Po 180 metų – R.Wagneris vėl mieste | Diena.lt

PO 180 METŲ – R.WAGNERIS VĖL MIESTE

  • 0

Grumdamasis su prastu oru ir priešpriešiniu vėju prieš 180 metų iš Karaliaučiaus į Klaipėdą plaukęs burlaivis gabeno žmogų, ilgainiui tapusį vienu žymiausiu XIX a. kompozitorių, paskutinįjį muziką romantiką – Richardą Wagnerį. Pirmąjį spalio šeštadienį, Tarptautinę muzikos dieną, Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre bus minima R.Wagnerio gyvenimo ir kūrybinės veiklos Klaipėdoje sukaktis.

Svarbi sąsaja

Kartu su Karaliaučiaus trupe į uostamiestį 1836 m. atvykęs R.Wagneris pasiliko šiame mieste vieną sezoną. Anot Klaipėdos muzikinio teatro vadovo pavaduotojos menui Jurgitos Skiotytės-Norvaišienės, miestas ir visa Lietuva vis dar nepakankamai išnaudoja šio žymaus kūrėjo vizitą: „Vieta neišvengiamai paveikia kūrėją, net jei jis pats į tai neatkreipia dėmesio. Būtų įdomu paanalizuoti, kokį pėdsaką R.Wagnerio kūryboje paliko Klaipėda ir visi Rytprūsiai, kokiais motyvais jo muzikoje pasireiškia ši vieta – tai gali būti atspirtis įdomiems muzikologų tyrimams.“

R.Wagnerio vizito Klaipėdoje 180 metų sukakčiai skirto koncerto programą sudarė teatro vyriausiasis dirigentas Vladimiras Ponkinas. Jo nuomone, paskutiniojo muzikos romantiko koncertas leis įsitikinti, ką gali Muzikinio teatro orkestras. „Pasirinkdamas R.Wagnerio programą, įsivaizdavau ją kaip gerą profesionalumo pamoką orkestrui. Mano vizija bus įgyvendinta šį šeštadienį. Galiu džiaugtis, kad pasirengimas, repeticijos buvo labai sėkmingi. Noriu paminėti, kad tokia sėkmė – glaudaus bendradarbiavimo rezultatas. Kai visi teatro žmonės vieningi ir užsidegę, galime įgyvendinti pačius stipriausius projektus“, – džiaugėsi V.Ponkinas.

Meistriškumo ženklas

„Kiekvienam kolektyvui R.Wagneris yra iššūkis. Gebėjimas atlikto jo muziką parodo didelę meistrystę, – pabrėžė teatro vadovo pavaduotoja. – Šis koncertas bus dar viena proga įsitikinti, kad R.Wagneris gali skambėti Klaipėdoje, kad mūsų orkestras pajėgus jį atlikti. Šio kompozitoriaus muzika – daugiasluoksnė ir daugiabriaunė, kad ją suprastum, būtina nors kartą išgirsti gyvai.“

Muzikos istorijoje R.Wagneris prisimenamas kaip operos reformatorius – vystęs didingų teatrinių proporcijų kūrinius, išsiskyrusius aistringumu ir intensyvumu. „Šio kompozitoriaus muzikos šaknys slypi vokiškame folklore, maitinusiame jo vaizduotę ir sapnus. Jo kūrybinis talentas buvo stulbinamai intensyvus“, – apibūdino V.Ponkinas, pridurdamas, kad tikėtina, jog prasmėmis tirštame šio kompozitoriaus muzikos sraute Klaipėda, kaip ir kitos jo lankytos vietos, paliko savo pėdsaką.

Atliks operų uvertiūras

Rytoj vyksiančiame koncerte skambės uvertiūros iš žymiausių R.Wagnerio operų – nuo pirmosios, atnešusios sėkmę „Rienzi“, iki kitų visame pasaulyje žinomų ir atliekamų operų „Lohengrinas“, „Tanhoizeris“, „Skrajojantis olandas“, „Tristanas ir Izolda“ bei „Niurnbergo meisterzingeriai“.

Koncertinė R.Vagnerio programa yra pirmasis festivalio „Jūros mūzos“ renginys. Šiuo festivaliu siekiama Klaipėdos publikai pristatyti Baltijos jūros regiono menininkų kūrybą bei sujungti skirtingas meno sritis. Spalio 9 d. vyks antrasis festivalio renginys – tarptautinės šiuolaikinio šokio trupės iš Švedijos „KLO productions“ šokio spektaklis „Eldorado“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS