Palangoje bus švenčiamos Jurginės, atgims Birutės kalno legenda | Diena.lt

PALANGOJE BUS ŠVENČIAMOS JURGINĖS, ATGIMS BIRUTĖS KALNO LEGENDA

  • 1

Šį savaitgalį Palangoje vyks 33-iasis Jurginių festivalis „Jurgi, paimk raktus“, Palangos 770-ojo jubiliejaus proga ant Birutės kalno bus rengiama teatralizuota šviesų misterija, vyks ir daugiau įvairių renginių, pranešė savivaldybė.

Pagrindinę festivalio dieną, šeštadienį, Palangoje vyks žirgų konkūrų varžybos Palangos Jurginių taurei laimėti. Nuo 15 val. įvairiose Palangos vietose – Jūratės ir Kastyčio skvere, prie kurhauzo, prie Signatarų alėjos, centrinėje aikštėje ir kitur suplanuoti folkloro ansamblių pasirodymai.

Pavakarę festivalio lankytojai kviečiami jungtis į eitynes su žirgais, dainomis ir šokiais nuo Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios į Birutės parką. Čia prie Gintaro muziejaus skambės kolektyvų bendrai atliekamos gamtos ir folkloro sutartinės, ragų, skudučių, lumzdelių kūriniai, piemenų instrumentinio ir dainuojamojo folkloro kūriniai, improvizacijos dūdmaišiais ir kitais pučiamaisiais liaudies instrumentais, kanklėmis.

Vakare, nuo 22 val. Birutės kalno papėdėje vyks teatralizuota šviesų misterija „Yr didis kalnas“. Po renginio viešbutyje „Palangos Žuvėdra“ vyks naktišokiai. 

Sekmadienio vidurdienį ant Birutės kalno prie Šv. Jurgio koplyčios bus aukojamos Šv. Mišios už Lietuvos žemdirbius. Po jų vyks Jurginėjimo linksmybės Birutės parke prie rotondos. Atsinešus savo kiaušinių bus galimybė išsikepti kiaušinienės, vyks žaidimai bei edukacijos. Viso festivalio metu Palangoje ir Šventojoje vyks žemės meno paroda „Jurgio raktai“.

Palangos bendruomenė kartu su dailės ir floristikos specialistėmis sukurs septynis žemės meno kūrinius Palangoje ir Šventojoje iš natūralių gamtoje randamų medžiagų. Parodą bus galima atrasti su programėle #walk15 žaidimo „Rask Jurgio raktus“ pagalba.

Jurginių šventės pagrindas – iš seniausių laikų likę ir šiandien vietos išskirtinumą parodantys papročiai. Tikėta, kad smagiai pagarbinus Šv. Jurgį, nugalimas ligų, bado ir kitų negerovių drakonas, todėl Jurginių giesmėms, dainoms, rateliams buvo priskiriama magiška galia.

GALERIJA

  • Palangoje bus švenčiamos Jurginės, atgims Birutės kalno legenda
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

nors syki prisimyne lietuviu vardus ir ju sventima /buvo tik svenciamos jojines/

SUSIJUSIOS NAUJIENOS