L. van Bethovenas: muzika turi išlieti ugnį iš žmogaus sielos | Diena.lt

L. VAN BETHOVENAS: MUZIKA TURI IŠLIETI UGNĮ IŠ ŽMOGAUS SIELOS

  • 0

Gruodžio 10 d., ketvirtadienį, 17.00 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka kviečia į virtualią paskaitą „LIUDVIKAS VAN BETHOVENAS: muzika turi išlieti ugnį iš žmogaus sielos“, skiriamą 250-osioms kompozitoriaus gimimo metinėms. Lektorė – muzikė, muzikos pedagogė, obojaus ir styginių instrumentinio ansamblio „Oboe con Archi“ vadovė Laura Kasinskaitė. Virtualaus renginio metu išgirsime įdomių L. van Bethoveno gyvenimo ir kūrybos faktų ir gyvai atliekamos muzikos fragmentų.

Transliacija vyks bibliotekos feisbuko paskyroje. Transliacijos nuorodą rasite bibliotekos interneto svetainėje www.biblioteka.lt.

L. van Bethovenas (Ludvig van Beethoven, 1770–1827) – vokiečių kompozitorius ir pianistas, trečiasis Vienos klasikas (greta J. Haidno ir V. A. Mocarto), užbaigęs klasicistinės muzikos raidą ir vėlyvuosiuose kūriniuose priartėjęs prie romantizmo stilistikos. Apie kompozitoriaus gyvenimą sklando legendos, o kūryba sulaukė didžiulio pripažinimo dar jam esant gyvam ir išliko labai populiari iki mūsų dienų.

L. van Bethoveno įtaka pasaulio kultūrai yra milžiniška. Veržlumas, dainingumas, entuziazmas įtraukia klausytojus kaskart vis labiau išgyventi stiprų laisvės pojūtį. Neatsitiktinai Europos Sąjungos himnu tapo kompozitoriaus simfonijos Nr. 9 choras „Odė džiaugsmui“. Visame pasaulyje šio kompozitoriaus kūryba yra atliekama dažniausiai.

Yra atlikta įvairių studijų apie skirtingų kompozitorių muzikos poveikį sveikatai. Tyrimais įrodyta, kad L. van Bethoveno muzika padeda įveikti stresą, melancholiją, apatiją ir kitas panašias neurotines būsenas. Šio nemirtingo genijaus kūryba yra naudinga bronchams, plaučiams bei imuninei sistemai. L. van Bethoveno Penktosios simfonijos antroji dalis gydytojų yra vadinama „sveikos širdies muzika“ ir ypatingai rekomenduojama klausytis, esant aukštam kraujospūdžiui.

Renginys organizuojamas pagal projektą „Kipšo“ išvarymas, arba patyriminė savigalba“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS