Uostamiestyje – auksinių rankų stebuklai | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE – AUKSINIŲ RANKŲ STEBUKLAI

Klaipėdoje gyvena daugybė iki šiol nepripažintų menininkių. Ši išvada peršasi, išvydus rankdarbių parodą Tautinių bendrijų centre, kuri veiks iki rugpjūčio vidurio.

Lėlės su tautiniais rūbais – visų keturiolikos Klaipėdoje gyvenančių tautybių simboliai, tekstiliniai šachmatai, vaikystės nostalgiją keliantys animaciniai personažai, papuošalai, paveikslai, buities dekoracijos ir kitos grožybės – viską savo rankomis pagamino klaipėdietės, kurios nėra profesionalios menininkės, bet savo išmone bei kruopštumu beveik nenusileidžia meistrams.

"Pavyzdžiui, šitas lėles, kurios vaizduoja Klaipėdoje gyvenančių tautybių žmones, pagaminau iš keramikos, po to joms siuvau tautinius kostiumus. Stengiausi, kad net veidai atspindėtų tipiškus tos tautos bruožus", – pasakojo viena parodos organizatorių ir dalyvių, rusų bendrijos "Lada" vadovė Svetlana Vasičkina.

Moteris neslepia, kad lėles kurti pradėjo prieš kelerius metus, ir tai yra jos hobis, kuriam aukoja kone visą savo laisvalaikį. Iš pradžių ji lėles siuva, paskui gruntuoja, nudažo, siuva joms rūbus, spalvina.

"O čia – animaciniai personažai iš mūsų vaikystės filmukų. Tai jau trečia kolekcija, kurią pagaminau kartu su savo padėjėjomis. Darbus dovanojame vaikų ligoninėms, lėles naudoja su vaikais dirbantys psichologai. Vieną kolekciją išvešime į Kauną, kitą – į Vilnių. Kur to išmokau? Ogi internete. Nuostabus dalykas, įvairių technikų mokausi iš ten", – neslėpė pašnekovė.

Įspūdingi ir S.Vasičkinos gaminti šachmatai, kurių figūros taip pat siūtos iš audinių, paskui gruntuoti ir nudažyti.

Moteris išreiškė norą, kad rankdarbius žmonės pirktų, bet esą pas mus kažkodėl kol kas mieliau perka kiniškus daiktus, o ne rankų darbo kūrinius.

"Ši paroda veiks iki rugpjūčio 17 d., tai jau trečia tokia didelė klaipėdiečių ekspozicija. Čia galima pamatyti šiuolaikine technika pagamintų aukštos kokybės meno kūrinių. Mūsų tikslas yra populiarinti tokių rankdarbių gamybą", – pasakojo parodos kuratorė Aleksandra Portenko, kuri pati čia eksponuoja savo gamintus papuošalus.

GALERIJA

  • Uostamiestyje – auksinių rankų stebuklai
  • Uostamiestyje – auksinių rankų stebuklai
  • Uostamiestyje – auksinių rankų stebuklai
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS