Rūtų galerijoje – E. Žvaigždino tapybos miniatiūrų paroda | Diena.lt

RŪTŲ GALERIJOJE – E. ŽVAIGŽDINO TAPYBOS MINIATIŪRŲ PARODA

  • 4

Klaipėdos Rūtų galerijoje šį penktadienį 17.30 val. bus atidaryta klaipėdiečio dailininko Ernesto Žvaigždino personalinė tapybos paroda „Mažosios Lietuvos mažoji architektūra mažame formate. Ir ne tik...“, skirta Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečiui.

Parodos pavadinimas apeliuoja ne tik į Klaipėdos kraštui reikšmingą datą. Taip pat jis atspindi pastarojo meto kūrybinius dailininko ieškojimus. Iš tiesų autorius savo darbuose nuolat grįžta prie Mažosios Lietuvos temos, Klaipėdos krašto architektūros reprezentacijos, dažnai improvizacijoms pasitelkia kamerinius formatus. Atpažįstamas tapytojo braižas, turtinga tapybos kalba, laisvas, asociatyvus ir emocionalus turinys – visa tai ir dar daugiau telpa E. Žvaigždino miniatiūrose.

Kaip pastebėjo menotyrininkė Agota Bričkutė, „pastaruosiuose dailininko kūriniuose akivaizdus vis didesnis polinkis į abstrakciją. Drobėse išnyrantys abstrahuoti pastatų, laivų fragmentai, žmogiški siluetai ir juos supanti efemeriška aplinka susipina į akyse pulsuojančią, dinamišką, kontrastingą ekspresiją. Pastoziški, reljefiniai drobių paviršiai, aplikuojamos grynosios spalvos žiūrovams leidžia vizualiai „pačiupinėti“ kūrinius, pajusti tikrąjį tapybos medijos gaivališkumą.“

Pats autorius apie savo parodą atsiliepė taip: „Visa mano kūryba, kaip ir esanti šioje parodoje mažuose formatuose, yra susieta su Mažąja Lietuva. Ji mane įkvepia įvairioms improvizacijoms ir interpretacijoms. Tai neišsenkanti tema. Tapau tiems, kurie nori tai priimti, ir matau prasmę sau pačiam tik tiek, kiek mano tapyba reikalinga kitiems. O tai – ne taip jau ir mažai.“

E. Žvaigždinas gimė 1956 m. Klaipėdoje. Parodose dalyvauja nuo 1981 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Surengė tapybos parodų Lietuvoje ir užsienyje – Vokietijoje, Danijoje, JAV. Didžiausią kūrybinę įtaką patyrė iš mokytojų – tapytojų Alfredo Petro Gužo (1933–2013) ir Ričardo Zdanavičiaus (gim. 1956).

E. Žvaigždino tapybos paroda „Mažosios Lietuvos mažoji architektūra mažame formate. Ir ne tik...“ uostamiesčio Rūtų galerijoje (Danės g. 9) veiks iki vasario 3 d.

GALERIJA

  • E. Žvaigždinas. Improvizacija 1. 2021 m. Aliejus, drobė.
  • E. Žvaigždinas. Improvizacija 2. 2022 m. Aliejus, drobė.
  • E. Žvaigždinas. Improvizacija 3. 2022 m. Aliejus, drobė.
Rūtų galerijos archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Genutė

Šaunuolis, pilnas nuoširdumo, tiks kaip mokykloje. Sėkmės TAU.

Klaipėdietis

Labai įspūdingai parengtas parodos atidarymas. Labai malonu buvo dalyvauti, matyti kartu daug įžymių, Klaipėdai nusipelniusių žmonių. Linkime gerb. Ernestui Žvaigždinui surengti dar daug ypatingų parodų, o mums gėrėtis ir džiaugtis, - duok, Dieve, jums daug įkvėpimo ir sėkmės, o tą sakė šį vakarą ir gerb.P.Šmitas!

gerbėja

Žaviuosi E. Žvaigždino paveikslais. Sveikinu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS