„Šventiniai kaprisai“ su S. Krylovu ir Lietuvos kameriniu orkestru | Diena.lt

„ŠVENTINIAI KAPRISAI“ SU S. KRYLOVU IR LIETUVOS KAMERINIU ORKESTRU

  • 0

Tik kartą per metus, tiksliau – gruodžio 28-ąją 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje klaipėdiečiai turės progą išgirsti smuiko virtuozą Sergejų Krylovą ir jo vadovaujamą Lietuvos kamerinį orkestrą.

Ypatingas ryšys

Šiemet festivalio „Salve Musica“ koncerte „Šventiniai kaprisai“ jie atliks Wolfgango Amadeuso Mozarto, Segejaus Prokofjevo ir Niccolò Paganini kūrinius.

Su pastarojo autoriaus kūryba S.Krylovą sieja ypatingas ryšys. Smuikininkas mokėsi Kremonos muzikos akademijoje (Italija) pas pasaulinio garso atlikėją S.Accardo, išstudijavusį ir pagrojusį visą N.Paganini kūrybą.

Mokytojo patirtis S.Krylovui suteikė galimybę geriau susipažinti su žymiojo italų virtuozo grojimo subtilybėmis, griežti daug jo muzikos – net pajėgiausiems atlikėjams neįveikiamą Penktąjį koncertą.

Beje, dvylika solinių N.Paganini kaprisų S.Krylovas yra atlikęs savo rečitalyje Klaipėdos koncertų salėje 2008-aisiais, o būsimo koncerto metu klausytojai turės galimybę išgirsti kelių šio autoriaus kaprisų transkripcijas smuikui ir orkestrui.

Kitas amplua

Kaip solistas S.Krylovas koncertuoja garsiausiose pasaulio salėse su žymiausiais orkestrais ir dirigentais, rengia solo rečitalius ir kamerinės muzikos vakarus. Legendinis Mstislavas Rostropovičius įvardijo jį kaip vieną iš penkių geriausių pasaulio smuikininkų.

Kitame amplua – kaip dirigentas S.Krylovas pasirodo su įvairiais orkestrais: Anglijos kameriniu, „Magna Grecia“ simfoniniu, „Accademia Orchestra Mozart“ kameriniu, Novosibirsko akademiniu simfoniniu, „Orchestra del Teatro Lirico di Cagliari“, „Regionale Toscana“ simfoniniu ir, žinoma, su Lietuvos kameriniu orkestru.

2008 m. S.Krylovas tapo Lietuvos kamerinio orkestro meno vadovu ir dirigentu. Įdomu, kad nuo šešerių koncertuojantis smuikininkas būdamas penkiolikos su šiuo orkestru, diriguojamu maestro Sauliaus Sondeckio, įrašė vieną pirmųjų savo plokštelių.

Lietuvos kamerinis orkestras pelnytai laikomas vienu iškiliausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų Lietuvos orkestrų, pelnęs publikos bei kritikų pripažinimą Lietuvoje ir toli už jos ribų. Jo gastrolių maršrutai yra nusidriekę per beveik visas Europos šalis, pasiekę Šiaurės ir Pietų Ameriką, Kubą, Egiptą, Pietų Afrikos Respubliką, Jungtinius Arabų Emyratus, Japoniją.

Absoliuti dermė

Šiandien Lietuvos kamerinis orkestras ne tik stengiasi išlaikyti pasiektą aukštą meistriškumo lygį, bet ir ieško naujų kūrybinių išteklių, džiugina originaliomis programomis, gyvomis klasikinių kūrinių interpretacijomis.

„Lietuvos kamerinis orkestras savo skambesiu, interpretavimo tradicijomis yra lyg aukščiausios kokybės muzikos instrumentas. Manau, tai vienas žanro lyderių. 50 metų – ilga istorija. Europoje ne tiek daug orkestrų šiandien gali didžiuotis tokia praeitimi“, – taip apie Lietuvos kamerinį orkestrą atsiliepė dabartinis meno vadovas.

Platus tarptautinis S.Krylovo akiratis, ryšiai, puikus muzikinis išsilavinimas ir sukaupta sceninė patirtis prisidėjo pakeliant orkestrą į naują profesinį lygmenį. Kritikai įvertino gyvą kolektyvo ir jo vadovo muzikinę partnerystę: „darniai suokalbiškas bendradarbiavimas su orkestru“, „smuikininko–dirigento ir orkestro absoliuti dermė“, „aristokratiškai žavus tarpusavio flirtas neperžengiant familiarumo ribų, tačiau visiškai pasitikint vieni kitais“ (atgimimas.lt).

Koncerto rengėjai tikri, kad S.Krylovo ir Lietuvos kamerinio orkestro programa „Šventiniai kaprisai“ publikai suteiks daug gražių ir įsimintinų akimirkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS