Kuršmarių vėtrungės: istorinė raida ir atspindžiai mene | Diena.lt

KURŠMARIŲ VĖTRUNGĖS: ISTORINĖ RAIDA IR ATSPINDŽIAI MENE

  • 0

Kitą savaitę Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje Klaipėdoje bus atidaryta Kintų Vydūno kultūros centro dviejų dalių paroda „E.V.Berbomas ir Kuršmarių vėtrungė emalio miniatiūrose“. Ji parengta minint buvusio visų Kuršių marių žvejybos inspektoriaus Ernsto Vilhelmo Berbomo (1786–1865) 230-ųjų gimimo metinių jubiliejų.

Šiandien daugelis E.V.Berbomą sieja su Kuršmarių medinių laivų vėtrungių atsiradimu. Jis vienas iškiliausių XIX a. pradžios Pamario krašto istorijos bei etnografijos tyrinėtojų ir puoselėtojų, domėjosi krašto istorija ir etnokultūriniu palikimu, užrašinėjo ir fiksavo vietinių žvejų tautosaką, žvejybos amato tradicijas, tyrinėjo ir aprašinėjo vietoves, domėjosi krašto legendomis bei pasakojimais.

Karališkajai vyriausybei E.V.Berbomą paskyrus vyriausiuoju Kuršių marių žvejybos inspektoriumi, buvo patvirtinta ir nauja žvejybos Kuršių mariose tvarka bei nustatyti spalviniai kaimų ženklai, kuriuos vietiniai žvejai papuošė ažūriniais drožiniais. Taip atsirado vėtrungės, šiandien tapusios Mažosios Lietuvos etnografinio regiono simboliu.

Vienoje šios parodos dalyje bus pristatyta Kuršmarių vėtrungės istorinė raida pagal vokiečių tyrinėtojo H.Vodės 1965 m. išleistą knygą „Kuršmarių vėtrungės“, kurią Šilutės kultūros pramogų centras ir Šilutės Hugo Šojaus muziejus 2016 m. išvertė į lietuvių kalbą. Bus eksponuojamos pamario meistrų atkurtos originalaus dydžio medinės vėtrungės.

Kitoje parodos dalyje bus galima pasigrožėti, kaip istorinė ir etnokultūrinė medinių vėtrungių tema transformavosi į emalio meno kūrinius. Bus eksponuojami 22-iejų menininkų iš Lietuvos ir kitų šalių naujausi kūriniai, kurie buvo sukurti Kintuose. Kintų Vydūno kultūros centras jau 14 metų tradiciškai kiekvieną vasarą organizuoja profesionalių emalio meno kūrėjų simpoziumus, į kuriuos susirinkę dailininkai kuria miniatiūras Pamario krašto istorijos ir paveldo temomis. 2015 ir 2016 m. menininkai kūrė gilindamiesi į žvejybos inspektoriaus E.V.Berbomo asmenybę ir vėtrungių atsiradimo istoriją.

Paroda Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaryta vasario 14 d. 17 val. ir veiks iki kovo 4 d.

Parodos rengėjas – Kintų Vydūno kultūros centras, parodos partneriai: Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, Šilutės H.Šojaus muziejus, Lietuvos jūrų muziejus, Neringos muziejai, Šilutės kultūros ir pramogų centras, UAB „3K grupė“, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultetas. Pagrindiniai rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Šilutės rajono savivaldybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS