Naujametį vakarą – nemokamas Klaipėdos kariliono koncertas | Diena.lt

NAUJAMETĮ VAKARĄ – NEMOKAMAS KLAIPĖDOS KARILIONO KONCERTAS

  • 3

Gruodžio 31 d., 23.30 val., į Naujuosius klaipėdiečius ir miesto svečius palydės karilionininko Stanislovo Žilevičiaus atliekama varpų muzika. Koncerto bus galima klausytis Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje arba pačioje Liepų gatvėje.

Pasak S. Žilevičiaus, „tai dangiškai skambantis mušamasis klavišinis instrumentas. (...) Šis instrumentas pergyvens mus visus, jeigu nesugrius pašto bokštas“.

Varpai, pakabinti aukštuose bokštuose, nuo seno kviesdavo žmones susirinkti tiek drauge džiaugtis, švęsti, melstis, tiek gintis nuo priešų. Įvairiose šalyse kiekvienas miestas ir miestelis stengdavosi turėti savo varpą ar varpus. Jų gaudesys suteikdavo dienų tėkmei gyvybingą ritmą, pranešdavo apie svarbiausius miestų gyvenimo įvykius.

Plėtojantis ir tobulėjant varpų kultūrai atsirado pats didžiausias, sunkiausias, brangiausias muzikos instrumentas – karilionas. Šis specifinis, atviroje erdvėje skambantis mušamasis klavišinis instrumentas sudarytas iš chromatiškai suderintų įvairaus dydžio varpų. Grojama kariliono klaviatūra ir pedalais.

Naujojo Klaipėdos kariliono varpai buvo nulieti Olandijos „Royal Eijsbauts“ varpų liejykloje. 2006 m. instrumentas buvo įkeltas į Klaipėdos centrinio pašto bokštą, o per šv. Kalėdas, gruodžio 25 d., inauguruotas Klaipėdos koncertų salės rengiamo festivalio „Salve Musica“ koncerto metu. Tai vyko lygiai prieš 15 metų.

Nuo to laiko kasmet, šv. Kalėdų dieną ir sutinkant Naujuosius, virš miesto sklinda Klaipėdos kariliono muzika.

GALERIJA

  • Naujametį vakarą – nemokamas Klaipėdos kariliono koncertas
  • Naujametį vakarą – nemokamas Klaipėdos kariliono koncertas
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

to Jazzo ritmu

O kodėl jūs žiemą negulite prie Baltijos jūros?

Jazzo ritmu

Kodel nevyksta Pasto Rumu restauracijos darbai? Laukiama kol visai sunyks?

Greit

bebankrotinant šią vietą centre ir nesirūpinant griūvančiu pastatu tas karlijonas nusmegs žemyn pakibinimat, tai skubėkit klausyt - ateityje tokių progų gal ir nebūt

SUSIJUSIOS NAUJIENOS