Uostamiestyje vyks Kalėdinių giesmių festivalis | Diena.lt

UOSTAMIESTYJE VYKS KALĖDINIŲ GIESMIŲ FESTIVALIS

  • 0

Šį šeštadienį Klaipėdos miesto chorinė bendrija „Aukuras“ kartu su Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčia organizuoja tradicinį Vakarų Lietuvos krašto bažnytinių chorų Kalėdinių giesmių festivalį.

Skatina ir puoselėja

Jau 16 metų į Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės šventovę džiaugsmingų šventų Kalėdų švęsti suvažiuoja chorai ne tik iš Vakarų Lietuvos regiono, bet ir iš visos Lietuvos. Pirmasis Kalėdinių giesmių festivalis Klaipėdoje įvyko 2007 m. Šio festivalio iniciatorė ir įkūrėja yra Klaipėdos miesto chorinė bendrija „Aukuras“, kuri kartu su Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčia iki šiol jį rengia. Šis festivalis tapo gražia tradicija, vienijančia bažnytinius chorus, kurie yra neatsiejama ir bažnytinės liturgijos, ir chorinio meno dalis.

„Kartu tai yra ir nedalomas Lietuvos bendrosios kultūros laukas, puoselėjantis dvasines vertybes ir chorinio meno, giedojimo tradicijas, skatinantis chorų meninį meistriškumą, aktyvinantis jų dalyvavimą visuomenės dvasiniame ir kultūriniame gyvenime. Klaipėdoje vykstantis tradicinis bažnytinių chorų Kalėdinių giesmių festivalis jungia šiuos chorus, skatina ir puoselėja jų veiklą. Vis gausėjantis gerbėjų ir klausytojų būrys įtikina tuo, kad tokio pobūdžio renginys – Kalėdinių giesmių festivalis – yra reikšmingas Vakarų Lietuvos chorinės kultūros įvykis“, – teigė Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ tarybos pirmininkas doc. Algirdas Šumskis.

Nuoširdus indėlis

Festivalyje dalyvaujantys chorai atliks individualią programą, dalyvaus šv. mišiose ir visi kartu atliks bendrą festivalio programą. Jų nuoširdus indėlis – festivalio sėkmė ir pagrindinis tradicijos puoselėjimo bruožas bei išskirtinumas.

Kalėdinių giesmių festivalio koncertas vyks gruodžio 30 d. 16 val. Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje Klaipėdoje (Rumpiškės g. 6). Jame dalyvaus devyni chorai: Barstyčių Šv. Apaštalų Simono ir Judo Tado bažnyčios choras (vadovė ir vargonininkė Birutė Gedminaitė), Gargždų Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios sumos choras (vadovas ir vargonininkas Petras Katauskis), Kalvarijos asociacijos „Skambėjimas“ choras „Sonantem“ (vadovė Ausma Sakalauskaitė), Kauno Šv. Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos mišrus choras „In Vivo Dei“ (choro vadovas ir vargonininkas Ramūnas Baranauskas), Klaipėdos universiteto mišrus choras „Pajūrio aidos“ (meno vadovas doc. A. Šumskis, koncertmeisterė Justė Šilaitė, vokalo pedagogė prof. Valentina Vadoklienė), Plungės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios sumos choras (vadovė ir vargonininkė Irena Bakanauskienė), Rietavo Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios choras „Ad Lucem“ (vadovė ir vargonininkė Justina Mikniuvienė), Skuodo Švč. Trejybės parapijos choras „Avanti“ (vadovė ir vargonininkė Živilė Mackevičiūtė), Šilutės kultūros ir pramogų centro sakralinės muzikos mišrus choras „Laudamus“ (vadovė Irena Šemeklienė).

Giedos jungtinis choras

Festivalis baigsis šv. mišiomis, kurios prasidės 18 val. Šv. mišiose giedos festivalio dalyvių jungtinis choras.

„Tikimės, kad ir šiemetis Kalėdinių giesmių festivalis praturtins ir papuoš didžiąsias metų šventes, sutelks bendruomenę giesmių gėrio ir grožio pajautai, deramai įsilies į Klaipėdos kultūrinį gyvenimą. Tad giedokime Lietuvą su viltimi ir tikėjimu. Giedokime Lietuvą iš širdies į širdį. Giedokime Lietuvą, kad ji taptų tvirtesnė, gražesnė, tauresnė, kaip ta, nuo neatmenamų laikų visada gyva daina ir giesmė, kurios skrydis suvienija ir suartina mus“, – ragino festivalio meno vadovas doc. A. Šumskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS