Teatro dieną uostamiesčio teatrai švęs su publika | Diena.lt

TEATRO DIENĄ UOSTAMIESČIO TEATRAI ŠVĘS SU PUBLIKA

Nors Tarptautinė teatro diena bus minima tik kitą savaitę – kovo 27-ąją, Klaipėdoje jai skirti renginiai prasidės jau šį sekmadienį.

Nors Tarptautinė teatro diena bus minima tik kitą savaitę – kovo 27-ąją, Klaipėdoje jai skirti renginiai prasidės jau šį sekmadienį.

Fotoparodoje – be grimo

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras Teatro dieną kasmet kviečia drauge švęsti kiek anksčiau nei įprasta. Sekmadienį žiūrovų laukia net trys renginiai: muzikinė pasaka vaikams „Neliūdnos varlės neprincas“, nauja teatro solistų koncertinė programa „Lietuviškas bliuzas“ bei klaipėdiečio fotomenininko Roberto Gabrio fotografijų parodos atidarymas. Joje Muzikinio teatro lankytojai daugiau nei 200 teatro darbuotojų turės galimybę išvysti „Be grimo“ – meninėse fotografijose, kurių paroda nuo šiol puoš abu Muzikinio teatro Kolonų salės aukštus.

Pasak teatro vadovo Ramūno Kaubrio, Tarptautinė teatro diena Klaipėdos muzikiniame teatre, kaip ir praėjusiais metais, bus švenčiama kiek anksčiau, nenorint dubliuoti kitų svarbių tai dienai skirtų renginių – „Padėkos kaukės“ bei Auksinių scenos kryžių apdovanojimų. Todėl Teatro dienos renginiai Muzikiniame teatre šiemet vyks kovo 23-iąją.

„Šventė bus įvairi ir spalvinga: choro artistų spektaklis vaikams, fotografijų parodos atidarymas, koncertinė programa. Vakare – tradicinė teatro darbuotojų „Kopūstienė“, tik jau be žiūrovų“, – vardijo R.Kaubrys.

Jis vylėsi, jog fotoparoda teatro lankytojams nuolat primins scenoje matomus artistus bei tuos, kurie paprastai lieka užkulisiuose. „Kartu tai ir pagarbos visai trupei ženklas. Parodoje lyg vėtrungės bus matomi visi mūsų kolektyvai. Visa šia didele teatro šeima norime pasidžiaugti drauge su mūsų publika“, – sakė R.Kaubrys.

„Kadangi turėjau visišką kūrybinę laisvę, teatro žmones norėjau parodyti miesto fone, be grimo, be personažų kostiumų – kaip įprastus Klaipėdos gyventojus. Galima sakyti, jog tai buvo visų fotografijų bendras raktas“, – pasakojo Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus narys R.Gabrys. Jo manymu, ši idėja geriausiai atsiskleidžia nespalvotose fotografijose.

Pasak parodos autoriaus, teatro žmonių fone bus matoma ir Klaipėdai būdinga architektūra – Biržos tiltas, aikštė prie paminklo „Arka“, „K“ ir „D“ raidžių formos pastatai, senamiesčio erdvės ties Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi, „Kurpiais“ bei kitos.

Bliuzas skambės lietuviškai

Sekmadienį 17 val., iškart po parodos „Be grimo“ pristatymo, Muzikinis teatras kviečia pasinerti į nostalgijos, sentimentalumo bei ilgesio kupiną nuotaiką drauge su koncerto „Lietuviškas bliuzas“ atlikėjais. Teatro solistai ir instrumentinė grupė atliks gražiausias ištraukas iš miuziklų „Ugnies medžioklė su varovais“, „Velnio nuotaka“, „Devynbėdžiai“, „Meilė ir mirtis Veronoje“ bei kitų.

„Bliuzas lietuviškai“ – šis koncertas gali būti vadinamas ir taip, – sakė teatro solistė Aurelija Dovydaitienė. – Kai nesimiega naktį ir nežinai, kas su tavimi darosi, kai rytą žiūri į lėkštę, bet nesinori valgyti, kai sutinki seną pažįstamą, bet neturi ką jam pasakyti – tavyje yra bliuzas. Juk bliuzas – tai ne tik muzika, bet ir nuotaika.“

Koncerto metu jausmingas lietuviško bliuzo melodijas atliks A.Dovydaitienė, Rasa Ulteravičiūtė, Jadvyga Grikšienė, Rokas Spalinskas, Šarūnas Juškevičius, Virginijus Pupšys, Kęstutis Nevulis. Solistams talkins Loreta Piaseckienė (fortepijonas), Vilma Lenkšaitė (fleita), Romas Grikšaitis (kontrabosas) ir Edmundas Federavičius (mušamieji). Akustine gitara gros V.Pupšys, akordeonu – K.Nevulis.

Nepamiršo ir vaikų

Mažieji teatro lankytojai Tarptautinės teatro dienos išvakarėse kviečiami drauge su Muzikinio teatro choro artistais šokti į varlių balutę. Jų laukia muzikinis teatrinis žaidimas vaikams „Neliūdnos varlės neprincas“. Tai istorija, pasakojanti apie linksmą varlytę Kvateriną, gyvenančią labai nuobodžioje baloje, pilnoje nelaimingų ir paniurusių varlių, kurios (o siaube!) visai patenkintos, kad yra nelaimingos.

Interaktyvią eksperimentinę pasaką vaikams sukūrė šiuolaikinė libretų autorė ir režisierė Agnė Dilytė bei klaipėdietis kompozitorius Vladimiras Konstantinovas. Premjera vaikams scenos šviesą išvydo praėjusį lapkritį.

„Pasaką vaikams „Neliūdnos varlės neprincas“ kartu su kompozitoriumi V.Konstantinovu sukūrėme labai greitai ir kūrybiškai, – sakė A.Dilytė. – Vaikus vertinu, kaip rimtus, protingus, ypatingus žiūrovus. Todėl su jais norėjosi linksmai ir šmaikščiai pasikalbėti apie socialines ir psichologines šių dienų visuomenės problemas. Juk tokius nelaimingus varliukus, kurie yra patenkinti, būdami nelaimingi, jie sutinka gatvėje, klasėje, kieme ar šeimoje.“

Istoriją apie varlytę Kvateriną, norinčią ištrūkti iš nuobodžių ir nelaimingų varlių balos, vaikams papasakos net 40 dainininkų – visas Klaipėdos muzikinio teatro choras. Jis šiame spektaklyje ne tik dainuoja, bet ir šoka, vaidina, juokiasi, žaidžia pašėlusius „varliškus“ žaidimus.

Kompozitorius, dirigentas ir chormeisteris V.Konstantinovas akcentavo, jog „Neliūdnos varlės neprincas“ buvo parašytas būtent chorui. „Tiesa, spektaklyje dalyvauja vienas orkestro muzikantas, paduosiantis toną ir palaikysiantis ritmą marimba, vibrofonu, ksilofonu ir dar septynetu mušamųjų instrumentų. Visa kita – choro dainavimas (ir kitokie garsai). Spektaklio metu orkestro duobė uždengta, todėl „varlių balutė“ labai labai arti vaikų“, – džiaugėsi V.Konstantinovas.

Scenoje – gruziniška istorija

Klaipėdos Pilies teatras Tarptautinę teatro dieną publikai rodys savo naujausią spektaklį – šiuolaikinės gruzinų dramaturgės Tamaros Bartajos dviejų dalių romantinę istoriją „Žaislinis pistoletas“.

Ją režisavo teatro vadovas Alvydas Vizgirda, scenografijos autorė – Daina Ališauskaitė-Zinovičienė, kompozitorius – Gintaras Kizevičius. Vaidina Vilija Gruodytė, Vilma Ptašinskaitė, Ramūnas Šeputis ir Donatas Žilinskas.

Spektaklio premjera įvyko pernai lapkritį. Šiemet vasario pabaigoje jis su pasisekimu parodytas Čeliabinske (Rusijos Federacija) vykusiame II tarptautiniame mažųjų formų teatro festivalyje-laboratorijoje „СHELoBEK TEATPA“. Klaipėdiečių spektaklis puikiai įvertintas festivalio žiuri ir publikos.

„Man ši pjesė patiko dėl kelių dalykų: kad paprasta, bendražmogiška tema, kad gruzinų autorės, mat aš dar nuo jaunystės jaučiu didelę simpatiją šiai nepaprastai kalnų šaliai, kelis kartus joje buvau ir iki šiol esu pakerėtas. O svarbiausia, man šiandien nesinorėjo nei labai stebinančios, nei šokiruojančios pjesės. Mano manymu, tokių šiuo metu mūsų teatruose daugiausia, ir kuo labiau mūsų teatrai nori žiūrovus pritrenkti, tuo mažiau jų ateina tų pritrankymų žiūrėti“, – dėstė mintis režisierius A.Vizgirda, spektaklyje pabandęs užčiuopti gruzinų tautos dvasią.

Iš tikrųjų tai jaudinanti dviejų žmonių meilės istorija, kurią scenoje pasakoja keturi aktoriai. Kartu su publika kalbėdamiesi apie labai paprastus dalykus – kam ir kodėl gyvename, apie meilę, karą, pašaukimą ir likimą.

Klaipėdos Pilies teatro spektaklį „Žaislinis pistoletas“ bus galima pamatyti Žvejų rūmuose kovo 27 d. 18 val. Bilietai (15 Lt) parduodami Žvejų rūmų ir „Tiketos“ kasose.

Suvienijo „Padėkos kaukės“

O kovo 28-ąją 18 val. Žvejų rūmuose Klaipėdos miesto savivaldybė organizuoja tradicinę „Padėkos kaukių“ teikimo ceremoniją. Ši tradicija gyvuoja nuo 2004-ųjų. Per tą laiką keitėsi organizatoriai, renginio forma, tačiau turinys liko tas pats – taip pagerbiami labiausiai Klaipėdos scenos menui nusipelnę teatro menininkai, įvertinami geriausi jų metų (šiuosyk – 2013-ųjų) darbai.

Ekspertų komisija jau paskelbė pretendentus į dvi Klaipėdos „Padėkos kaukes“ – jų net 24. Kas jas gaus, paaiškės po savaitės per iškilmingą ir teatrališką „Padėkos kaukių“ fiestą.

Šių metų „Padėkos kaukės“ vėl keičia savo formą ir grįžta prie tikrųjų savo ištakų: Klaipėdos teatrai jungiasi vienam renginiui, kuriame žiūrovams parodys specialiai šia proga sukurtas programas. 12 miesto teatrų burtų būdu buvo suporuoti į šešias komandas, kurios ruošia po pasirodymą, atitinkantį kurią nors scenos meno kryptį – pantomimą, šokį, dramą, muziką, klounadą, lėlių teatrą. Renginyje teatralai žada daug smagių netikėtumų, pokštų bei improvizacijų. Pagrindiniu renginio akcentu taps „Padėkos kaukių“ įteikimas.

Į šventę kviečiami visi klaipėdiečiai. Tarptautinės teatro dienos proga bilietai – tik po 7 Lt.

Renginyje dalyvaus Klaipėdos dramos teatras, Klaipėdos muzikinis teatras, Klaipėdos jaunimo teatras, Klaipėdos Pilies teatras, teatras „Be durų“, „Vieno aktoriaus teatras“, Klaipėdos lėlių teatras, Apeirono teatras, šokio teatras „Padi Dapi Fish“, „Lino lėlės“, Laisvasis teatras, klounų teatro studija „Dulidu“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS