Virtuozų duetas: pianistų J. Božanovo ir K. Uinsko koncertas | Diena.lt

VIRTUOZŲ DUETAS: PIANISTŲ J. BOŽANOVO IR K. UINSKO KONCERTAS

  • 0

Sausio 10-ąją uostamiesčio publika kviečiama į ypatingą koncertą: Klaipėdos koncertų salėje muzikuos du pianistai virtuozai Jevgenijus Božanovas ir Kasparas Uinskas. Atlikėjai paruošė magišką programą „Virtuozų duetas“, kurioje skambės dramatiška Sergejaus Prokofjevo „Romeo ir Džuljeta“, romantiškų audrų kupina Sergejaus Rachmaninovo Siuita Nr. 2 ir šokiui kviečiantis Maurice’o Ravelio „Valsas“.

Kad įvyktų stebuklas

Du aukščiausio lygio atlikėjai, paprastai koncertuojantys kaip solistai, susibūrė fortepijoniniam duetui. Scenoje šie du pianistai individualistai kvėpuoja tarsi vienu ritmu, tarsi vienas kūnas keturiomis rankomis kuria garsų ir muzikos šventę. Tai bus dviejų aukščiausio lygio ir savitų partnerių dialogas, į kurį įsitraukti kviečiami klausytojai. Koncerto pradžia – 18.30 val.

„Sakoma, kad fortepijonas tai yra orkestras, o du fortepijonai – tai išplėstas orkestras. Fortepijoninis duetas labai skiriasi nuo kamerinio dueto su smuikininku, nes scenoje vienu metu skamba tokios pat garsinės apimties instrumentai, ir pianistams tenka užduotis įjungti sustiprintą klausą, dvigubą gebėjimą prisiderinti prie scenos partnerio. Groti su Jevgenijumi tikras malonumas, jo sceninė patirtis, muzikinės įžvalgos labai įkvepia. Susitikimas šiame duete praturtina mus kaip pianistus naujais atradimais. Būsima programa kupina magijos, tad mūsų tikslas sukurti žmonėms šį magišką pasaulį, kad koncerto metu jie persikeltų į kitą dimensiją. Tokia ir yra muzikos stebuklo esmė. Muzika yra stebuklas, bet, kad tas stebuklas įvyktų, reikia ypač didelių pastangų ir talento bei buvimo su tuo kūriniu, visiško atsidavimo. Todėl skiriame daug jėgų pasiruošimui, kad mūsų atliekama muzika iškiltų virš materijos kaip sapnas“, – pasakojo K.Uinskas.

Vienas didžiausių atradimų

Pianistas J.Božanovas – tai vienas didžiausių atradimų klasikinės muzikos pasaulyje per paskutinius dešimtmečius. Atlikėjo koncertų sąraše yra Londono „Royal Festival Hall“, Berlyno filharmonija, Vienos „Musikverein“, Maskvos didžiosios konservatorijos salė, Tokijo „Suntory Hall“, Diuseldorfo „Tonhalle“ ir kitos koncertų salės.

Didžiausio rezonanso J.Božanovas sulaukė F.Chopino pianistų konkurse Varšuvoje, kur jis sukėlė tikrą sensaciją. Kai kurie kritikai ir melomanai garsiai skelbė, jog tai vienas originaliausių atlikėjų per daugiau nei aštuonis dešimtmečius trunkančią konkurso istoriją. Nors konservatyvi žiuri neskyrė pianistui pirmosios vietos, klausytojai iš viso pasaulio, internete stebėję jo pasirodymus Varšuvoje, paskleidė žinią apie neįprastą pianistą, o sensacingos laikraščių antraštės pasiekė plačią auditoriją. Netrukus J.Božanovas tapo vienu geidžiamiausių klasikinės muzikos atlikėjų.

Pelnė tarptautinį pripažinimą

Tarptautinį pripažinimą pianistas K.Uinskas pelnė debiutuodamas Niujorko „Carnegie Hall“, Vašingtono“ J.F.Kennedy Center“, Londono „Wigmore Hall“, Berlyno filharmonijoje, Madrido filharmonijoje bei kitose koncertų salėse.

K.Uinskas pasirodė su „Royal Chamber Orchestra of Wallonia“ (Belgija), „Philharmonie Südwestfalen“ orkestru (Vokietija), „North Czech Philharmonic“ ir „West Bohemian Sypmhony“ orkestrais (Čekija), Liepojos simfoniniu orkestru (Latvija), taip pat su soliniais koncertais Londono „Wigmore Hall“, „Baerum Kulturhus“ salėje cikle „Piano Master Series“ ir „Bodø Festival Nordland Musikkfestuke“ (Norvegija), „BoZar“ salėje Briuselyje bei „Brussels Piano Festival“, solinių koncertų ture „Fantastic Pianist Series“ Japonijoje, solinių ir kamerinės muzikos koncertų ture Norvegijoje su smuikininku Nikita Boriso-Glebskiu, koncertuose su legendiniu violončelininku Alexanderiu Kniazevu, P.Čaikovskio tarptautinio konkurso laimėtoju violončelininku Andrejumi Ionita bei fortepijoniniame duete su pianistu J.Božanovu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS