Tarptautinio projekto ambicija – uostamiestį paversti šiuolaikinio šokio centru | Diena.lt

TARPTAUTINIO PROJEKTO AMBICIJA – UOSTAMIESTĮ PAVERSTI ŠIUOLAIKINIO ŠOKIO CENTRU

  • 0

Prancūzų institutas Lietuvoje ir šiuolaikinio šokio teatras „Padi Dapi Fish“ ketvirtadienį subūrė klaipėdiečius į nemokamą kūrybinių dirbtuvių sesiją, pavadintą „Tools for Moving“ („Įrankiai judėjimui“), – per individualią patirtį pažinti ir suprasti, kaip kūno judesys tampa šokio judesiu.

Klaipėdos universiteto Menų akademijos Šokio katedroje iki spalio 30-osios vyksiantys užsiėmimai skirti ne tik profesionalams, mėgėjams, bet ir šokio patirties neturintiems miestiečiams. Seminarą veda Kano miesto nacionalinio choreografijos centro Normandijoje (Prancūzija) vadovas, choreografas Albanas Richardas.

„Mano smalsumą skatina kūryba ir noras dalytis (ne)paprastais dalykais, padėti kiekvienam pažinti savo kūną ir jo galimybes, leisti sau tai išdrįsti“, – apie savo darbo braižą kalbėjo choreografas.

A.Richardo atvykimą ir šį projektą inicijavo Prancūzų institutas ir Prancūzijos ambasada Lietuvoje. „Mes norime pasidalyti tuo, kuo prancūzai garsėja visame pasaulyje – ir tai ne tik vynas ar sūriai – tai šiuolaikinis šokis“, – taip prasidėjo pirmasis pokalbis su Prancūzijos ambasadoriumi Philippe Jeantaud, kuriam ir kilo mintis Klaipėdoje pristatyti ambicingą projektą, populiarinantį šiuolaikinį šokį.

Prancūzijoje šiuolaikiniam šokiui skiriama labai daug dėmesio. Ten yra 10 didelių šokio centrų su puikiomis kūrybos sąlygomis, aukštųjų mokyklų, kurių absolventai yra žinomi pasaulio choreografai, šokėjai, šokio tyrėjai. Jų patirtis bei šokio tradicijos yra labai gilios.

Klaipėdiečiai su šiuolaikiniu prancūzų šokiu ir cirku turi progą susipažinti tarptautiniame šiuolaikinio meno festivalyje „Plartforma“, mieste įsikūręs ir šiuolaikinio šokio teatras „Padi Dapi Fish“, pripažintas ir apdovanotas nacionaliniu lygiu bei pristatantis spektaklius tarptautiniuose festivaliuose. Tačiau Klaipėdoje ir visoje šalyje šiuolaikinis šokis vis dar nėra populiari meno rūšis.

„Šis projektas – unikali galimybė sustiprinti šiuolaikinio šokio pozicijas bei, prisimenant sportinių šokių kolektyvo „Žuvėdra“ sėkmę, Klaipėdai vėl tapti išskirtiniu šokio miestu“, – iniciatyvą komentavo šokio teatro „Padi Dapi Fish“ vadovė, choreografė, viena iš projekto organizatorių Agnija Šeiko.

Šiais metais projektas vystomas keliais etapais: liepą Klaipėdos dramos teatre parodytas prancūzų trupės spektaklis „Suskaičiuokime žvaigždes“, spalio pabaigoje vyksta šokio dirbtuvės, kurios pavasarį toliau bus tęsiamos, o birželį mieste turėtų pasirodyti bendras šokio spektaklis. Ilgametės bendradarbiavimo su Prancūzija šiuolaikinio šokio srityje perspektyvos įtrauktos ir į Klaipėdos paraišką Europos kultūros sostinės 2022-aisiais vardui gauti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS