Komponuojantis fleitininkas mokosi iš kitų sukurtos muzikos | Diena.lt

KOMPONUOJANTIS FLEITININKAS MOKOSI IŠ KITŲ SUKURTOS MUZIKOS

  • 1

Klaipėdos brass kvinteto programa „Rimantas Giedraitis ir draugai“ kitą savaitę į Klaipėdos koncertų salę sukvies žinomo fleitininko, kompozitoriaus, aranžuotojo, pedagogo kūrybos gerbėjus.

Muzikantas ir kompozitorius

Koncerto metu fleitininko kompozicijas ir aranžuotes kartu su minėtu kvintetu atliks pats R.Giedraitis bei klaipėdiečiai solistai Beata Ingnatavičiūtė (sopranas), Rasa Serra (vokalas), Mindaugas Bačkus (violončelė), Mindaugas Putna (klavišiniai) ir Edmundas Federavičius (mušamieji).

65-erių R.Giedraitis – žinomas klaipėdietis fleitininkas, kompozitorius, aranžuotojas, pedagogas. Jis yra parašęs daugiau nei 60 autorinių kūrinių įvairiems orkestrams ir ansambliams, parengęs daugiau nei 1 700 aranžuočių. Rimanto kūryba ir jo fleita dažnai skamba Klaipėdos koncertų salėje, jis nuolat bendradarbiauja su Klaipėdos brass kvintetu ir Klaipėdos kameriniu orkestru. Su pastaruoju kadaise jam yra tekę groti solo Lietuvos nacionalinės filharmonijos scenoje. „Muzikuoti tiksliai, jautriai, elegantiškai ir natūraliai – tai jau meistrystė. Ir kartu siekiamybė“, – viename interviu kalbėjo fleitininkas, daugelį metų dirbantis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestro fleitų grupės koncertmeisteriu.

Aranžuotė reikalauja asmeninio požiūrio į kito žmogaus muzikinę idėją.

Suprantama, priimtina, malonu

Komponuojantis fleitininkas teigė, kad visą gyvenimą mokėsi ir tebesimoko iš kitų sukurtos muzikos, siekia ją perteikti taip, kad net išrankiems klausytojams būtų suprantama, priimtina ar net malonu. „Aranžuotė reikalauja asmeninio požiūrio į kito žmogaus muzikinę idėją“, – mano muzikas, kuriantis aranžuotes ne tik klaipėdiečių kolektyvų, ne tik Lietuvos valstybinio simfoninio, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro, Lietuvos kamerinio, „Trimito“, „Ąžuolyno“ ir kitų mūsų šalies orkestrų, bet ir užsienio atlikėjų užsakymu.

Štai prieš porą metų jis sukūrė aranžuotes žymios šveicarų dainininkės Jaël autorinių dainų albumui „Orkestra“. Šveicarijoje ir Lietuvoje vykusiuose koncertuose solistei akompanavo ir įrašuose dalyvavo Klaipėdos kamerinis orkestras. Klausytojai buvo tiesiog sužavėti tiek atlikimu, tiek meistriškomis R.Giedraičio aranžuotėmis, dėl kurių Jaël dainos kartais priartėdavo prie vokalinės kamerinės muzikos skambesio.

Vienas geriausių Europoje

„Su R. Giedraičiu esame pažįstami nuo 1983-iųjų. Jis yra ypatingas žmogus, kuriuo visada gali pasitikėti tiek gyvenime, tiek scenoje. Tais laikais, kai dar labai trūko muzikos pučiamiesiems, Rimantas pradėjo rašyti šiuolaikiškas, puikiai skambančias, patogias atlikti ir lengvai klausytojams įsimenančias miniatiūras. Šiandien jis kaip aranžuočių meistras yra vienas geriausių Europoje“, – teigė Klaipėdos brass kvinteto meno vadovas Sigitas Petrulis.

Programoje „Rimantas Giedraitis ir draugai“ klausytojams pirmąkart prisistatys naujasis Klaipėdos brass kvinteto narys – trombonininkas Arvydas Stakvilevičius, neseniai pakeitęs kolegą Steponą Sugintą, grojusį kvintete nuo pat jo įsikūrimo 1986 m. Beje, abu trombonininkai, kaip ir dar trys kiti kvinteto nariai, yra baigę Klaipėdos S.Šimkaus konservatoriją, garsėjančią ypač aukštu varinių pučiamųjų instrumentų parengimo lygiu. Šioje mokymo įstaigoje jau daug metų pedagoginį darbą dirba ir R.Giedraitis.

Kvintete dar muzikuoja Alius Maknavičius (trimitas), Mindaugas Paškauskas (valtorna) ir Vidmantas Liasis (tūba). Koncertą „Rimantas Giedraitis ir draugai“, kuris vyks spalio 23 d. 18.30 val., ves aktorius Simonas Lunevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vladas

Kodėl fleitininkas, o ne fleististas? Tai gal dabar jau bus pianininkas, o ne pianistas? Chorininkas o ne choristas? Artininkas o ne artistas? Tankininkas, karatininkas, masažininkas....?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS