90-metė gyvena vagonėlyje: čia nėra ne tik elektros, bet ir tualeto, o langai – be stiklų | Diena.lt

90-METĖ GYVENA VAGONĖLYJE: ČIA NĖRA NE TIK ELEKTROS, BET IR TUALETO, O LANGAI – BE STIKLŲ

  • 49

Metaliniame vagonėlyje ne vienus metus glaudžiasi vieniša 90-metė. Ji gyvena be elektros, tualeto, vandens. Senole rūpinasi bendruomenė, o miesto socialinės tarnybos sako, kad rankos joms – surištos, praneša LNK.

Kiek metų Klaipėdoje, Paupiuose, metaliniame vagonėlyje gyvena 90-metė Kotryna, nepamena. Vagonėlyje nėra ne tik elektros, bet ir tualeto, o per plėvelėmis uždangstytus langus košia vėjas. Senolė sakė sušylanti, kai pasikuria krosnelę, malkų esą geri žmonės dovanoja. Maisto jie irgi parūpina.

„Sūnus mirė, ji paliko visiškai vieniša. Ji pas mane atėjo pagalbos. Mes vieną vakarą išsigandome, kad ji atėjo tokioje būklėje“, – pasakojo kaimynė Jadvyga Guseva.

Greta gyvenanti pensininkų pora ką verda sau, tą ir senolei kasdien neša.

„Mes taip ir padedame jai – visapusiškai: ir maisto karšto atnešame, ir malkų prinešame. Juk ji pati negali – net malkų atnešame jai“, – šnekėjo J. Guseva.

90-mete kaimynai rūpinasi be jokio atlygio, ir taip – jau septintus metus.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Lenkiu galvą tiems žmonėms, kurie rūpinasi ja kiekvieną dieną iš savo senjoro pinigėlių jai verda valgyti, neša malkas, prižiūri. Jie jau psichologiškai pavargo. Įsivaizduokime, tiek metų su tikrai sunkaus būdo senole bendrauti nėra taip paprasta“, – sakė Paupių seniūnaitė Rasa Arcišauskienė.

Seniūnaitė ir pati dažnai lanko senolę, ir prašo kitų pagalbos. Tad talkon atėjo pagalbos fondas ir maltiečiai pažadėjo nuolat nešti lauknešėlius su maistu. Tačiau paupiškiai mano, kad senole labiau privalo rūpintis Klaipėdos valdžia. Juolab kad kūrenant vagonėlyje ir nelaimės galima sulaukti.

Ji negali būti palikta šitaip, vieniša. Jos gyvenimo sąlygos yra klaikios. Čia yra, nežinau, kuris amžius.

„Ji negali būti palikta šitaip, vieniša. Jos gyvenimo sąlygos yra klaikios. Čia yra, nežinau, kuris amžius“, – tvirtino R. Arcišauskienė.

„Ji bijo žmonių, jai reikia psichologo, pagalbos. Kad ji norėtų, kad ji galėtų, kad tikrai suprastų“, – mintis dėstė J. Guseva.

Teikiantys socialines paslaugas sakė, kad vagonėlyje gyvenančios senolės istorija jiems gerai žinoma.

„Pagal jos amžių, sveikatos būklę, mes, kaip socialiniai darbuotojai, manome, kad tikslingiausia būtų jai skirti globą. Jeigu ir sutiktų su nakvynės namų paslaugomis, tai vis tiek būtų priimtinesnės, geresnės sąlygos, nei kaip ji gyvena“, – komentavo nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė.

Stop kadras

Tačiau pakeisti situaciją esą sudėtinga.

„Ilgą laiką ieškome galimybės prieiti prie močiutės ir pasiūlyti jai socialinės priežiūros ar ilgalaikės globos paslaugas. Tačiau yra tokia sąlyga, kad žmogus nesutinka, o ta sąlyga yra svarbi apskirtai gauti paslaugoms. Dėl jos nesutikimo mes negalime jai padėti“, – aiškino A. Kontrimaitė.

Tad nutarta kreiptis į prokuratūrą ir sveikatos priežiūros įstaigas, kad jos nustatytų senolės veiksnumą. Tikimasi, kad tada jai bus galima skirti globą. Kol laukiama sprendimų, paupiškiai svarsto, ar 90-metei nereiktų bent vagonėlio sutvarkyti ar naują parūpinti.

GALERIJA

  • 90-metė gyvena vagonėlyje: čia nėra ne tik elektros, bet ir tualeto, o langai – be stiklų
  • 90-metė gyvena vagonėlyje: čia nėra ne tik elektros, bet ir tualeto, o langai – be stiklų
  • 90-metė gyvena vagonėlyje: čia nėra ne tik elektros, bet ir tualeto, o langai – be stiklų
  • 90-metė gyvena vagonėlyje: čia nėra ne tik elektros, bet ir tualeto, o langai – be stiklų
Stop kadras
Rašyti komentarą
Komentarai (49)

taip taip

MELAGIAI - - Paupių bend. ,savivald.klerkai ir kom padejote,kodėl niekas nieko nesako apie VEIK fondą? Niekas nežino apie fondo veikla ?Kiek kovoja gerb.Michailas Andrijanovas? Kad močiute gyventu ne taip..Ai negidėjot?O Grubliauskas prieš metus žadėjo padėti?Ai vėl nežinote....Karštas maistas,malkos,radijas su elementais,lempą kad butu šviesą,vaisiai ir t.t tai JIS Michailas ir jo padejejai-savanoriai ir fondas Veik.Ai tikslei,gi negirdėjote,Veik Namas, kur bus kitems vargšams pernakvuoti ir nusiprausti.Ir dabar ne apie tai,kodėl žmonėms taip atsitiko kad nebeturi namų..Ar padėjot darbais ar finansais...Šneka,dejoja...

Anonimas

O pas mus ukrainietės pabėgelės piktinasi lėtu internetu, voniomis be džakuzių ir perkeptais steikais.

Anonimas

Gerovės valstybė. Nausėdai .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS