Užgavėnių kaukių paroda vilioja į Klaipėdos etnocentrą | Diena.lt

UŽGAVĖNIŲ KAUKIŲ PARODA VILIOJA Į KLAIPĖDOS ETNOCENTRĄ

  • 0

Pirmadienį 17.30 val. Klaipėdos etnokultūros centre bus atidaryta Tautodailės metams skirta drožinių paroda „Medinės Užgavėnių kaukės“.

Joje bus eksponuojami Žemaitijoje ir ne tik joje puikiai žinomų medžio meistrų Adolfo Andriejaus Viluckio, Raimundo Puškoriaus ir jo tėvo Aniceto Puškoriaus (1911–1994) darbai.

Jų autoriai žavi savo išskirtiniais kūriniais, žemaitišku humoro jausmu, dideliu darbštumu ir užsidegimu. Jų itin subtilūs drožiniai, pareikalavę didelės kantrybės, išmonės ir laiko, mena senąsias Žemaitijos Užgavėnes.

Šiandien medinėms kaukėms suteikiama labiau dekoratyvinė paskirtis, tačiau tradicinėje kultūroje per Užgavėnes būtent medinės drožinėtos ar iš žievės gamintos kaukės buvo populiariausios. Tai patvirtina ir kaukių autoriai A.Viluckis bei R.Puškorius, galintys be perstojo pasakoti apie savo akimis matytas ir patirtas Užgavėnių persirengėlių linksmybes, jų personažų įvaizdžius.

Parodos autorių gamintos kaukės – lengvutės, drožtos iš kruopščiai parinktos medienos, pritaikytos nešioti, patogios. Nuo sienų dairosi raganos ir raganiai, prekybininkai žydeliai, kanapiniai, lašininiai, daktarai, kipšai, ubagai, čigonai. Vypsančios bedantės burnos, kumpos nosys, ragai ir nagai negąsdina – kaukės šypsosi, akį merkia.

Paroda veiks iki vasario 28 d., lankymas – nemokamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS