„Muzikinis rugpjūtis pajūryje“: skambės retai atliekamas kūrinys fleitai | Diena.lt

„MUZIKINIS RUGPJŪTIS PAJŪRYJE“: SKAMBĖS RETAI ATLIEKAMAS KŪRINYS FLEITAI

  • 0

Tarptautinis operos ir simfoninės muzikos festivalis „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ šį penktadienį Klaipėdos koncertų salės parko estradoje publikai pristatys simfoninį koncertą „Ramios, malonios vasaros naktys...“

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) orkestras gros kartu su žymiu lenkų fleitininku Łukaszu Długoszu. Tai puikiai žinomas Europoje muzikantas, įvairių šalių kompozitoriai jam dedikuoja savo kūrinius. Koncertą diriguos Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Robertas Šervenikas.

Sėkmingas atsitiktinumas

„Tai mano pirmasis apsilankymas Klaipėdoje ir pirmasis bendras koncertas su KVMT orkestru. Esu labai laimingas, kad mane supa tikri profesionalai, ypač džiaugiuosi pažintimi su dirigentu R.Šerveniku. Pasisekė, kad esu čia, nes dėl pandemijos daugelyje šalių koncertai vėl atšaukiami. Bet Klaipėdoje koncertas įvyks, ir aš su malonumu publikai pristatysiu dviejų žymių italų kompozitorių koncertus fleitai. A. Vivaldi kūrinyje fleitos garsai simbolizuos mažą paukštelį, o G. S. Mercadante’s koncerte fleita tampa tikra soliste. Ne veltui šis kompozitorius garsėjo kaip operų kūrėjas ir parašė jų labai daug, tad jo kūrinys fleitai – tarsi arija šiam instrumentui“, – sakė Ł. Długoszas.

Kaip ir pernai, su KVMT orkestru koncertuosime ne tik Klaipėdoje, bet ir Šiauliuose. Šiemet – su ypatingu solistu iš Lenkijos Ł. Długoszu. Tai fleitininkas, kuris galbūt mažiau girdėtas Lietuvoje, bet puikiai žinomas kitur Europoje, su įvairiais orkestrais koncertavęs Lenkijoje, Čekijoje, Vokietijoje.

R. Šervenikas džiaugiasi galimybe kelerius pastaruosius metus diriguoti KVMT rengiamo tarptautinio operos ir simfoninės muzikos festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ koncertus.

„Tai jau tampa laukiamu vasaros akcentu. Kaip ir pernai, su KVMT orkestru koncertuosime ne tik Klaipėdoje, bet ir Šiauliuose. Šiemet – su ypatingu solistu iš Lenkijos Ł. Długoszu. Tai fleitininkas, kuris galbūt mažiau girdėtas Lietuvoje, bet puikiai žinomas kitur Europoje, su įvairiais orkestrais koncertavęs Lenkijoje, Čekijoje, Vokietijoje. Manau, publikai bus labai įdomu išgirsti šį fleitos virtuozą. Ł.Długoszas atlieka ir daug šiuolaikinės muzikos: nemažai kompozitorių specialiai jam skiria savo parašytus koncertus. Vis dėlto Klaipėdoje solistas gros barokinį A. Vivaldi ir ankstyvajam romantizmui priskiriamą G. S. Mercadante’s koncertus. Abu jie – nauji kūriniai KVMT orkestrui. Labai svarbu, kad publika jo narius galėtų ne tik girdėti, grojančius orkestrinėje, bet ir pamatyti scenoje. Simfoniniai kūriniai, akompanavimas solistams ir grojimas teatro spektakliuose daug kuo skiriasi. Simfoniniai koncertai būtini orkestro tobulėjimui“, – mano maestro R. Šervenikas.

Nedaugeliui žinomas

Tarptautinio operos ir simfoninės muzikos festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ skambėsiantis G. S. Mercadante’s Koncertas fleitai Nr. 2 e-moll nedaugeliui žinomas, nes retai atliekamas. Šio muzikos instrumento profesionalai tvirtina, kad tai – ypatingas kūrinys.

Italų kompozitorius G. S. Mercadante (1795–1870) išgarsėjo savo operomis. Nors netapo toks įžymus kaip G. Donizetti ar G. Rossini, jis reikšmingai prisidėjo prie orkestruotės plėtros pagrindų, padėjusių pamatus garsiosioms G. Verdi muzikinėms dramoms. Kompozitorius stengėsi puoselėti savitą itališką muzikos stilių, reikšmingai besiskiriantį nuo vokiečių repertuaro, kurį gerai pažino ir dievino.

G. S. Mercadante gimė Apulijoje kaip nesantuokinis aukštuomenės atstovo ir jo tarnaitės sūnus. Iš savo pusbrolio dar vaikystėje išmoko groti gitara ir klarnetu. 1808 m. jaunuolis įstojo į Neapolio Šv. Sebastiano konservatoriją, joje mokėsi groti fleita, smuiku, taip pat dainavimo ir kompozicijos.

Būtent tuo metu ir buvo parašytas Koncertas fleitai Nr. 2 e-moll. Tikėtina, kad Neapolio konservatorijoje, solo fleita grojant pačiam kompozitoriui, ir įvyko šio kūrinio premjera.

Iš turtingo palikimo

Paskatintas jį nuoširdžiai palaikiusio G. Rossini, G. S. Mercadante pradėjo rašyti operas. 1819 m. įvyko jo pirmosios operos premjera, o antroji, parašyta 1820 m., susilaukė sėkmės ir atvėrė kūrėjui kelią į Europos teatrus. Tais pačiais metais, reaguojant į politinius neramumus, kompozitoriui teko palikti Italiją ir dirbti karališkuosiuose operos teatruose Madride ir Lisabonoje. Keliaudamas jis sėmėsi muzikinių įspūdžių Europos didmiesčiuose, pabuvojo Paryžiuje, kur gilesnė pažintis su grand opera žanru paskatino kompozitorių reformuoti rašomas operas, pereinant prie dramatiškesnių vokalo partijų.

Ł. Długoszas / M. Wideryński nuotr.

1831 m. G. S. Mercadante grįžo į Italiją, joje sukūrė šeimą. 1833–1840 m. dirbo Novaros katedroje ir sugrįžo į savo jaunystės miestą Neapolį , kur pradėjo vadovauti konservatorijai. 1862 m. po patirto insulto neteko regėjimo, ir, nors toliau mokė studentus, buvo priverstas didesnę dalį pareigų patikėti savo pavaldiniams.

G. S. Mercadante manė kompozitorių esant profesionaliu amatininku, todėl bandė savo jėgas įvairiausiose muzikos žanruose: sukūrė daugiau nei pusšimtį operų, kelis baletus, nemažai sakralinės muzikos, taip pat dainų su fortepijono akompanimentu, skirtų anuomet madingiems salonams.

Turtingame kompozitoriaus kūrybiniame palikime – ir maždaug dvi dešimtys koncertų bei kitų instrumentinių kūrinių, skirtų solistui ir orkestrui. Kamerinėje muzikoje G. S. Mercadante vengė standartinių styginių derinių, teikdamas pirmenybę pučiamiesiems instrumentams ar netradiciniams ansambliams.

Su solistu iš Lenkijos

G. S. Mercadante’s Koncertą fleitai atliks KVMT simfoninis orkestras ir vienas žymiausių Lenkijoje fleitininkų Ł. Długoszas. Jis tituluojamas daugiausiai atlikėjų konkursų laimėjusiu fleitininku šios šalies istorijoje. Laimėjęs visus įmanomus konkursus savo tėvynėje, muzikantas pradėjo važinėti į užsienyje rengiamus atlikėjų konkursus, kuriuose irgi buvo lydimas sėkmės: iš įvairių Vokietijos, Italijos, Rumunijos, Danijos, Prancūzijos miestų fleitininkas vieną po kito namo vežėsi prizus ir diplomus. Dabar ir pats dažnai būna kviečiamas dirbti tarptautinių konkursų komisijose, vesti meistriškumo pamokas.

Ł. Długoszas koncertuoja ir kaip solistas, ir kaip kamerinių ansamblių narys. Grojo tokiose prestižinėse salėse, kaip Niujorko „Carnegie Hall“, Vienos „Musikverein“, Berlyno koncertų salėje, Miuncheno filharmonijoje, Leipcigo „Gewandhaus“ ir kt. Jo koncertams dirigavo tokios muzikos pasaulio asmenybės, kaip Mariss Jansonas, Zubinas Mehta, Helmutas Rillingas, Jamesas Levinas, Krzysztofas Pendereckis, Stanisławas Skrowaczewskis, Jacekas Rogala, Johnas Axelrodas, Krzysztofas Słowińskis.

2010 m. Ł. Długoszas įrašė savo debiutinį albumą kartu su Londono simfoniniu orkestru. Vėliau buvo parengta daug kitų jo atlikimo įrašų, puikiai įvertintų muzikos kritikų. 2015 ir 2016 m. jie sulaukė dėmesio ICMA – Tarptautiniuose klasikinės muzikos apdovanojimuose.

Tarptautinio operos ir simfoninės muzikos festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ tradicija – įnoringai pajūrio publikai dovanoti išskirtinės programos koncertą su išskirtiniais atlikėjais. Simfoniniame koncerte „Ramios, malonios vasaros naktys...“ skambės spalvinga programa: G. S. Mercadante’s Koncertas fleitai Nr. 2 e-moll op. 57, G.Rossini Uvertiūra iš operos „Sevilijos kirpėjas“, A. Vivaldi Koncertas fleitai D-dur op. 10/3 RV 428 „Il Gardellino“, taip pat G. Rossini ir B. Britteno „Muzikiniai vakarai“ ir J. Brahmso „Vengrų šokiai“ Nr. 1, 2, 5.

Koncerto pradžia – 19.30 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS