Akibrokštas: uostamiestyje – į Lietuvą neįleidžiamo atlikėjo koncerto reklama | Diena.lt

AKIBROKŠTAS: UOSTAMIESTYJE – Į LIETUVĄ NEĮLEIDŽIAMO ATLIKĖJO KONCERTO REKLAMA

Neleidžia pro duris, tai mėgina įsibrauti pro langą. Taip turbūt galima būtų vertinti Lietuvoje nepageidaujamo asmens, su Rusijos nusikaltėliais siejamo atlikėjo Grigorijaus Lepsveridzės-Lepso koncerto reklamos atsiradimą Klaipėdos gatvėse. Tiesa, dainininkas koncertuos Liepojoje, tačiau šis rinkodaros triukas labai jau primena propagandinio karo minkštosios galios manevrą.

Kviečia į koncertą

Taikos prospekte, gausiai žmonių lankomoje vietoje, atsirado milžiniška G.Lepso koncerto reklama.

"Klaipėdoje kabo G.Lepso koncerto reklama? Negali būti. Ai, koncertas vyks Liepojoje? Jau išsigandau, pagalvojau, kad pas mus įstatymai nebeveikia. Mūsų iniciatyva jis yra įtrauktas į neįleidžiamų į Lietuvą asmenų sąrašą. Aišku, sunku sukontroliuoti, kad pas mus nebūtų jo renginio viešų reklamų. Čia jau tenka kliautis verslininkų sąmoningumu, bet verslas yra verslas", – kalbėjo Seimo narys, konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

G.Lepsas dar šių metų pavasarį įtrauktas į užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvos Respubliką, sąrašą.

Šiame persona non grata viešajame registre, tarp vadinamojo S.Magnitskio sąrašo "herojų" ir tarptautinių teroristų, G.Lepso pavardė įrašyta 67 numeriu.

Pagal S.Magnitskio įstatymą, į "juodąjį sąrašą" įtraukti asmenys yra susiję su korupcija, pinigų plovimu ar žmogaus teisių pažeidimais.

G.Lepsas čia įtrauktas dėl savo ryšių su organizuoto nusikalstamumo atstovais.

Jau išsigandau, pagalvojau, kad pas mus įstatymai nebeveikia.

Ne visai rinkodaros triukas

Anot parlamentaro L.Kasčiūno, Klaipėdoje pasirodžiusi koncerto reklama – neabejotinai propagandinio karo minkštosios galios elementas.

Nors faktiškai G.Lepsas atvyksta ne į Lietuvą, bet į Latviją, kur jam atvažiuoti nėra uždrausta, tačiau reklamuojasi artimiausiame didžiausią rusakalbių diasporą turinčiame Lietuvos mieste – Klaipėdoje, ne tik tikintis pritraukti žmonių į šį koncertą.

Galima tik spėti, kokia svarbi ši reklaminė iškaba, nes ji uostamiestyje veikiausiai kabos iki pat renginio – kitų metų vasario pabaigos, dar keturis mėnesius, o tai – nėra pigu.

Vadinasi, šia reklama tam tikrai auditorijai perduodama žinutė yra svarbesnė už pinigus.

Vis dėlto didžioji dalis Klaipėdos rusakalbių bendruomenės – vyresnio amžiaus žmonės yra ne tokie pasiturintys, kad leistųsi į Liepoją paklausyti savo mėgstamo dainininko, į kurio koncertą bilietai kainuoja nuo 31 iki 101 euro.

Tad, reikia manyti, kad šia G.Lepso reklama siekiama ir kitų tikslų.

"Aš tai kartoju nuolat, taip, tai minkštoji propagandinio karo dalis, siekiant Lietuvoje gyvenantiems žmonėms nuolat kelti sovietmečio nostalgiją, pateikiant ją prieš dabartinę Lietuvą ir jos politiką. nes būtent per kultūrą priešiška propaganda geriausiai pasiekia žmonių sąmonę. Kremlius savo vykdomai politikai palankius atlikėjus ir dainininkus laiko savo "minkštosios galios" instrumentu, padedančiu formuoti tam tikrus tapatybinius elementus, priartinti žmones prie Kremliaus kultūrinės ir informacinės erdvės. Šita reklama – viso to pavyzdys", – įsitikinęs L.Kasčiūnas.

Laurynas Kasčiūnas. K. Kavolėlio / Fotobanko nuotr.

Kriminalinio pasaulio žvaigždė

G.Lepsas yra vienas mėgstamiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino dainininkų. Atlikėjas jį rėmė per rinkimus. Vis dėlto į Lietuvą jis neįleidžiamas ne dėl to.

G.Lepsas tarptautinėje žiniasklaidoje minimas ir kaip vienas mėgstamiausių kruvinais darbais pasaulyje garsėjančios Rusijos mafijos atlikėjų.

Anot žiniasklaidos, JAV saugumo tarnyba paskelbė, kad dainininkas palaiko ryšius su grupuote "Broliškasis ratas" ("Братский круг").

G.Lepsas tarptautinėje žiniasklaidoje minimas ir kaip vienas mėgstamiausių kruvinais darbais pasaulyje garsėjančios Rusijos mafijos atlikėjų.

Esą Rusijos kriminaliniame pasaulyje G.Lepsas atliko kurjerio funkciją – nuo grupuotės lyderių perduodavo pinigus įvairiems asmenims.

Pats G.Lepsas bet kokius ryšius su mafija neigė ir tvirtino, kad "tai nėra ir nebus įrodyta".

Būtent dėl ryšių su Rusijos mafija 2013 m. JAV jam įvedė finansines sankcijas ir uždraudė atvykti į šalį, 2018-aisiais tai padaryti jam uždraudė ir Izraelis, o šių metų gegužę – Lietuva.

Į šalį įvažiuoti jam taip pat draudžia Didžioji Britanija ir Ukraina.

Latvių pozicija – kitokia

Vasarį Liepojoje koncertuosiantis G.Lepsas pastarąjį kartą Latvijoje pasirodymą rengė vos prieš kelis mėnesius, šių metų liepą.

Nors prieš tai, anot latvių spaudos, Latvijos teisingumo ministras Janis Bordans ir pareiškė, kad G.Lepsą būtina įtraukti į "juodąjį sąrašą", tačiau Vidaus reikalų ministerijos vadovas Sandis Girgens tvirtino, kad "tam nėra jokio pagrindo", ir, kaip vėliau paaiškėjo, pats apsilankė kontroversiškai vertinamo atlikėjo koncerte.

Šių metų liepą prokremliškas portalas "Sputnik", cituodamas latvių leidinį "Kas jauns", tvirtino, jog "Latvijos teisingumo ministras J.Bordans žurnalistams sakė, kad jis labai nepatenkintas, jog vidaus reikalų ministras S.Girgens Jūrmaloje dalyvavo rusų dainininko G.Lepso koncerte".

Latvių žiniasklaidoje teigiama, kad Latvijoje dažnai vyksta rusiškos kultūros renginiai, kuriuos finansuoja Rusijos kultūros ministerija, bendradarbiaujant latviams.

Pasak "Press.lv", šių renginių metu įvyksta incidentų ir tai kelia rimtą grėsmę Latvijos interesams.

Esą neseniai ant folkloro festivalio "Sudmalinas" scenos žengė raudonus džemperius su užrašu "Rusija" apsivilkę šokėjai, o visuomeninis radijas nekritikavo dviejų su Kremliumi ryšius palaikančių milijardierių, organizuojančių festivalį "Ryga. Jūrmala".

"Press.lv" teigimu, nauja analitinė publikacija apie Rusijos daromą įtaką, pasitelkiant Latvijos valdžią, atskleidė, kad "Daugpilio ir Rėzeknės savivaldybės itin neatsispiria Kremliaus kultūrinėms iniciatyvoms".

Negresia nacionaliniam saugumui?

Asmenų, kurių nepageidaujama Lietuvoje dėl įvairių priežasčių, tarp jų ir dėl grėsmės nacionaliniam saugumui, sąrašą sudaro Vidaus reikalų ministerija, rekomenduojant Lietuvos užsienio reikalų ministerijai.

Į Lietuvą, be G.Lepso, šiuo metu neįleidžiamas O.Gazmanovas, Valerija. Buvo uždrausta atvykti ir juodą peruką nešiojusiam Rusijoje legendiniu dainininku laikomam J.Kobzonui, kuris pasimirė pernai.

Vis dėlto, kiti atlikėjai, išreiškę besąlygišką paramą agresyviai Kremliaus politikai ir pasirašę laišką, kuriame palaikė Rusijos prezidento V.Putino poziciją dėl Krymo aneksijos, ir toliau be jokių apribojimų koncertuoja Lietuvoje.

Vienas jų – Dmitrijus Charatianas, kuris kitų metų vasario 17-ąją, iškart po Valstybės atkūrimo dienos, Klaipėdoje, Žvejų rūmuose, surengs jubiliejinį savo koncertą.

Kovo viduryje planuojamas ir dar vienos rusų estrados žvaigždės – Filipo Kirkorovo koncertas Vilniuje.

Šis atlikėjas ne kartą išreiškė savo besąlygišką palaikymą Rusijos prezidentui. Ne kartą koncertavo Kryme, kur viename koncerte ant jo piršto spindėjo sidabrinis žiedas su šalies vadovo veidu.

Jis į Lietuvą buvo atvykęs ir pernai, per Rusijos prezidento rinkimus, netgi balsavo Vilniuje, Rusijos Federacijos (RF) atstovybėje, kur nedviprasmiškai pareiškė susirinkusiems žurnalistams, kad jis renka "stiprų prezidentą".

Šis jo "rinkimų performansas" neabejotinai buvo neatsitiktinis ir turėjęs nukreipti Lietuvoje gyvenančius RF piliečius "teisinga linkme", už ką reikia atiduoti savo balsą Rusijos prezidento rinkimuose.

"Ne kartą kreipiausi į Užsienio reikalų ministeriją dėl draudimo tokiems asmenims įvažiuoti į Lietuvą, tačiau vis gaudavau atsakymą, kad jų buvimas Lietuvoje ir pasirodymai negresia nei šalies teritoriniam vientisumui, nei šalies nacionaliniam saugumui. Toks formalus yra požiūris. Mano nuomonė – kitokia", – teigė L.Kasčiūnas.

GALERIJA

  • F. Kirkorovas
  • D. Charatianas
Rašyti komentarą
Komentarai (62)

Klumpakojis

idomu kodel labasai pabega i norge ir uk jeigu cia taip gerai.

O.....gal

O gal apmetom ji kiausiniais?????? Ka galvojat??????

Anti sovietas

Ooooo vatnikai sukilo.....kas daugiau lieka jums putkos pakalikams,kam blogai Lietuvoi,van nakum is jos,bus geriau be jusu. Jooo jauciu noretumet kad ir putlerio plakatas kabetu,galetumet eit pasimelst pries ji
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS