Neeilinis meno pristatymo būdas Lietuvoje – su impresionizmu susipažinti padės ir kvapai | Diena.lt

NEEILINIS MENO PRISTATYMO BŪDAS LIETUVOJE – SU IMPRESIONIZMU SUSIPAŽINTI PADĖS IR KVAPAI

  • 0

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai iki pat vasaros pradžios turi neeilinę galimybę susipažinti su viena ryškiausių meno krypčių istorijoje – impresionizmu. Svarbiausia, kad čia įsijausti į XIX amžiaus laikotarpį, nemažai sužinoti ir patirti meną galima ne tik akimis, bet ir per kitus savo pojūčius. Specialiai parodai „Pasaulio dailės lobynai: nuo Monė iki van Gogo“ sukurta žaliuojanti gamtos oazė ir miesto šurmulio atmosfera, kurią papildo aromaterapija, šviesos ir garso instaliacijos. Tad tereikia tik išdrįsti įžengti į stebinantį ir artimą meno pasaulį.

Rytinis pasivaikščiojimas po gamtą

Menas gali būti paprastas ir jaukus, o laisvė tyrinėti jo pasaulį – nemažai prisidėti prie žmogaus tobulėjimo. Su tokia mintimi Klaipėdos kultūrų komunikacijos centro (KKKC) Parodų rūmuose, esančiuose Didžiojoje Vandens gatvėje 2, atidaryta paroda „Pasaulio dailės lobynai: nuo Monė iki van Gogo“.

Tai – VšĮ „Art Central“ edukacinis projektas, kuriuo siekiama prisidėti prie visuomenės tobulėjimo ir ugdymo. Jaukumo suteikia ir tai, kad 21 sertifikuotas, originalaus dydžio ir originalia technika aliejumi ant drobės dailininkų pertapytas paveikslas nekaba tiesiog ant baltos sienos, kiekvienam jų kuriama išskirtinė atmosfera.

Tai ir įvairūs garsai, ir aromaterapeutės išskirtinai šiai parodai sukurti kvapai, leidžiantys pasijusti lyg esant šiuose kūriniuose nutapytose vietose. Netgi galima sakyti, kad tai ne tik susipažinimas su viena esminių meno krypčių atrandant iki šiol negirdėtų, įdomių faktų, bet ir savotiška, tiek vaikams, tiek suaugusiems skirta terapija.

Paroda suskirstyta į tris paros laikus. Natūralu, kad viskas, kaip ir kiekvieną dieną, prasideda nuo ryto. Tai ne tik malonios pastelinės spalvos, rytiniai saulės spinduliai, bet ir jų sušildytos miškų paklotės ir pušų spyglių kvapai – drėgnų samanų akcentą sukuria stipraus kvapo Nepalo kipariso eteriniai aliejai. Šie kvapai ir įspūdį sustiprinančios medžių, gėlių ir kitų augalų kompozicijos ne tik perkelia iš urbanistinio miesto centro į gamtos oazę, bet ir simbolizuoja impresionistų darbuose atsispindinčią gyvenimo tėkmę ir nuolatinį pokytį. Visa tai atsispindi ir specialiai parodai atrinktuose meno kūriniuose. Štai vieno žymiausių pasaulyje dailininkų Klodo Monė paveiksle pavaizduotas ankstyvas rytas uoste, kai virš nedidelių, vandenyje plūduriuojančių valtelių kabo raudonas saulės diskas, kitame – garsiosios jo paties prižiūrėtos lelijos. Gamtą menininkas vadino savo įkvėpimu, o dabar šie paveikslai ir pojūčius aštrinanti aplinka bei kvapai gali įkvėpti ir lankytojus. Kitaip sakant, tokie parodoje matomi vaizdiniai išlaisvina vaizduotę, skatina pamiršti kasdienybę ir susikurti sau šventę.

I. Mockutės-Pocienės nuotr.

Dienos darbų ir linksmybių sūkuryje

Žengiant per parodą, kaip ir įsibėgėjant dienai, daugėja šurmulio, darbų ar linksmybių. Štai Eduaras Manė vaizduoja pasiplaukioti valtimi išsiruošusią viduriniosios klasės porą, o Kamilis Pisaro savo tapytame paveiksle nusprendė pavaizduoti obuolių rinkėjus. Visi šie jausmingos dienos džiaugsmai ir rūpesčiai persipina salstelėjusiuose Japoninio laurenio ir Bergamotės aromatuose, kurie suteikia gyvybinės energijos. Tuo metu šaltmėčių aromatas praskaidrina mintis ir sustiprina pasitikėjimą savimi, kas taip pat padeda įveikti dienos iššūkius. Nors impresionistai daug dėmesio skyrė gamtai, tačiau jiems nesvetimas ir miestietiškas gyvenimas – juk vieni žymiausių impresionistų nuolat rinkdavosi kavinėse ir baruose, ten aptardavo tolimesnius judėjimo planus. Pasijusti lyg esant XIX amžiaus mieste padeda dokumentiniai kadrai iš to meto paryžiečių gyvenimo ir kavinių šurmulį palydinti muzika.

Kavinių tematika niekur nedingsta ir tuomet, kai po dienos darbų ir džiaugsmų paveiksluose nutapyti žmonės ir parodos lankytojai neria į vakaro svaigulį – šiame etape matomas, užuodžiamas ir girdimas įsisiūbuojantis miesto šurmulys. Tai ir Pjero Ogiusto Renuaro nutapyti šokiai „Moulin de la Galette“ restorane, kai visa aplinka prisipildo mirguliuojančių šviesų, šešėlių ir judėjimo. E. Manė savo paveiksle vaizduoja tuomet madingą ir iki šiol veikiantį „Folies-Bergere“ kabareto barą.

I. Mockutės-Pocienės nuotr.

Įsijausti į to laikmečio atmosferą po įtemptos dienos padės levandų, kedrų ir Ho wood aromatai. Tuo metu norint pamatyti supančio pasaulio grožį, pajusti meilės kerus ir gėrio skonį pagalbos ranką išties pačiulių kvapas. Galiausiai, kai Žemę užkloja tamsa, tiesiog būtina užversti galvą aukštyn ir pažvelgti į žvaigždes. Turbūt pačios žinomiausios – įamžintos Vincento van Gogo paveiksle „Žvaigždėta naktis“. Tai pro miegamojo langą ligoninėje dailininko matytas išraiškingas naktinis dangus virš nedidelio kalvos šlaito.

O žvelgiant į visus šiuos parodos etapus, tokioje spalvų, kvapų ir garsų pripildytoje dienoje atsiskleidžia viskas, ką impresionistai gali pasiūlyti geriausio. Svarbiausia, kad lankytojai visa tai gali rasti vienoje vietoje ir taip gerokai pagilinti savo meno žinias. Tik verta paskubėti – paroda Klaipėdoje veiks iki birželio 4 dienos.

GALERIJA

  • Neeilinis meno pristatymo būdas Lietuvoje – su impresionizmu susipažinti padės ir kvapai
  • Neeilinis meno pristatymo būdas Lietuvoje – su impresionizmu susipažinti padės ir kvapai
  • Neeilinis meno pristatymo būdas Lietuvoje – su impresionizmu susipažinti padės ir kvapai
I. Mockutės-Pocienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS