Lietuvoje – naujas rekordas: išleista mažiausia knyga | Diena.lt

LIETUVOJE – NAUJAS REKORDAS: IŠLEISTA MAŽIAUSIA KNYGA

  • 1

Miniatiūrinę eilėraščių knygą matuoja ir klijuoja pats autorius. Tokių mažų knygučių bus vos 77. Darbo – daug. Tekstą, matomą tik per didinamąjį stiklą, atspausdino spaustuvė, praneša LNK.

Tačiau spaustuvė negalėjo knygos puslapių įrišti. Tam pagamintos specialios staklės.

„Suprojektavau ir paskambinau Gintarui, kuris su metalu dirba, ir paklausiau, ar gali pagelbėti“, – apie darbo eigą pasakojo menininkas Vytautas Kusas.

Menininkas prie kiekvienos knygelės užtrunka kelias valandas, kol galop griebiasi paties pagamintos giljotinos, kad knygutes supjaustytų.

„Eksperimentavau. Detalių radau ir tarp amžinatilsį brolio daiktų“, – kaip kilo idėja sukurti giljotiną, nupasakojo V. Kusas.

68 psl. knygelė – vos 7 mm. Eilėraščių knyga „Lūžis“ kaip mažiausia knyga jau patvirtinta Lietuvos rekordus fiksuojančioje rekordų agentūroje „Factum“. Taip palangiškis pralenkė savo paties du rekordus – yra išleidęs 8 ir 9 mm eilėraščių knygas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Mažiausia knyga – dovana Palangos 770-ajam gimtadieniui. Kurortui skirta ir dalis eilėraščių.

„Su Birutės kalnu, jūra. Nesiruošiu aikčioti apie Basanavičiaus gatvę. Didžiausias gabalas – mano broliams, nes trys broliai vienas po kito išėjo per trejus metus“, – pasakojo V. Kusas.

Dailininkas jau yra pasiekęs šešiolika rekordų. Jis Lietuvoje mažiausio stalo, gitaros, smuiko, taburetės, ilgiausio miniatiūrinio paveikslo autorius. V. Kusas rekordą pasiekė surengęs gausiausią 100 paveikslų parodą. Iš gatvėje rastų monetų jis sukūrė šventinę eglutę, iš kiaušinių lukštų pagamino šviestuvus, meno kūriniu pavertė rekordinį žąsies kiaušinį. Šiemet Velykoms išpuošė vėžlio kiaušinius. Į juos įmontavo net laikrodį su tapytomis miniatiūromis. Vyras sustoti – neketina.

„Tai mano variklis ir vaistas nuo rankų drebėjimo“, – sakė V. Kusas.

Dabar menininkas drožia miniatiūrinius pieštukus. Pasak V. Kuso, septynioliktuoju rekordu turėtų tapti itin maža – 10 mm – iš medžio išdrožta angelo skulptūra.

GALERIJA

  • Lietuvoje – naujas rekordas: išleista mažiausia knyga
Stop kadrai
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

gaila, internete nerandu

Siadrystyi, mikrominiatiūros, ekspozicija buvo Kijevo Lavroje. Eksponatas - žmogaus plaukas pragręžtas, nušlifuotas, viduje rožės žiedas su koteliu ir lapeliu. Arba perpjautas aguonos grūdas, Vienoje pusėje ketureilis, kitoje poeto portretas. Auksinėm pasagom pakaustyta blusa. Ir t.t.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS