Vandenyno gelmėse – su ansambliu „Synaesthesis“ | Diena.lt

VANDENYNO GELMĖSE – SU ANSAMBLIU „SYNAESTHESIS“

  • 0

Šiuolaikinės muzikos renginiai dažnai įtraukia į netikėtas patirtis. Taip bus ir šiame Klaipėdos koncertų salės festivalio „Permainų muzika“ koncerte. Į nepažintas sąmonės būsenas nukels hipnotizuojantis Žibuoklės Martinaitytės kūrinys „Hado zona“. Jį Klaipėdos koncertų salėje atliks svečiai iš Vilniaus – tarptautinio pripažinimo sulaukęs šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“.

„Hado zona“ yra valandos trukmės potyriminis koncertas, kurio centre – kompozitorės Ž. Martinaitytės kūrinys kameriniam ansambliui ir elektronikai, o jo koncepcija erdvėje pratęsiama šviesos instaliacija (autorė Akvilė Anglickaitė, šviesų dailinininkas Paulius Varonenka). Laipsniškas nėrimo į vandenyno gelmes pojūtis atsiskleidžia per garsų ir vaizdų dėmenis.

Vandenyną tiriantys mokslininkai jo zonas skaido pagal gylį ir šviesos skvarbos lygį. Per penkias zonas leidžiantis į povandenines gelmes, tamsa palaipsniui stiprėja. Hado zona yra vandenyse, esančiuose žemiau 6 000 m. ir yra tamsiausia žmogui žinoma, tačiau iki galo nepažinta erdvė.

Ž. Martinaitytė pasitelkė gyvus žemiausių diapazonų instrumentus: tūbą, bosinį klarnetą, violončelę, kontrabosą ir fortepijoną bei kompleksišką elektroninę medžiagą, praplečiančią žemų dažnių spektrą, kurio klausa tiksliai difretencijuoti nebegali. Šviesos instaliacijoje, apgaubiančioje klausytojus, žemi garsai tampa lygiagretūs giliausios vandenyno zonos tamsai, kuri savo nepažinumu inspiruoja naują erdvės suvokimo ir patyrimo potencialą.

Ž. Martinaitytė yra viena žymiausių Lietuvos kompozitorių pasaulyje, sulaukianti ir svarbiausių Lietuvos apdovanojimų (Nacionalinė kultūros ir meno premija), ir tarptautinių įvertinimų („Global Music Awards“ du aukso medaliai, Gugenheimo stipendija). Niujorke gyvenanti menininkė tiesia tiltus tarp Lietuvos ir JAV muzikos pasaulių. „Hado zonos“ plokštelę išleido kultiniai „Cantaloupe Music“, o gyvo atlikimo premjera įvyko Niujorko Bruklino rajone vykstančiame festivalyje „Long Play“. Jame koncertavęs „Synaesthesis“ buvo pirmasis kolektyvas iš Lietuvos.

Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ nuo pat susikūrimo prieš dešimt metų atkreipė į save dėmesį ir jo nepaleidžia. Nuo „Jaunojo kūrėjo“ premijos užaugo iki Ernst von Siemens ansamblių prizo, Lietuvos kompozitorių sąjungos reziduojančio ansamblio ir Vilniaus miesto ansamblio vardų, Šv. Kristoforo prizo už nuopelnus šiuolaikinei muzikai ir nominacijos LRT metų apdovanojimuose.

Koncerte dalyvaus ansamblio „Synaesthesis“ nariai: Artūras Kažimėkas (klarnetas), Simonas Kaupinis (tūba), Arnas Kmieliauskas (violončelė), Donatas Butkevičius

(kontrabosas) ir Marta Finkelštein (fortepijonas). Atlikėjams svarbu ne tik garsas, bet ir erdvė, šviesa, judesys ar naratyvas – visa tai, kas atliekamai muzikai suteikia daugiamatę perspektyvą ir naikina žanrų ribas.

Klausytojus ne tik muzika, bet ir šviesų menu įtrauksiantis koncertas vyks rugsėjo 20 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS