Rūtų galerijoje – E. Malinausko tapybos paroda | Diena.lt

RŪTŲ GALERIJOJE – E. MALINAUSKO TAPYBOS PARODA

  • 0

Klaipėdietis tapytojas marinistas Edvardas Malinauskas šį penktadienį 17.30 val. uostamiesčio Rūtų galerijoje (Danės g. 9) pristatys savo paveikslų parodą „Gyvename prie Baltijos“. Iki birželio 21-osios joje bus eksponuojami nauji, dar nematyti autoriaus kūriniai ir ne tik „jūros“.

Dabar – laisvas menininkas

E.Malinauskas gimė 1937 m. gegužės 24 d. Radviliškyje, po karo 1946 m. su tėvais persikėlė gyventi į uostamiestį, baigė K.Donelaičio vidurinę mokyklą (dabar – Vytauto Didžiojo gimnazija). 1957–1963 m. studijavo tapybą Vilniaus dailės institute (dabar Lietuvos dailės akademija). Po studijų grįžo gyventi ir kurti į uostamiestį. 1963–1969 m. dirbo Klaipėdos kombinate „Dailė“, 1969 m. kartu su kolegomis įkūrė Klaipėdos vaikų dailės mokyklą ir buvo paskirtas jos direktoriumi. Šias pareigas ėjo 1969–1979 m., vėliau dirbo mokytoju. Nuo 2001 m. užsiima tik kūryba. 1970 m. E.Malinauskas tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nariu. 1987 m. jam suteiktas LTSR nusipelniusio meno veikėjo vardas. Apdovanotas šalies meno veikėjo medaliu, garbės raštu už nuopelnus Lietuvos kultūrai, 2006 m. uostamiesčio savivaldybė jam suteikė Klaipėdos kultūros magistro vardą.

Žymiausias Lietuvos marinistas

Parodose tapytojas dalyvauja nuo 1965-ųjų, surengė personalinių parodų daugelyje Lietuvos miestų, taip pat Suomijoje, Rusijoje, Vokietijoje, Lenkijoje. Jo darbų įsigijo Lietuvos dailės fondas, Didžiosios Britanijos, Australijos, Austrijos, Graikijos, Izraelio, JAV, Vokietijos, Suomijos, Kanados, Norvegijos, Kolumbijos kolekcininkai.

Ilgame kūrybos kelyje E.Malinauskas pasireiškė kaip savitas ir įdomus portretistas, o tapydamas istorine tema atidavė duoklę Klaipėdos kraštui, jo istorijai. Tačiau jo kūrybos branduolys ir esmė, išskirianti jį iš kitų Lietuvos tapytojų ir suteikianti jam ypatingą statusą, – marinistinė tematika. Jūrinis peizažas tapo svarbiausia jo kūrybos tema, išgarsino tapytoją ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje. Kaip pastebėjo dailėtyrininkė Kristina Jokubavičienė, per ilgą kūrybinės veiklos laikotarpį jūros peizažo srityje šis dailininkas pasiekė ypatingo meistriškumo ir šiandien pelnytai yra laikomas žymiausiu Lietuvos marinistu. Tačiau jis „neužmigo ant laurų“. Kūrybinės energijos daug metų nestokojantis menininkas jaučia poreikį ir geba keistis, ieškodamas naujų motyvų ir interpretuodamas įprastus. Kiekviena E.Malinausko paveikslų paroda intriguoja.

Kūrybos darbu nelaiko

„Klaipėda – tai mūsų miestas prie jūros, kuriame užaugau, kur prabėgo vaikystė, kuriame lig šiol gyvenu. Mačiau karo suniokotą Klaipėdą, matau dabartinę, kasdien gražėjančią, – dalijosi mintimis E.Malinauskas. – Daug šimtmečių mūsų protėviai kovojo už teisę gyventi prie jūros. Jūra – tai mūsų bendravimas su pasauliu, tai mūsų atgaiva, mūsų džiaugsmas. Prie jūros būdamas pajunti gamtos stichiją. Ji būna pikta, ji būna švelni, ji visada nenusakoma. Prie jos pasijauti laisvu žmogumi. Su jūra aš suaugau, ji manyje. Tapęs dailininku, atiduodu jūrai duoklę. Aš jos nepiešiu, netapau, aš ją garbinu. Per savo jausmus parodau Lietuvos žmonėms, kokį turtą, kokį grožį mes turime. Norėčiau, kad kiti, žiūrėdami į mano paveikslus, pajustų tai, ką jaučiu aš. Į studiją einu kasdien kaip į darbą, tačiau kūrybos darbu nelaikau: tai tiesiog pats gyvenimas.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS