Velykos – pagal Mažosios Lietuvos tradicijas | Diena.lt

VELYKOS – PAGAL MAŽOSIOS LIETUVOS TRADICIJAS

  • 0

Artėjant gražiausiai pavasario šventei – šv. Velykoms, Klaipėdos etnokultūros centras pasipuošė margučiais, miestiečiams ruošia įdomių paskaitų ir susitikimų su etninės kultūros kūrėjais ir puoselėtojais, o mažiesiems – konkursą.

Paskaitų ciklas

„Bent du kovo pabaigos vakarus kviečiame niekur neskubėti, prisėsti, užsiplikyti arbatos ir pasiklausyti, kokios buvo ir tebėra šios šventės tradicijos Mažojoje Lietuvoje“, – intrigavo Etnokultūros centro darbuotojai. Paskaitų cikle etnologai pasidalys savo žiniomis.

Kiekvienas margučio ženklelis neša savo žinią: linkiu tau sveikatos, laimės, skalsos...

Raktiniai paskaitų žodžiai – dovanos ir sveikata – šių dienų svarbiausios aktualijos kiekvienam, nes be dovanų nepraeina nė viena šventė, o sveikata – didžiausias kiekvieno turtas. Klausiate, o kuo tai susiję su šv. Velykomis? Ogi tuo, kad nuo senų senovės lietuvininkai žinojo, kokius veiksmus reikia atlikti šios šventės metu, kad visus metus būtų sveiki ir gražūs. Pastebėtina ir tai, kad nuo pirmųjų Mažosios Lietuvos Velykų šventės aprašų iki pat šių dienų pagrindinis šventės simbolis yra kiaušinis ir su juo susiję apeiginiai veiksmai. Taigi apie visa tai ir dar daugiau bus galima išgirsti virtualių paskaitų cikle „Gavėnios dienoraščiai: kaip pasiruošti Velykoms“: kovo 25 d. 18 val. – „Velykinio kiaušinio kampai ir plokštumos: ko mes dar nežinojome?“, kovo 29 d. 18 val. – „Velykos ir sveikata. Ką žinojo mūsų senoliai?“

Nuotolinės paskaitos vyks Klaipėdos etnokultūros centro „Facebook“ socialinėje paskyroje arba „YouTube“ platformoje.

Margučių paroda

Nuo šiandien visą mėnesį uostamiesčio Meno kiemo dirbtuvių vitrinoje (Daržų g. 10) galima apžiūrėti Klaipėdos etnokultūros centro parengtą pirmąją tradicinių amatų meistrės Astos Grušelionienės margučių parodą.

Joje eksponuojama daugiau nei aštuonios dešimtys margučių. Tai senais tradiciniais raštais vaškuoti žąsų ir vištų kiaušiniai. Autorė drąsiai derina margučių spalvas, įkvėpimo semdamasi iš gamtos. Meistrei raštus dažniausiai pasufleruoja pati kiaušinio forma. Astai gražiausi senieji margučių raštai, kurių ji ieško muziejuose, o persipiešusi komponuoja ant savo margučių.

„Taškelis, brūkšnelis, du taškeliai, penki brūkšneliai – nesibaigiantis šokis ant kiaušinio lukšto. Taip gimsta paukščio pėdelės, saulutės, žalčiukai, rūtelės sūkuriukai, ir paprastas vištos, anties ar žąsies kiaušinis tampa margučiu. O kiekvienas ženklelis neša savo žinią: linkiu tau sveikatos, laimės, skalsos...“ – vardijo A.Grušelionienė.

Visus savo margučius Asta išdalija, padovanoja, džiaugdamasi, kad jie nedulka lentynose ar dėžutėse. Dauguma jų skirti vaikams ir atlieka slaptą misiją: gundo paimti į rankas kiaušinuką, susikaupti ir pradėti nesibaigiantį vaško taškelių ir brūkšnelių šokį, taip tęsiant šimtmečius skaičiuojančią velykinių kiaušinių marginimo tradiciją.

Susitikimas su meistre

Kovo 30 d. 18 val. Klaipėdos etnokultūros centras surengs nuotolinį susitikimą su garsiausia Mažosios Lietuvos regiono margučių margintoja, tradicinių amatų meistre, šilutiške tautodailininke Angele Rauktiene.

Susitikimo metu ji pasakos apie tradicinius margučių marginimo būdus, demonstruos marginimą vašku, supažindins su marginimo būdu, būdingu Mažosios Lietuvos regionui.

Renginio dalyviai prie išmaniųjų ekranų, pasirūpinę priemonėmis, galės savo namuose praktiškai pritaikyti suteiktas žinias ir patarimus. Priemonių sąrašas bus atsiųstas užsiregistravusiesiems.

Susitikimas vyks „Zoom“ platformoje. Renginys – nemokamas, tačiau būtina išankstinė registracija https://cutt.ly/rlL7E31. Dalyvių skaičius ribotas.

Marginiuotas pavasaris

Klaipėdos etnokultūros centras jauniesiems klaipėdiečiams paskelbė konkursą „Marginiuotas pavasaris“.

„Mokate austi, žiesti ar lipdyti, drožinėti, pinti, karpyti, siuvinėti, o gal kitą amatą? Tradicinių rankdarbių išmokote iš senelių? Krašto tautodailininkų? Mokytojų? O gal mokėtės patys? Puiku!“ – Klaipėdos etnokultūros centras visus 7–19 metų darbštuolius kviečia dalyvauti jaunųjų klaipėdiečių liaudies meno parodoje-konkurse „Marginiuotas pavasaris“.

Tereikia nufotografuoti vieną geriausiai pavykusį savo darbelį (jis gali būti sukurtas 2020–2021 m.) ir nuotrauką su užpildyta dalyvio anketa iki balandžio 5 d. atsiųsti e. paštu i.armoniene@etnocentras.lt. Vienas dalyvis konkursui gali pateikti tik vieną nuotrauką. Nuotraukos pavadinime turi būti nurodytas autoriaus vardas, pavardė ir amžius.

Trijose amžiaus grupėse bus išrinkti I–III vietų laimėtojai, visi dalyviai gaus elektroninius padėkos raštus, laureatai – diplomus ir atminimo dovanas.

Dalyvių darbų nuotraukos bus publikuojamos ir nugalėtojai paskelbti balandžio 11 d. 11 val. Klaipėdos etnokultūros centro „Facebook“ paskyroje @etnocentras.lt. Konkurso nuostatai ir dalyvio anketa skelbiami tinklalapyje www.etnocentras.lt.

GALERIJA

  • A.Rauktienės margučių pintinė.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS