertus. Bene svarbiausia naujiena, kad nuo rugpjūčio 1 d. Žvejų rūmai turi naują vadovą – direktorę Kristiną Jakštę.

Žvejų rūmų meno kolektyvai vasarą nemažai keliavo ir iš kelionių grįžo ne tuščiomis. Mišrus choras „Cantare“ pelnė didįjį prizą tarptautiniame chorų festivalyje-konkurse „Per Musicam Ad Astra“ Torunėje (Lenkija), o moterų choras „Dangė“ – IX tarptautiniame chorinės muzikos konkurse „Auksinė Šalčios juosta“ Eišiškėse. Visi Žvejų rūmų chorai ir šokių kolektyvai dalyvavo Lietuvos Vakarų krašto Dainų šventėje.

LNOBT pastatytame B Pawlowskio balete vaikams „Snieguolė ir septyni nykštukai“ pagrindines partijas šoka prancūzaitė M. Pontarlier ir britas B. Th. Davis. / M. Aleksos nuotr.

Festivalis-konkursas „Vox Maris“

Tradiciškai rugsėjį Žvejų rūmuose prasideda naujas renginių sezonas. Jau šį penktadienį startuoja Klaipėdos žvejų rūmų organizuojamas tarptautinis moterų chorų ir vokalinių ansamblių festivalis-konkursas „Vox Maris“ (festivalio iniciatorė ir meno vadovė – moterų choro „Dangė“ meno vadovė Judita Kiaulakytė). Programoje – dalyvių koncertai, seminaras ir kūrybinės dirbtuvės ne tik Klaipėdoje. Dalyvaus 18 chorų ir vokalinių ansamblių iš Latvijos, Lietuvos ir Ukrainos.

Šį penktadienį ir šeštadienį Palangos Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje ir šeštadienį Kretingos Viešpaties apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje skambės sakralinės ir pasaulietinės muzikos koncertai.

Šeštadienį festivalis viešės Liepojos koncertų salėje „Lielais Dzintars“, kur 15.30 val. surengs koncertą, skirtą Baltų vienybės dienai. Tą pačią dieną 15 val. Klaipėdos žvejų rūmuose vyks Lietuvos ir Ukrainos kolektyvų susitikimas-koncertas.

Festivalio „Vox Maris“ pradžios koncertas – rugsėjo 23 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje. Dainuos Latvijos universiteto merginų choras „Balta“, kuris atliks Annos-Mari Kähärä (Suomija), Kimo Andre Arneseno (Norvegija), Ola Gjeilo (Norvegija), Matthew Cullotono (JAV), Jameso Stevenso (Didžioji Britanija), Ricardo Lafuente Aguado (Ispanija), Peterio Vasko ir Andraso Sejanso (Latvija) kūrinius.

Rugsėjo 24 d. 10 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto koncertų salėje moterų chorai ir vokaliniai ansambliai varžysis festivalio konkurse, o 14 val. fakulteto 410-ojoje auditorijoje prasidės seminaras „Moterų chorų ir vokalinių ansamblių veikla“, kuriame pranešimus skaitys lektoriai iš Latvijos, Lenkijos, Lietuvos ir Ukrainos.

Festivalio „Vox Maris“ finaliniai akordai nuskambės rugsėjo 24 d. 18 val. Žvejų rūmų Didžiojoje salėje. Po konkurso laureatų apdovanojimų ceremonijos baigiamajame koncerte pirmą kartą bus atlikta Vytauto Miškinio kantata moterų chorui, styginių orkestrui ir mušamiesiems „Keturi žvilgsniai į Saliamoną“. Baltų vienybės dienai bus skirta antroji koncerto programos dalis, kurioje chorai dainuos latvių ir lietuvių kompozitorių kūrinius. Koncerte dalyvaus chorai „Balta“, „Atbalss“ ir „Intis“ (Latvija), „Dangė“, „Cantare“, „Virgo“, „Gaudeamus“, „Ave Vita“, „Studium“ ir Vilniaus universiteto kamerinis orkestras (Lietuva).

LNOBT atvyks gastrolių

Pirmieji naujojo renginių sezono Žvejų rūmuose svečiai – Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT). Rugsėjo 29 d. 18.30 val. – dviejų baleto kūrinių vakaras, skirtas visiems baleto gerbėjams, vertinantiems ir baleto plastikos grožį, ir bendrą kūrinių estetiką, taip pat visiems baleto mėgėjams, pasiilgusiems gražaus, kokybiško ir profesionalaus baleto meno. Pirmoje dalyje bus pristatytas klasikinio baleto šedevras – L. A. Minkaus baleto „Pachita“ garsusis Grand pas classique. Baletas sukurtas 1846 m. Paryžiuje, o XX a. nusistovėjo tradicija šį antrąjį baleto veiksmą rodyti atskirai. Legendinio baletmeisterio Mariuso Petipa sukurta choreografija puikiai dera su šiuolaikiniu scenos sprendimu, kurį 2021 m. pasiūlė LNOBT baleto meno vadovas Martynas Rimeikis. Pagrindines partijas šoks viena labiausiai publikos mylimų baleto porų – Olesia Šaitanova ir Jonas Laucius. Antrojoje vakaro dalyje – įspūdingasis M. Ravelio „Bolero“, kurio premjera LNOBT įvyko 2015 m. Pasak lenkų choreografo Krzysztofo Pastoro, jo versija grįžta prie paties M. Ravelio sumanymo, kurio pagrindinis motyvas – moterų ir vyrų sąveika. „Bolero“ solistų poroje pasirodys jau daug metų negęstančios baleto žvaigždės Olga Konošenko ir Ernestas Barčaitis.

Rugsėjo 30 d. 12 val. jaunuosius žiūrovus LNOBT Klaipėdoje suburs į B. Pawlowskio baletą vaikams „Snieguolė ir septyni nykštukai“ (choreografas Witoldas Borkowski’s, pastatymą atnaujino Jurijus Smoriginas), dėl negęstančių publikos simpatijų rodomas jau daugiau kaip pusę amžiaus. Per tiek laiko pasikeitė kelios jo atlikėjų ir žiūrovų kartos: kadaise Snieguolės ir nykštukų nuotykius scenoje stebėję vaikai dabar mielai veda į teatrą savo anūkus.

LNOBT baleto trupė yra tarptautinė. Klaipėdoje Snieguolę šoks prancūzaitė Marine Pontarlier, o jos sutiktą Princą – britas Benjaminas Thomas Davis.

Klaipėdos pilies teatras sezoną pradės spektakliu-koncertu pagal D. Kajoko poeziją „Didžioji rauda ties degančiais vynuogienojais” (rež. A. Vizgirda). / A. Kubaičio nuotr.

Pasikeitimai Teatro salėje

Pernai Žvejų rūmai paminėjo pastato 40-metį. Tenka tik konstatuoti, kad „rūmo“ veidas vis labiau sensta ir laukia ryžtingų miesto vadovų sprendimų dėl renovacijos. Pernai paruošta viltinga studija dėl pastato ateities, žadanti kardinalų statinio ir įstaigos atgimimą.

Bet atnaujinimo darbai viduje vyksta nuolat. Žiūrovai jau teigiamai įvertino pasikeitusią Didžiąją salę. Panašūs darbai šią vasarą atlikti ir Teatro salėje, kurioje dažnai vaidina Žvejų rūmų ir svečių teatrai. Čia taip pat nutiesta nauja kiliminė danga, pakeistos žiūrovų kėdės. Jas išbandyti galės jaunieji žiūrovai jau rugsėjo 24 d. 12 val., atėję pažiūrėti jaunimo teatro „Be durų“ spektaklį „Atsikrausto kiaulė“. Spalio 5 d. 19 val. Klaipėdos pilies teatras parodys naujausią repertuaro spektaklį-koncertą pagal D. Kajoko poeziją „Didžioji rauda ties degančiais vynuogienojais“. Teatro režisierius Alvydas Vizgirda žada netrukus pristatyti premjerą – Izraelio dramaturgo Lionelio Goldsteino pjesę „Dovydas ir Eduardas“.

Ruošdamiesi pasirodymams, didesnį komfortą pajus Žvejų rūmuose viešintys artistai – suremontuoti grimo kambariai prie abiejų salių, įrengtos dušo kabinos.

Nauji spektakliai ir koncertai

Spalio 16 d. Žvejų rūmuose prasidės XV šalies teatrų festivalis „Jaunatis“. Festivalio tikslas – aktyviajai teatrinei publikai (nuo pačių mažiausių žiūrovų iki...) suteikti galimybę pamatyti naujausius Lietuvos teatrų spektaklius, sulaukusius palankaus teatro kritikų įvertinimo, kitų šalyje rengiamų teatro festivalių favoritus. Šiųmetėje „Jaunatyje“ svečiuosis Oskaro Koršunovo / Vilniaus miesto teatras, Keistuolių teatras, Kauno valstybinis lėlių teatras, Panevėžio lėlių vežimo teatras, Priekulės Ernsto Vicherto teatras. Į premjeras publiką pakvies klaipėdiečiai – menininkų grupė „Žuvies akis“ ir teatras „Be durų“.

Vienintelis ir nepakartojamas teatro šamanas, Klaipėdos kultūros magistras Benas Šarka labiausiai žinomas kaip išskirtinių teatro pasirodymų, tarpdisciplininių performansų kūrėjas. Pastaraisiais metais B. Šarka, be savo teatrinės veiklos, tapo ir aktyviai fotografuojančiu menininku. Spalį Žvejų rūmų pirmojo aukšto fojė bus atidaryta jo fotografijų paroda „Sapnuojant Mėmelį“.

Jau paminėti artimiausi Žvejų rūmų renginiai – tai tik maža dalis įdomaus repertuaro, kuriame kiekvienas gali rasti sau tinkamą spektaklį ar koncertą. Baigiamos užpildyti paskutinės laisvos datos Žvejų rūmų renginių kalendoriuje, kuriame apie savo pasirodymus jau skelbia „Trys tenorai“ (Italija), Eimunto Nekrošiaus režisuotas F. Kafkos „Bado meistras“, anšlagus renkantys orkestrai „Lords of the Sound“ ir „Universe Symphony Orchestra“, žiūrovų pageidavimu kartojama valstybinio ansamblio „Lietuva“ koliažinė opera „Mažvydas“, Anželikos Cholinos teatro premjera „Jaunystė“, Andriaus Mamontovo koncertas „Vienas“, grupės „El Fuego“ jubiliejinis turas, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro spektakliai ir daugelis kitų. Išsamiau apie Žvejų rūmų renginių repertuarą: www.zvejurumai.lt.

GALERIJA

  • Klaipėdos žvejų rūmai pradeda naują renginių sezoną
  • Klaipėdos žvejų rūmai pradeda naują renginių sezoną
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS