Plungėje – respublikinis liaudiškos muzikos ir šokio konkursas „Šoktinis“ | Diena.lt

PLUNGĖJE – RESPUBLIKINIS LIAUDIŠKOS MUZIKOS IR ŠOKIO KONKURSAS „ŠOKTINIS“

Etnografinių regionų metus Plungės kultūros centras pradėjo pirmą kartą surengtu respublikiniu liaudiškos muzikos ir šokio konkursu „Šoktinis“. Vaikų ir jaunimo šokių kolektyvai jam turėjo parengti savo regioną pristatančią programą.

Liaudiškų šokių festivalių, konkursų šalyje rengiama gana daug, norėjosi kiek kitokio – sako pirmą kartą surengto liaudiškos muzikos ir šokių konkurso „Šoktinis“ organizatoriai. Kolektyvai, pasak jų, turėjo parengti specialias programas – per 15 minučių atskleisti savo regiono išskirtinumą. 

„Ir svarbiausias akcentas, kad visi šokių ansambliai ar kolektyvai būtų akomponuojami liaudies instrumentų orkestrais, ar liaudiškomis kapelomis, kaip mes sakome, grotų gyva muzika. Kas turbūt sunkiausiai išpildyti visiems, nes šokėjų turime, bet surasti muzikantus ir vaikus, kurie grotų, yra pakankamai sudėtinga“, – sako konkurso organizatorė, Plungės kultūros centro šokių ansamblio „Žirginėliai“ vadovė Sonata Kazlauskytė.

Pirmą kartą surengtame konkurse dalyvavo 7 vaikų ir jaunimo šokių kolektyvai iš visos Lietuvos. Vieni sako siekę programą parengti kuo autentiškiau, kiti – originaliau.

„Kadangi Klaipėdos kraštas yra ir žemaičių, tai mūsų programa bus pusė per pusę – 2 šokiai bus žemaitiški, o 2 šokiai ir muzikinis kūrinys – Klaipėdos krašto“, – teigia Klaipėdos jaunimo centro tautinių šokių ansamblio „Vijurkas“ meno vadovė Violeta Šleinienė.

„Kadangi turime savo Utenos krašte tokį labai žymų puodžių Vytautą Valiušį, tai man tokia gimė mintis, kad galima groti ne tik instrumentais, bet ir puodais. [...] Taip pat mūsų vadovė choreografiją sukūrė su suolais – tai mes, apjungę jėgas, ne tik imame kompozitorių, choreografų darbus, bet ir patys bandome kurti“, – sako Utenos kultūros centro šokių ir dainų ansamblio „Vieversa“ kapelos vadovas Povilas Velikis.

Kolektyvui iš Utenos skirta pirmoji vieta. Antroji atiteko Klaipėdos jaunimo centro ansambliui „Vijurkas“, trečioji – Plungės „Žirginėliams“. Diplomu už geriausią vaikų liaudiškos muzikos kapelą įvertinta Alytaus jaunimo centro ansamblio „Tarškutis“ kapela, ansambliškiausiu kolektyvu pripažintas Panevėžio bendruomenių rūmų ansamblis „Grandinėlė“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Baltas pavydas

Jau kuris laikas man atrodo kad Plungė tapo visos Lietuvos geriausių liaudies tradicijų, folkloro ir tautiškumo puoselėtoja bei platintoja.Kur dingo visa tai iš Klaipėdos?:(:(:(

SUSIJUSIOS NAUJIENOS