Vasaros koncertai Klaipėdoje – po atviru dangumi | Diena.lt

VASAROS KONCERTAI KLAIPĖDOJE – PO ATVIRU DANGUMI

  • 0

Šalia Klaipėdos koncertų salės esančio parko estradoje vyksta Vasaros koncertų ciklo renginiai, žadantys tikrą muzikos klausymosi malonumą atvirame ore, žaliuojančios gamtos prieglobstyje.

Vieną vakarą – du rečitaliai

Juodais ir baltais fortepijono klavišais bėgios vikrūs dviejų pianistų pirštai – du koncertai per vieną vakarą, beveik pavirstantį į naktį, šį šeštadienį 18.30 val. ir 20 val. publikai pristatys Eglę Andrejevaitę ir Roką Valuntonį.

Tarptautinių konkursų laureatė pianistė E. Andrejevaitė atliks solinę programą, kurios idėja – haiku simbolika muzikoje. Haiku – trumpas, taupus, paprastą žodžio reikšmę peržengiantis japonų poezijos žanras – koncerto programoje virs fortepijono poeto Frederiko Chopino preliudais.

Pasak Eglės, „dainuojančio fortepijono magas F. Chopinas užkėlė preliudą ant muzikos pjedestalo kaip išbaigtą, jautriausius širdies tonus suvirpinančią improvizaciją, kurios neilga trukmė nekeičia išgyvenamo jausmo gelmės. Išgirsite 24 preliudų ciklą op. 28, kurį lydės trys etiudai, tarytum „laiko buhalteriai“ žymėsiantys koncerto pradžią, virsmą ir pabaigą“.

Ansamblis „Giunter Percussion“ pasirodys su Klaipėdos choru „Aukuras“. (Vytauto Petriko nuotr.)

„Scenine charizma apdovanotas jaunasis atlikėjas“ – taip muzikos kritikė Daiva Tamošaitytė apibūdino tarptautinių konkursų laureatą R. Valuntonį. Anot pianisto, rytojaus koncerto programa – „vasariška ir jauki, kupina įvairių personažų bei kontrastingų charakterių. Ji leis pasimėgauti skirtingų laikų ir šalių muzika. Programą vienija tai, kad visose pjesėse galima rasti istoriją ar trumpą pasakojimą, leisiantį geriau pažinti muzikos turinį“. Šis programinės muzikos rečitalis jau skambėjo įvairiose Europos salėse ir buvo puikiai sutiktas. 2019 m. Italijoje jis įvertintas sidabro medaliu tarptautiniame „Osimo Piano Competition“ pianistų konkurse.

Skambės perkusija ir choras

Koncerte „Perkusija ir choras“ liepos 15 d. 19.30 val. publika susitiks su Pavelo Giunterio vadovaujamu ansambliu „Giunter Percussion“ ir Alfonso Vildžiūno diriguojamu Klaipėdos choru „Aukuras“. Vakaro programoje bus atliekami kūriniai, intriguojantys netikėtomis choro balsų ir mušamųjų instrumentų tembrinėmis spalvomis.

Muzika mušamiesiems instrumentams gali būti labai įvairi – emocionali ir intelektuali, suteikti klausytojams energijos, išlaisvinti vaizduotę. Jos repertuaras ir instrumentų arsenalas ypač išaugo XX a., kai padidėjo mušamųjų vaidmuo simfoniniame orkestre ir pradėjo atsirasti vien tik mušamųjų instrumentų ansambliai, kuriems buvo rašomi nauji kūriniai.

Kartais šiuolaikiniai kompozitoriai kuria perkusijai ir chorui. Tarp tokių autorių yra lietuvis Jonas Tamulionis ir amerikietis Gene Koshinski’s. Pastarojo Koncertas marimbai, perkusijai ir chorui pelnė Amerikos kompozitorių, autorių ir leidėjų asociacijos R. Nissimo premiją.

Įvairiuose konkursuose J. Tamulionio kūriniai taip pat yra gavę daugybę apdovanojimų. Savo opuse „Missa Africana“ mišriam chorui ir mušamiesiems kompozitorius panaudojo Afrikos žemyno ritmus ir melodijas.

Grojimas mušamaisiais ir dainavimas yra vienos seniausių muzikavimo tradicijų pasaulyje. Šis koncertas – gera proga su jomis susipažinti.

Esant lietingam orui koncertai vyks Klaipėdos koncertų salėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS