Parke prie Klaipėdos koncertų salės – pianistės I. Dūdaitės rečitalis | Diena.lt

PARKE PRIE KLAIPĖDOS KONCERTŲ SALĖS – PIANISTĖS I. DŪDAITĖS REČITALIS

  • 0

Garsų italų kompozitorių ir pianistą Ludovico Einaudi publika prisimena iš pernai rudenį sostinėje vykusio koncerto, kuriame jis grojo sausakimšai salei gerbėjų. Uostamiesčio gyventojai turės dar vieną galimybę išgirsti L. Einaudi ir kitų minimalistinio stiliaus autorių kūrinius. Juos skambins pianistė Ieva Dūdaitė vasaros koncertų ciklo programoje liepos 21 d. 19.30 val. šalia Klaipėdos koncertų salės esančio parko estradoje.

Kompozitorius ir pianistas L. Einaudi į savo kūrybą įpina ambientinės, minimalistinės, pasaulio ir populiariosios muzikos elementų. Jis parašė įvairios muzikos – nuo kūrinių orkestrams iki melancholiškos muzikos filmams ir teatro spektakliams. Kompozitorius sukūrė ne vieną garso takelį tiek italų, tiek kitų šalių filmams: serialui „Daktaras Živago“, filmams „Tai – Anglija“, „Aš vis dar čia“, „Neliečiamieji“ ir kitiems.

L. Einaudi pristatomas kaip švelnaus, hipnotizuojančio, minimalistinio stiliaus kūrėjas, nevengiantis eksperimentų su elektronine muzika ir folkloru. 2016-aisiais jis dar labiau išgarsėjo, kai su organizacija „Greenpeace“ nufilmavo klipą „Elegy For The Arctic“. Jame rodomas L. Einaudi, grojantis fortepijonu Arkties vandenyne, tarp tirpstančių ledkalnių. Taip norėta atkreipti žmonių dėmesį į aktualias gamtosaugos ir globalinio atšilimo problemas.

L. Einaudi kūryba įkvepia ir jaunosios kartos pianistę I. Dūdaitę. Apie būsimos programos „Einaudi ir kiti minimalistai“ pasirinkimą atlikėja sakė: „Man L. Einaudi – šių laikų grynuolis. Jis nesiekia pompastikos, specialių efektų ar šou. Jo muzika tyra ir tikra. Būtent dėl to įtraukiau jį į savo repertuarą. Atliksiu kūrinius iš kompozitoriaus sukurtų garso takelių filmams ir kelis kitus šedevrus. Beje, L. Einaudi įkvėpė mane pačią pradėti kurti muziką.“

Be L. Einaudi ir kitų minimalistų kompozicijų, I. Dūdaitė koncerte atliks ir savo kūrybos kūrinį.

Savo koncertuose I. Dūdaitė pelno publikos simpatijas ir aukštus profesionalų įvertinimus. Su seserimi Marija, išleidusios debiutinį albumą „Inseparable“, jiedvi buvo nominuotos Vokietijoje teikiamai prestižinei „Opus Classic 2022“ premijai dvejose kategorijose – metų ansamblio ir metų kamerinės muzikos įrašo. Prieš dvejus metus buvo nominuotas ir pirmasis I. Dūdaitės solinis albumas, kuriame pianistė įgrojo prancūzų kūrėjo Yanno Tierseno ir XIX a. lenkų romantiko Fryderyko Chopino kūrinius.

I. Dūdaitė studijavo ir gyveno Vokietijoje, Olandijoje, Italijoje, jos koncertiniai turai driekėsi visame pasaulyje, pasirodymai vyko garsiose salėse – „Concertgebouw“ Amsterdame, „Elbphilharmonie“ Hamburge ir kitose. Prieš kelerius metus, po ilgo užsienyje praleisto laikotarpio, pianistė grįžo į Lietuvą ir čia toliau aktyviai tęsia koncertinę veiklą.

Programa „Einaudi ir kiti minimalistai“ skambės šalia Klaipėdos koncertų salės esančio parko estradoje. Esant lietingam orui, koncertas bus perkeltas į Koncertų salės vidų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS