Latvijos nepriklausomybės dieną pasitiks su filmu „Vėjų žemė“ | Diena.lt

LATVIJOS NEPRIKLAUSOMYBĖS DIENĄ PASITIKS SU FILMU „VĖJŲ ŽEMĖ“

  • 1

Klaipėdos etnokultūros centre kitą savaitę tradiciškai bus minima Latvijos Respublikos nepriklausomybės diena. Ta proga bus pristatytas intriguojantis, jausmingas meninės dokumentikos filmas „Vėjų žemė“.

Renginyje dalyvaus filmo režisierius Ernestas Samsonas, prodiuserė Viktorija Jonkutė, filmo veikėjai šventojiškiai – Kuršių kultūros draugijos nariai, Latvijos Respublikos ambasadorius dr. Einaras Semanis. Renginį ves prof. dr. Dalia Kiseliūnaitė.

„Vėjų žemė“ – vizualus pažintinis ir išpažintinis pasakojimas apie kuršių bendruomenę, jos senosios kartos atstovus. Filmas atskleidžia mažai kam bežinomus Šventosios istorijos fragmentus, išryškinančius jos kultūros daugiasluoksniškumą ir ryšį su latviškąja, baltiškąja kultūra. Sykiu tai yra kalbėjimas apie žmogaus ryšį su sava ir svetima kultūra, tauta bei vieta, kurioje gimei ar gyveni. Filmo veiksmas vyksta Lietuvos-Latvijos pasienyje – ribinėje vietoje, kurioje susitinka du skirtingi kraštai, skirtingos jų tradicijos ir žmonės. Kitokie, bet kažkuo vis vien savi ir artimi. Ar įmanoma išlaikyti, perduoti (pra)nykstančios bendruomenės identitetą ir kiek jis yra ar gali būti svarbus ateinančioms kartoms? Gal būtent kuršių palikuonys, Lietuvos pajūrio latviai yra jungiantis baltiškumo dėmuo, lietuvių bei latvių tarpusavio jungtis? Ką reiškia būti latviu lietuvių žemėje? Ar įmanoma būti savu svetimoje žemėje, ar svetima žemė ir jos žmonės gali būti savi?..

Renginys vyks lapkričio 16 d. 17.30 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10). Įėjimas – laisvas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

rima

Jei jau apie tai rašote, tai derėtų skirti kuršius nuo kuršininkų....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS