Šimtmečio mišios nuskambės Klaipėdoje | Diena.lt

ŠIMTMEČIO MIŠIOS NUSKAMBĖS KLAIPĖDOJE

  • 2

Uostamiestyje vykstančiame festivalyje „Permainų muzika“ nuskambės kompozitoriaus, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Vaclovo Augustino kūrinys „Missa pro centesimo anno restitutionis Lituaniae“.

Sakralioje erdvėje

Pernai, Lietuvai minint valstybės atkūrimo šimtmetį, „Pax et Bonum“ iniciatyva įvyko šio kūrinio premjera. Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčia tąkart vos pajėgė sutalpinti visus, norinčius jį išgirsti.

Simboliška, kad šimtmečio mišios festivalyje „Permainų muzika“ spalio 3 d. 18.30 val. bus atliktos klaipėdiečių pamėgtoje sakralioje erdvėje – Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje.

Kūrinį atliks jo autorius ir dirigentas V.Augustinas, jo vadovaujamas choras „Jauna muzika“ ir Mindaugo Bačkaus vadovaujamas Klaipėdos kamerinis orkestras. Šie kolektyvai dalyvavo ir didžiulio susidomėjimo sulaukusioje kūrinio premjeroje. Prie jų Klaipėdoje prisijungs solistės Ieva Skorubskaitė, Ieva Gaidamavičiūtė (sopranai) ir Alfonso Vildžiūno vadovaujamas Klaipėdos choras „Aukuras“. Renginys bus nemokamas.

Pareiga ir privilegija

„Tradicija rašyti mišias įvairioms svarbioms istorinėms datoms ar įvykiams paminėti Europos muzikos istorijoje gyva jau daugiau nei 1 500 metų. Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad, minint valstybės atkūrimo šimtmetį, tokia pareiga ir privilegija teko ir man“, – sakė kompozitorius.

V.Augustinas nuo 1992 m. vadovauja Vilniaus miesto savivaldybės kameriniam chorui „Jauna muzika“. Jis yra populiarus ir aukštai vertinamas kaip choro muzikos kūrėjas bei aranžuotojas. Tarptautiniuose konkursuose premijas pelniusias jo kompozicijas į savo repertuarą noriai įtraukia įvairių šalių chorai bei muzikos leidyklos. V.Augustinas yra būsimų profesionalių muzikų autoritetas ir savo pedagoginėje veikloje – jis vadovauja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kompozicijos katedrai.

Su „Jauna muzika“

Šiemet 30-metį minintis choras „Jauna muzika“ – vienas profesionaliausių Lietuvos chorų, žinomas kaip aktyvus šiuolaikinės muzikos atlikėjas. Choras nuolat dalyvauja šalies ir užsienio festivaliuose, bendradarbiauja su garsiais batutos meistrais ir pasaulinio lygio kolektyvais.

„Jauna muzika“ ne tik aktyviai koncertuoja, bet ir inicijuoja reikšmingus projektus: rengia choro muzikos interpretavimo ir dirigavimo kursus bei jaunųjų kompozitorių kūrinių chorui konkursą „Vox juventutis“.

„Maloniai stebina jo paprastumas ir žemiškumas, nuoširdžiai ir profesionaliai kiekvienam ir visiems kartu dirbant savo darbą“, – taip apie chorą „Jauna muzika“ atsiliepia Gražina Montvidaitė.

Malda už Tėvynę

Klaipėdos kamerinis orkestras yra vienas ryškiausių uostamiesčio muzikinių kolektyvų, reprezentuojantis Lietuvą ir užsienyje. Jo meistriškumas, kūrybinė energija ir polėkis stebina publiką netikėtais eksperimentais, įdomiomis klasikos ir šiuolaikinių autorių kūrinių interpretacijomis.

„Kas man yra Tėvynė? Kai pagalvoju apie tai, iš atminties išnyra lyg akmenyje iškaltos psalmės eilutės: „Tebūnie taika tavo bokštuos. Tavo rūmai teklesti. Tebūnie čia gerovė. Jeigu Viešpats nestato namų, veltui triūsia statytojai. Jeigu Viešpats nesaugo miesto, veltui budi sargyba.“ Tikiuosi, kad mano kūrinys sutelks klausytojus ne tik stipriam estetiniam išgyvenimui, bet ir nuoširdžiai maldai už Tėvynę“, – sakė mišių autorius V.Augustinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

klaipedietis

Tai kultūrinis renginys visiems miestiečiams ir svečiams, nes festivalis tradicinis. Cituoju:Uostamiestyje vykstančiame festivalyje „Permainų muzika“ nuskambės kompozitoriaus, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Vaclovo Augustino kūrinys „Missa pro centesimo anno restitutionis Lituaniae“. Klaipėdos kamerinis orkestras yra vienas ryškiausių uostamiesčio muzikinių kolektyvų, reprezentuojantis Lietuvą ir užsienyje.

Išpindejo maldininkai

Ko tas "azijietis" su sutana vis eina į savivaldybę bapkių išsimušti! Tegul iš savo maldų ir maldininkų gyvena, kodėl jam dar savivaldybė turi skirti?! Apskritai tegul isiformina savo bažnyčias į UAB us ir tegul pateikineja savo metinės pelno deklaracijas!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS