Sceninio eksperimento premjera „Kovos anatomija“ pasakoja apie kūną – kaip universalų ginklą kare | Diena.lt

SCENINIO EKSPERIMENTO PREMJERA „KOVOS ANATOMIJA“ PASAKOJA APIE KŪNĄ – KAIP UNIVERSALŲ GINKLĄ KARE

  • 1

Liepos 26 d. Vilniuje ir liepos 27 d. Klaipėdoje „Apeirono“ teatras pakvies į naujų potyrių kelionę – sceninį eksperimentą, kuriame scenos menų profesionalai iš keturių skirtingų šalių bežodžiame, intensyvaus judesio pasirodyme tyrinės kovos anatomiją.

„Liepos viduryje prasidėjo tarptautinė teatro laboratorija, kurioje skirtingų šalių kūrėjai, kartu gyvendami ir dirbdami dvi savaites bei naudodami skirtingas fizines ir teatro praktikas, tyrinėja kūną kaip universalų ginklą amžinoje žmonijos kovoje ir istorinių karų kontekste, – teatro laboratorijos viziją pristatė Greta Gudelytė. – Atviro šaukimo būdu atsirinkome 12 sceninio eksperimento dalyvių, kurie įkvėpimo semiasi analizuodami Carlo von Clausewitzo knygą „Apie karą”. Šį kūrinį aktoriai gvildena iš netikėčiausių kampų, o tą netikėtumą sukurs būtent skirtingos eksperimento dalyvių patirtys bei suvokimas apie karą ir žmogaus vaidmenį jame.“

Laboratorijos kūrybinė komanda, kad sukurtų sceninį veiksmą, pasitelkė teatro laboratorijos koordinatoriaus iš Brazilijos Diego Borgeso aktorinio meistriškumo programą „First Body” (liet. „Pirmasis kūnas”). Kūrybines dirbtuves taip pat veda Pablo Magalhãesas – nepriklausomas aktorius, muzikantas ir eksperimentinės teatro trupės „Grupo Momentâneo“ įkūrėjas iš Brazilijos, „Apeirono“ teatro įkūrėjos Eglė Kazickaitė ir G. Gudelytė, kurios gilinasi į ritualinį teatrą bei „Fyghting monkey“ techniką, ir Janis Povilaitis – choreografas, fizinio teatro aktorius, „Axis syllabus“ technikos, balso ir judesio improvizacijos specialistas.

Kaip teigė G. Gudelytė, šiame teatro inicijuojamame sceniniame eksperimente netrūks judesio dinamikos, šokio, cirko elementų, archajiško rituališkumo, netikėčiausių kovos ir karo suvokimo interpretacijų, nes šią temą prieš žiūrovų akis analizuos skirtingų kultūrų kūrėjai.

„Su žiūrovais, pasitelkdami įvairias judesio ir teatro praktikas, sieksime pasidalyti laboratorijoje gimusiais atradimais ir atskleisti, kaip kovose reiškiasi kūno instinktai, kokios kovos strategijos gimsta kūno ir proto sąjungoje, kodėl vaikai mėgsta žaisti karą ir kada žaidimai virsta kova, o kova – karu. Karo Ukrainoje akivaizdoje stengsimės ir vėl užduoti nuolatos galvose šmėstelėjantį klausimą – kodėl mes kariaujame nuo neatmenamų laikų ir nenustojame iki šiol, nors visi sutariame, kad karas yra klaikus reiškinys?“ – dalijosi mintimis G. Gudelytė.

Sceninis veiksmas truks 1 val., tačiau organizatoriai po premjeros kviečia žiūrovus pasilikti ir pabendrauti su eksperimento organizatoriais, dalyviais ir kitais žiūrovais.

Premjera Vilniuje – liepos 26 d. 19 val. Dūmų fabrike, Klaipėdoje – liepos 27 d. 18 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijos centre.

Vilniuje bilietai – po 11,11 Eur. Ikimokyklinio amžiaus vaikams, senjorams, žmonėms, turintiems negalią, įėjimas – nemokamas.

Klaipėdoje – įėjimas nemokamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Baltai

Tik nesityciokit is moteru vel Klaipeda.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS