Siaus „Maskarado“ pūga | Diena.lt

SIAUS „MASKARADO“ PŪGA

  • 0

Su savo įžymiuoju spektakliu „Maskaradas“ šiandien uostamiestyje vieši Vilniaus mažasis teatras. Jis kviečia klaipėdiečius pasimėgauti tikru teatro stebuklu – genialaus režisieriaus, scenografo, kompozitoriaus  ir legendinių aktorių kūrybiniu darbu.

„Maskaradas“ – publikos vienas labiausiai mėgstamų Vilniaus mažojo teatro spektaklių,  į kurį žiūrovai ateina ne po vieną kartą. Tai spektaklis, kuriame galima išgyventi daugybę jausmų ir iš širdies pasijuokti.

Prieš daugiau nei dešimtmetį Vilniaus mažajame teatre įvykusi Rimo Tumino spektaklio „Maskaradas“ (premjera – 1997 m.) pagal M.Lermontovo poetinę dramą premjera sujudino lietuvių teatrinę visuomenę. Režisierius, pasitelkęs savo sielai artimą romantizmo epochos kūrinį, juo išreiškė šiandieną, dabarties fantasmagorijų persismelkusį pasaulį. Spektaklyje yra ką veikti ir mąstantiems, ir grožio bei humoro ištroškusiems žiūrovams. Meilės istorija, kurios epicentru tampa pamesta apyrankė, apipinama įvairiausiais personažais – lošėjais, damomis, baroniene, kunigaikščiu, tarnais ir tais, kurių tiksliai neįvardysi. Tai žmonės, kurie mus supa kasdien, kurie yra tyros meilės tarpininkai ir kenkėjai.

Anot teatrologės Daivos Šabasevičienės, „Maskaradas“ byloja ne vien apie kaukių balių, geografinę vietą, bet ir apie iš intrigų supintus žmonių ryšius – kur žmonės, ten ir nelaimė. Žmogus iš prigimties – kaukėta būtybė, o ką jis sugeba slėpti po realia kauke, galima tik įsivaizduoti. Režisierius nuplėšia bet kokį vaizdinį personažų susidvejinimą, o keletą jų paverčia baigtinėmis reikšmėmis“.

„Maskarado“ scenografas – Adomas Jacovskis, kostiumų dailininkė – Virginija Idzelytė-Dautartienė, kompozitorius – Faustas Latėnas, taip pat spektaklyje skamba Aramo Chačaturiano muzika ir nuotaiką kuria tyloje atsirandantys garsai. F.Latėnas emociniu požiūriu nerungtyniauja su A.Chačaturianu, bet po abiejų jų fortissimo atsiranda įstabiausios akimirkos. Tokios, kaip metalinių ledų indelių kaukšėjimas, atveriantis tuščią erdvę ir sustabdantis laiką.

„Sniegas režisieriui yra tarytum atspirties taškas „Maskarado“ sprendimui įgyvendinti. Jo lengvas kritimas arba staigaus vėjo atpučiami gūsiai – spektaklio ritmo kamertonas: jo valso ritmu sukasi mizanscenos ir veikėjai, jis nutraukia užsitęsusius monologus ir išprovokuoja linksmą siautulį, sukuria grėsmės nuojautą ar nuskaidrina po nevilties. Sniegas yra ir paties maskarado – būdo gyventi ir mylėti, žaisti ir linksmintis, teatro ir teatrališkumo įvaizdis. „Maskarado“ pasaulis balansuoja ant realybės ir žaidimo, iliuzijos ribos“, – rašė teatrologė Rasa Vasinauskaitė.

Spektaklyje vaidmenis sukūrė aktoriai Arvydas Dapšys, Adrija Čepaitė, Vytautas Rumšas (jaun.), Inga Burneikaitė, Regimantas Adomaitis, Rimantas Bagdzevičius, Gediminas Girdvainis, Sigitas Račkys, Andrius Žebrauskas, Larisa Kalpokaitė ir kiti.

Režisieriaus R.Tumino „Maskaradas“ sausio 9 d. 18 val. bus rodomas Klaipėdos žvejų rūmuose. Puiki proga publikai pasinaudoti unikalia galimybe – sustabdant laiką, nusikelti į erdvę, kurios platybės neapčiuopiamos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS