Ant Klaipėdos dramos teatro stogo – saulės elektrinė | Diena.lt

ANT KLAIPĖDOS DRAMOS TEATRO STOGO – SAULĖS ELEKTRINĖ

  • 2

Gegužės pradžioje ant Klaipėdos dramos teatro (KDT) stogo pradės veikti saulės elektrinė. Numatoma, kad ji patenkins nemažą dalį teatro elektros energijos poreikio.

Seniausias teatras mieste taip pat yra ir moderniausias – KDT tapo pirmuoju mieste, ant savo stogo įkurdinusiu saulės elektrinę.

„Kalbant apie šios iniciatyvos aktualumą, visi suprato, kokia svarbi energetinė nepriklausomybė. Tiesa, kai mes pradėjome ieškoti galimybės įsirengti saulės elektrinę, karas dar nevyko ir daugiau galvojome apie tvarumą, o ne taupymą“, – sakė KDT vadovas Tomas Juočys.

KDT pasinaudojo galimybe gauti finansavimą iš Aplinkos apsaugos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA).

Biudžetinėms įstaigoms APVA finansuoja iki 80 proc. projekto vertės.

KDT pateikė mokėjimo prašymą 58 010 eurų subsidijai gauti. Likusią dalį – 40 tūkst. eurų skyrė teatro steigėjas – Kultūros ministerija.

Saulės elektrinės instaliavimą reikėjo derinti ir su Kultūros paveldo departamentu. KDT – istorinis pastatas istorinėje miesto dalyje.

Ant teatro stogo buvo sumontuoti 200 saulės modulių, šios elektrinės pajėgumas – 80 kWh. Per metus teatras apytiksliai sunaudoja apie 170 tūkst. kWh, tad saulės elektrinė galės patenkinti net iki 44 proc. sunaudojamos elektros energijos.

„Man atrodo, labai gražu turėti tokią elektrinę miesto centre, o dar teatre. Teatras juk gana didelis elektros energijos vartotojas, rodome spektaklius su daug šou elementų, daug šviesų, ir prasminga, kad dalį sunaudojamos elektros energijos pasigaminsime patys“, – kalbėjo T. Juočys.

Anot jo, būtų nuostabu aplink turėti daugiau tokių iniciatyvų.

„Jos būtų ryškesnės, jei įtrauktume ir verslo sektorių. Mane labai inspiruoja pavyzdys iš Danijos – Kopenhagos operos teatro statybas finansavo „Maersk“ kompanijos įkurtas fondas. Tikiu, kad kai verslas tokiu mastu bendradarbiaus su kultūros sektoriumi, mums nereikės daryti perskyrų tarp miesto ir uosto“, – tikino KDT vadovas.

Šis tvarios energijos projektas kainavo 98 010 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Senukas

Kas skaiciuoja atsipirkima neiskaciuoja kad reik valyt nuo dulkiu ?

Paaiškinkite

Teatras gamina ir atiduida i tinklus o po to perka pas perikupus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS