Naujojoje Klaipėdos galerijoje vieši žymaus rusų dailininko paroda | Diena.lt

NAUJOJOJE KLAIPĖDOS GALERIJOJE VIEŠI ŽYMAUS RUSŲ DAILININKO PARODA

  • 0

Naujoji Klaipėdos galerija pirmą kartą Lietuvoje pristato žymaus Rusijos dailininko Anatolijaus Sergijenkos (Murmanskas) personalinę kūrinių parodą „Dviese“.

A. Sergijenka – tapytojas, grafikas, portreto, peizažo žanrų meistras, gyvenantis ir kuriantis Murmanske, Šiaurinėje Rusijoje. Parodoje eksponuojami menininko kūriniai iš esmės atspindi parodos pavadinimą „Dviese“. Skirtingo stiliaus paveiksluose, sukurtuose tapybos bei grafikos technikomis, dominuoja žmonių figūros – susipynusios, tarsi meilės šokyje išreiškiančios savo jausmus.

„Tikriausiai visi meistrai savo kūriniuose kada nors išbandė abstraktaus meno subtilybes. Ir aš sukūriau daugybę tokių darbų, tačiau visada likau ištikimas figūratyviniam menui. Menininkas turi keistis, kaip nuolatos keičiasi laikas. Jis neturi būti visą laiką vienodas, tačiau turi išlikti atpažįstamas. Nuoširdus, sąžiningas, labai profesionalus, drąsus menas visada bus suvokiamas ir paklausus“, – savo pasirinkimus argumentavo A. Sergijenka.

Kiekvieną dieną piešiu realistiškai. Man piešti – būtinybė, kaip pianistui – groti.

Daugelis dailininko darbų yra paremti Biblijos motyvais, menininkas nagrinėja filosofines ir mitologines temas, jas perteikdamas šiuolaikiniu stiliumi. A. Sergijenka turi savo mėgstamus personažus, siužetus, kuriems suteikia vis naujų atspalvių. Menininko kūryba – daugialypė, jis atviras netikėtiems eksperimentams ir naujų formų paieškoms. Galingas tapytojo temperamentas ir impulsyvumas atsispindi gausioje ryškių spalvų paletėje, jį ypač žavi degančios ir fluorescuojančios spalvos, paveiksluose tarsi šokančios energingą šokį.

„Kiekvieną dieną piešiu realistiškai. Man piešti – būtinybė, kaip pianistui – groti. Bet avangardiniuose darbuose turiu daugiau galimybių kūrybiškumui ir vaizduotei. Čia jau dirba ne rankos, o galva. Daugelis nesupranta šiuolaikinės tapybos, nes negali paaiškinti. Ir nereikia aiškinti. Tapyba turi būti jaučiama, – apie savo kūrybą kalbėjo menininkas. – Aš nežinau, kas nutiks mano paveikslams, piešiniams, nežinau, kodėl aš tapau ir kuriu. Net jei būčiau patekęs į apleistą salą, kur nėra dirbtuvių ir parodų, vis tiek pieščiau su lazda smėlyje. Reikia skubėti išlieti savo energiją ir mintis paveiksluose, kurie liks po manęs“, – sakė temperamentingasis menininkas.

A. Sergijenkos paveikslas. (Asmeninio archyvo nuotr.)

A. Sergijenka gimė 1946 m. Zaporožėje, Ukrainoje. 1966 m. baigė Dnepropetrovsko dailės instituto Tapybos fakultetą. Nuo 1972 m. gyvena Severomorsko mieste Murmansko srityje. Nusipelnęs Rusijos Federacijos dailininkas, Rusijos dailininkų sąjungos narys. Šiuo metu – Maskvos finansų ir humanitarinių mokslų akademijos Murmansko filialo Dizaino katedros docentas.

Menininko darbų yra muziejuose ir privačiose kolekcijose Baltarusijoje, Didžiojoje Britanijoje, Graikijoje, Gruzijoje, Danijoje, Kanadoje, Nyderlanduose, Norvegijoje, Rusijoje, JAV, Ukrainoje, Suomijoje, Švedijoje.

Naujojoje Klaipėdos galerijoje (Herkaus Manto g. 22) A. Sergijenkos kūrinių paroda veiks iki sausio 23 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS