Palangoje – klasikinės muzikos garsai | Diena.lt

PALANGOJE – KLASIKINĖS MUZIKOS GARSAI

Pajūrio poilsiautojus užklupusias vėsias dienas šildo trečiasis tarptautinis M. K. Čiurlionio muzikos festivalis. Penktadienį prasidėjęs renginys Palangoje truks šešias dienas. Pastarasis skirtas paminėti 140-ąsias šios legendinės asmenybės gimimo metines.

Šiemet, anot festivalio organizatorių, programoje gausu ne tik instrumentinės klasikinės muzikos, bet ir vokalo virtuozų pasirodymų. Jo dalyviai – garsūs Lietuvos ir užsienio talentai.

„Mūsų tikslas – populiarinti M. K. Čiurlionio muziką ir asmenybę bei pristatyti talentingus, aukštos klasės atlikėjus, parodyti užsienyje gyvenančius Lietuvos talentus“, – sakė festivalio įkūrėja ir organizatorė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė Aleksandra Žvirblytė.

Pirmasis M. K. Čiurlionio muzikos festivalis gimė prieš trejus metus Palangoje, kai šiam pajūrio miestui buvo perduotas Kultūros sostinės titulas.

„Norėjosi padidinti kokybiškos klasikinės muzikos kiekį Palangoje, kad jos mėgėjai turėtų galimybę turiningai praleisti laisvalaikį. Be to, M. K. Čiurlionis yra susijęs su Palanga – čia jis grojo orkestre, su žmona Sofija leido atostogas“, – aiškino A. Žvirblytė.

Anot jos, tokios alternatyvos sukūrimas pasiteisino, esą koncertuose neretai tenka statyti pristatomas kėdes.

Trečiojo festivalio lankytojai turės progą išgirsti kasmet dalyvaujančio M. K. Čiurlionio kūrybos puoselėtojo, tyrinėtojo profesoriaus Vytauto Landsbergio atliekamą minėto klasiko muziką.

Festivalio akcentas – jaunieji talentai. Bus pristatomi perspektyvūs mokyklinio amžiaus muzikantai iš Pamario krašto, kuriems suteikiama išskirtinė proga vienoje scenoje pasirodyti su garsiais pasaulio ir Lietuvos talentais. „Groti kartu su Petru Geniušu, Vytautu Landsbergiu ar kitais aukšto lygio muzikais, manau, jaunam žmogui yra didžiulė motyvacija“, – neabejojo pianistė.

Kita graži festivalio tradicija – jaunųjų atlikėjų maratonas, kuris šiais metais truks net penkias valandas ir pristatys apie 30 įvairaus amžiaus muzikantų. Šįkart nemokamas renginys vyks kultūros bare „Kablys“.

Vokalinis festivalio akcentas – maestro Virgilijaus Noreikos (tenoras), Dainiaus Puišio (baritonas) bei išskirtinio balso turinčios dainininkės Vilijos Kuprevičienės (sopranas) ir jos dukros Ievos-Otilijos (fleita) pasirodymai. 

Taip pat pajūryje koncertuos klausytojų mėgstami pianistai Petras Geniušas su Rusijoje gyvenančiu sūnumi Luku, pianistų dinastija – Veronika Vitaitė, Aleksandra Žvirblytė ir Paulius Andersson, perspektyvusis Markianas Poppilas (Ukraina), lietuviams jau pažįstamas pianistas Igor Lazko (Prancūzija), pianistų dinastija iš Lenkijos – Jaroslawas Drzewiecki, Stanislawas Drzewiecki, Jekaterina Sarajeva-Drzewiecka, Jurgis Karnavičius, Sergėjus Okruško ir kiti.

Festivalio uždarymo koncerte, liepos 16-tąją pasirodys pirmą kartą Lietuvoje viešintis garsus pianistas Kevinas Kenneris iš JAV.

GALERIJA

  • Palangoje – klasikinės muzikos garsai
  • Palangoje – klasikinės muzikos garsai
  • Palangoje – klasikinės muzikos garsai
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS