Alytuje užteršto pieno utilizavimas: kada ir kaip tai vyks? | Diena.lt

ALYTUJE UŽTERŠTO PIENO UTILIZAVIMAS: KADA IR KAIP TAI VYKS?

Galutinai paaiškėjo, kad po gaisro Alytaus padangų perdirbimo gamykloje aplinkinių vietovių dioksinais užterštas karvių pienas bus naikinamas uostamiesčio įmonėje "Fortum Klaipėda". Pirmoji šio pieno siunta – apie 13 t – jėgainę pasiekė jau vakar.

Alytaus rajono mero Algirdo Vrubliausko teigimu, iki šiol užterštas pienas tiesiog buvo išpilamas laukuose, tačiau paaiškėjo, kad to daryti negalima.

Reikia jį utilizuoti, todėl nuspręsta užterštą pieną gabenti į Klaipėdą.

Kad ir kaip paradoksaliai skambėtų, užterštas pienas bus deginamas. Tą sutiko daryti atliekų deginimo jėgainė "Fortum Klaipėda".

Bendrovės atstovas Andrius Kasparavičius teigė, kad pieno deginimas nebus kažkas unikalaus, nes bendrovėje jau metus deginamos gyvūninės kilmės atliekos ir skysčiai, kurie lieka pagaminus konservus katėms ir šunims.

"Skystus produktus deginti galime. Jie įsimaišo į visą tą atliekų masę ir sudega. Galiu užtikrinti, kad klaipėdiečiai jokio kvapo dėl to nejaus. Juk niekas nejaučia deginamos pūvančios mėsos kvapo. Kvapai pro visus filtrus neprasiskverbia", – tikino A.Kasparavičius.

Bendrovė "Fortum Klaipėda" patvirtino, kad priėmė sprendimą nemokamai utilizuoti po Alytaus gaisro užterštą pieną ir taip prisidėti prie nelaimės padarinių likvidavimo.

Pirmoji šio pieno siunta, apie 13 t, jėgainę pasiekė jau vakar.

Vėliau pienas bus vežamas kas antrą arba kas ketvirtą dieną tol, kol visas bus utilizuotas. Šiuo metu skaičiuojama, kad bendras utilizuotino pieno kiekis bus apie 150 t.

Pasak bendrovės valdybos pirmininko Vitalijaus Žutos, nors krovinys ir nestandartinis, tačiau jėgainė turi leidimą tokiai veiklai.

Per metus įmonė sudegina apie 250 tūkst. t atliekų arba vidutiniškai po 685 t per dieną, taigi utilizuotinas pienas sudarys itin mažą dalį visų atliekų.

Alytaus rajono savivaldybės administracijos užsakymu vakuuminėmis mašinomis krovinį pristatys Kęstučio Urbanavičiaus individuali įmonė.

Pienas į bendrą atliekų kaupą bus pilamas uždarame atliekų bunkeryje, todėl esą į aplinką nepateks nei sudeginti atgabentos atliekos, nei kvapai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Reikia tą pieną panaudot naujų padangų gamybai! ;D

ko

noret is runkelidbet mataiijotu nemastanciu juk tai produktas is kurio galima isdestiliuot geros dektynes bet matai seimo sudvabaliai to nedaleis nes visos smegeneles uzblokuotos.......

Alis...

surauginkit ir išdalykit pensininkams... jiems galimi teršalai tikrai jau ne pakenks... o bent pienelio prieš smertį ik valiai atsigers...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS