Portugalijos brangakmenis spindės Lietuvos pajūryje | Diena.lt

PORTUGALIJOS BRANGAKMENIS SPINDĖS LIETUVOS PAJŪRYJE

  • 0

Palangoje rytoj pietietiškomis melodijomis dalysis Portugalijos brangakmeniu tituluojama fado dainininkė Mara Pedro.

Kalbėdami apie vos 15-os sulaukusią dainininkę M.Pedro, portugalai negali nuslėpti pasididžiavimo – ji spindi nesuvaidintu nuoširdumu, yra apdovanota brandžiu balsu bei nuoširdžiai įsimylėjusi fado.

Jaunosios Portugalijos žvaigždutės populiarumo istorija kiek panaši į kito Lietuvos publikos numylėtinio – akordeonisto Martyno Levickio kelią muzikinio pasaulio aukštumų link: abu muzikuoti pradėjo ankstyvoje vaikystėje, vieną po kito laimėjo apdovanojimų ir dar nesulaukę pilnametystės pasirodymų geografiją išplėtė užsienio šalyse.

Būdama vos devynerių, M.Pedro pradėjo skinti laurus įvairiuose muzikos konkursuose, taip pat televizijos projektuose. 2011 m. įvyko pirmasis atlikėjos koncertas užsienyje, Prancūzijoje, po kurio sekę pasirodymai Šveicarijoje, Ispanijoje bei kitose šalyse padėjo M.Pedro pelnyti užsienio publikos simpatijas ir skleisti žinią pasaulyje apie jauną, pribloškiančią fado dainininkę.

Šiandien vos 15-os M.Pedro jau yra įkopusi į fado olimpą ir gali pasigirti net dviem kompaktiniais albumais. Pirmąjį fado atlikėja išleido būdama 11-os, ir jis buvo taip greitai išparduotas, jog reikėjo antrojo leidimo. Antrąjį solinį albumą talentinga portugalė išleido po trejų metų, o šiuo metu įrašinėja jau trečiąjį.

Lietuvoje viešinčiai ir šįvakar Kristupo vasaros festivalyje Vilniuje dainuosiančiai solistei portugališkąja gitara pritars Mário Henriquesas ir fado gitara – Bruno Brásas. Palangos „Ramybės“ kultūros centre (Vytauto g. 35) jų koncertas vyks šeštadienį 20 val. Programoje – fado kompozicijos. Bilietai – po 12, 15 Eur.

Fado – (port. fado – lemtis, likimas) – iš Portugalijos kilęs muzikos žanras. Tai melancholiška ar net gedulinga portugalų liaudies daina apie nelaimingą meilę, išdavystę, mirtį ir neviltį, vandenyną. Ji solisto atliekama tavernose, klubuose, kabaretuose, pritariant dviem gitaroms. Šių dainų tekstai poetiniai, jos paplito XVIII–XIX a. sandūroje. Svarbiausias emocinis elementas – ilgesys (saudade). Fado įprastai atlieka moteris, o jai pritaria du gitaristai, vienas grojantis portugališka, o antrasis – klasikine gitara, Portugalijoje vadinama viola. Fado atsirado Lisabonoje. Kilmė nėra aiški. Nors manoma, kad tai jūreivių, kolonijose besikaunančių ir besiilginčių moterų karių daina, tačiau ji turi nemažai braziliškos, afrikietiškos muzikos elementų. Vėliau fado išėjo iš mados, XX a. pirmojoje pusėje atgimė naujasis fado, eiles šiai muzikai pradėjo kurti žymūs portugalų poetai. Šiuolaikinis fado susipynęs su popmuzika, tango, fado muzika įvairių grupių kombinuojama su roku, džiazu, metalu.

Gairės: Mara Pedro, fado, Palanga
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS