Apie tarybą – be nostalgijos | Diena.lt

APIE TARYBĄ – BE NOSTALGIJOS

Dauguma ryškiausių praėjusios kadencijos miesto tarybos narių, kuriems nepasisekė šiuose rinkimuose, neliko be veiklos. Vis dėlto darbą valdžioje ne visi mini geru žodžiu. Esą šis nepateisino lūkesčių. Pasibaigus kadencijai, kai kurie tarybos nariai stačia galva nėrė į pokyčius, o buvo ir tokių, kurie pasijuto niekam nereikalingi.

Dauguma ryškiausių praėjusios kadencijos miesto tarybos narių, kuriems nepasisekė šiuose rinkimuose, neliko be veiklos. Vis dėlto darbą valdžioje ne visi mini geru žodžiu. Esą šis nepateisino lūkesčių. Pasibaigus kadencijai, kai kurie tarybos nariai stačia galva nėrė į pokyčius, o buvo ir tokių, kurie pasijuto niekam nereikalingi.

Vylėsi nuveikti daugiau

Architektė Ramunė Staševičiūtė tvirtino, kad dar tebesidžiaugia atokvėpiu ir tarybos nario pareigų nepasiilgo.

„Pasibaigus kadencijai, kaip ir niekas gyvenime nepasikeitė. Kaip dirbau architekte, taip ir tebedirbu. Tik šiek tiek veiklos sumažėjo ir atsirado daugiau laisvo laiko“, – tvirtino buvusi tarybos narė.

R.Staševičiūtė atviravo, jog darbas taryboje nepateisino jos lūkesčių. Dalyvaudama rinkimuose, politikė manė, kad pavyks nuveikti daugiau.

„Esu nusivylusi. Per ketverius metus išeikvojau daug energijos, o rezultatai – nedideli. Pagalvojau, kad tą energiją galima nukreipti į produktyvesnę veiklą. Turiu tam tikrų planų. Gal visuomenei naudingesnė būsiu. Bent kurį laiką, kitoje srityje“, – svarstė klaipėdietė.

R.Staševičiūtė pasakojo, kad žmonės vis dar kreipiasi į ją pagalbos, nors ji ir nebėra tarybos narė. Pagrindiniai klausimai, problemos yra susijusios su projektavimu, tam tikrų gatvių remontu.

„Ką žinau, tą papasakoju. Tačiau kreipimųsi nėra daug. Ir anksčiau nebuvo taip, kad telefonas netiltų. Nebent koks nors skaudus klausimas“, – pasakojo politikė.

Anot R.Staševičiūtės, pastaruoju metu ją šokiravo miestiečių priekaištai, kad esą ji sugalvojo „nukelti“ dviratininkus nuo šaligatvių Herkaus Manto gatvėje.

„Kai išgirdau, net pašiurpau, kūnas pagaugais nuėjo. Noriu pabrėžti, kad tai ne mano mintis. Aš tam visiškai nepritariu. Matyt, žmonės taip galvoja, nes inicijavau dviračių tako įrengimą važiuojamojoje dalyje Tiltų gatvėje. Savo jėgomis, lėšomis rengiau projektą ir kažkaip pavyko nubrėžti linijas. Tai vienas iš pasiekimų, dirbant taryboje“, – tvirtino klaipėdietė.

Ilsisi nuo politikos

Darbo miesto taryboje kol kas nepasiilgo ir Nerijus Čapas. Dar likus nemažai laiko iki kadencijos pabaigos, klaipėdietis buvo užsiminęs, kad eis politinių atostogų.

„Nebedalyvavau rinkimuose į miesto tarybą. Sąmoningai taip dariau. Tad miesto taryboje nesu ne todėl, kad manęs neišrinko, o dėl to, kad pats nėjau. Kol kas nieko rimto neplanuoju šioje srityje“, – pasakojo klaipėdietis.

Nors N.Čapas ilsisi nuo politikos, prisipažino, jog seka, kas vyksta miesto taryboje. Peržiūri posėdžių darbotvarkes, klausimus.

„Politikos nemečiau. Esu miesto gyventojas, tad noriu jausti pulsą. Iš miesto tarybos sprendimų projektų sužinai daug informacijos. Tačiau labai į politiką nesigilinu. Negalėčiau net pasakyti, kokia atmosfera vyrauja miesto taryboje. To neseku. Jei mane kažkas šokiruotų, gal, kaip klaipėdietis, eičiau ir skelčiau žodį iš tribūnos“, – pasakojo buvęs tarybos narys.

Į miesto tarybą šiemet nepatekęs Jurijus Šeršniovas džiaugiasi, kad turi daugiau laisvo laiko ir jį gali skirti savo šeimai bei kitiems darbams.

„Tikrai nenusivyliau, kad rinkimai man nebuvo palankūs. Ne pasaulio pabaiga. Kai dirbau tarybos nariu, negalėjau planuoti visos savaitės, o dabar galiu net dvi ar mėnesį. Politinėje veikloje toliau dalyvauju“, – pasakojo politikas.

Pasijuto niekam nereikalinga

Buvusi tarybos narė teisininkė Zita Šličytė ilsisi. Paklausta, ar nepasiilgo darbo miesto taryboje, atsakė: „Jūs žinote, kiek man metų. Man jau seniai reikėjo į pensiją.“

Politikė teigė, kad nieko neveikia ir ši vasara buvo pirmoji, kai pasijuto niekam nereikalinga.

„Darbo birža perpildyta teisininkų. Į kažkokį menką etatėlį pretenduoja 80 žmonių. Kai sužinojau tokius skaičius, supratau, kad aš tikrai nereikalinga. Atėjo didžiulis jaunų teisininkų būrys, kurie yra bedarbiai. Kad ir norėtum dirbti, esi nereikalinga“, – dėstė teisininkė.

Pasak Z.Šličytės, ir klaipėdiečiai, pasibaigus tarybos nario kadencijai, į ją nesikreipia pagalbos. Moteris sulaukė tik pavienių skambučių iš Molėtų, Šiaulių. Tačiau padėti teisininkė neturėjo galimybės.

„Klaipėdiečiai turi aktyvią naują tarybą. Pagalbos, matyt, kreipiasi į ją. Netrukdo mano ramybės“, – tvirtino teisininkė.

Z.Šličytė pasakojo, kad pasiilgo ne darbo taryboje, o komitete.

„Taryboje dirbau opozicijoje. Tad mūsų nelabai kas klausėsi. Be to, nerealu, kad pasiilgtum ar mėgtum visus 31 narį. Pasiilgau darbo Finansų ir ekonomikos komitete. Jam vadovavo Rimantas Taraškevičius, su kuriuo tikrai buvo malonu dirbti“, – pabrėžė buvusi tarybos narė.

Į darbus kibs rudenį

Dalis į šią miesto tarybą nepatekusių ir praėjusioje kadencijoje dirbusių politikų džiaugiasi ne mažiau aktyvia dabartine visuomenine veikla. Kai kurių planuose – nauji rinkimai.

Per plauką į šią miesto tarybą nepatekęs verslininkas Rimantas Cibauskas pasakojo, kad nuo kadencijos pabaigos iki dabar atostogavo. Rimčiau į darbus jis ketina kibti nuo rudens.

„Dabar turiu daugiau laisvo laiko, kurį galiu skirti sau, verslui. Kai ėjau tarybos nario pareigas, jo trūkdavo. Šiuo metu galiu daugiau keliauti, dirbti su privačiomis iniciatyvomis“, – teigė verslininkas.

Anot R.Cibausko, atostogų metu jis keliavo po Lietuvą. Gražiausias šalies vietas jis aprodė iš užsienio atvykusiems draugams. Tačiau buvęs tarybos narys tvirtino, kad keliaudamas ne tik grožėjosi vaizdais, bet ir atkreipdavo dėmesį, kaip tvarkosi vienas ar kitas miestas.

„Nuo to niekur nepabėgsi. Ar esi tarybos narys, ar ne, rūpiniesi savo miestu, galvoji, stebi, ką galėtum jame pakeisti. Nuo rudens vėl kibsiu į darbus. Tęsiu privačias iniciatyvas, kurių yra nemažai“, – pabrėžė verslininkas.

Valerijonas Bernotas nesureikšmino nepatekimo į miesto tarybą. Pasak politiko, jo gyvenime pokyčių nėra daug. Klaipėdietis toliau dirba europarlamentaro Rolando Pakso padėjėju, taip pat Aplinkos ministerijos konsultantu, kuruoja partijos skyriaus veiklą.

„Padedu mieste skleisti aplinkosaugos idėjas. Miesto taryboje taip pat dirbau ta linkme. Mano pagrindinis tikslas buvo, kad miestas kvepėtų šviežiomis žuvimis, Danėje stovėtų laivai, matytųsi, kad Klaipėda – jūrinis miestas. Tai ir buvo padaryta. To siekiu ir dabar. Ir ne tik kad Klaipėda būtų jūrinis miestas, bet ir Lietuva – jūrinė valstybė“, – pasakojo V.Bernotas.

„Esu savotiškas misionierius“

Nors praėjusios kadencijos tarybos dainiumi tituluotam Vytautui Lupeikai rinkimai taip pat buvo nepalankūs, laiko tinginiauti jis neturi. Politikas tvirtino, kad nuo tarybos nario darbo neatitrūko.

„Aš dažniausiai padėdavau žmonėms spręsti problemas. Nuvesdavau, kur reikia, pagelbėdavau įveikti kliūtis. Gal einant tarybos nario pareigas būdavo lengviau teikti pagalbą, tačiau ir dabar tai darau. Aktyviai dalyvauju visuomeniniame, politiniame miesto gyvenime“, – pasakojo politikas.

Svarstant miestui svarbius, diskusijas keliančius klausimus, V.Lupeika apsilanko ir miesto tarybos ar jos komitetų posėdžiuose. Pats praneša apie negeroves savivaldybės darbuotojams.

„Jei reikia sudrausminti vandalus, skambinu policijai. Būna, ir pats chuliganus gėdinu. Bendrauju ir su tarybos nariais. Savotiškai padedu jiems. Ir priklausantiesiems mūsų frakcijai, ir – ne. Sutariu ir su miestą valdančia dauguma. Jie mane supranta. Dirbdamas taryboje, pasikarščiuodavau, tačiau jie žino mano būdą, charakterį. Sutariame su visais miesto labui“, – pasakojo buvęs tarybos narys.

V.Lupeika padeda paprašiusiesiems ir paprastesnių paslaugų – nuveža į sodą dažus, plyteles. Politikas tvirtino, kad noras padėti žmonėms tapo jo įpročiu.

„Jei tarnavai, tarnauk toliau. Esu savotiškas misionierius. Žinoma, dukros mane pabara, kad nesirūpinu savimi. Reikėtų būstą atnaujinti ar įsigyti patogesnį, tačiau tam nėra laiko“, – teigė buvęs tarybos narys.

V.Lupeika tvirtino, kad jaučiasi kaip geros komandos atsarginis žaidėjas: „Kaip atsarginius žaidėjus turi „Neptūnas“, „Atlantas“, taip ir miesto taryba“.

Važiuos palaikyti rinktinės

Buvęs tarybos narys „Kar kar“ nuotykių parko direktorius Mindaugas Žilys svajoja apie poilsį. Nors darbą miesto taryboje jis baigė prieš penkis mėnesius, atostogų taip ir neturėjo.

„Kadencija baigėsi vėlyvą pavasarį. Jau reikėjo ruoštis sezonui, paskui prasidėjo darbas. Tad taip ir neteko pailsėti. Rudenį bus ramiau. Prasidės Europos krepšinio čempionatas. Važiuosiu į Latviją palaikyti Lietuvos rinktinės. Bilietus jau turiu. Per ketverius metus, kuriuos atidaviau miestui, laisvalaikis buvo ribotas. Laiko sau, šeimai nebuvo. Dabar jo galiu skirti“, – teigė vadovas.

M.Žilys atviravo, kad tarybos nario darbo jau spėjo pasiilgti: „Vieną kartą išbandęs, nori tęstinumo, tačiau rinkėjai pakoreguoja planus. Šiuo momentu yra taip, bet politikos į šalį nepadėjau. Vieni rinkimai praeina, kiti ateina. Gal kituose seksis geriau. Bandysiu išlikti politikoje.“

M.Žilys pasakojo, kad domisi dabartinės tarybos veikla, bendrauja su nariais: „Yra nebaigtų ir mūsų kadencijos projektų. Aptariame, pasidalijame įžvalgomis“.

Pradėjo vairuoti autobusą

Praėjusią kadenciją miesto taryboje buvęs Ivanas Romanovas pakeitė ir darbą. Jis pradėjo vairuoti autobusą, kuris veža turistų grupes į įvairius Europos miestus. Pokalbio metu buvęs tarybos narys lankėsi Vengrijoje.

„Kai išėjau iš tarybos, palikau ir kitus darbus. Dabar važinėju po Europą“, – teigė politikas.

I.Romanovas – profesionalus dviratininkas. Jis sakė, kad sportuodamas aplankė daug šalių.

„Dabar matau dar daugiau. Sustoji miestuose, apvaikštai, apžiūri, aplankai muziejus. Labai įdomu. Prisimeni, kai dalyvavai dviračių lenktynėse, pravažiavai tą pilį. Dabar užeini ir į vidų, pamatai, kokia graži“, – įspūdžiais dalijosi politikas.

Aštuonerius metus miesto taryboje dirbęs I.Romanovas prisipažino, kad nepasiilgsta darbo joje.

„Net nežinau, ar vėl norėčiau dirbti. Kyla dviprasmiškos mintys. Dirbdamas taryboje nori kažką padaryti, bet vis tiek negali tiek, kiek norėjai. Esu nusivylęs pačiu darbu“, – komentavo politikas.

Tačiau jis, kiek gali, turi laiko, dalyvauja politikoje. „Bendrauju su žmonėmis. Būna, kad ir pagalbos kreipiasi. Kiek galiu, tiek padedu, – kalbėjo I.Romanovas. – Visiškai neatitrūkau nuo šios srities. Kaip atitrūksi, kai Klaipėda – mylimas miestas. Pamatai, kad kažkas negerai, skambini buvusiems kolegoms, pasikalbi, informuoji, kad kažkas ne taip padaryta.“

GALERIJA

  • V.Romanovas pakeitė darbą – tapo turistus po Europą vežančio autobuso vairuotoju.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jonas D.

Vytautai , sėkmės politikoje ir asmeniniame gyvenime...

Chi chi

romanovai, čepai ar buvo taryboje, ar jų nėra-koks skirtums.Staševičiutė irgi orentavosi iš kur vėjas pučia, pagal tai ranką kilnojo balsuodama ,,už".Tik dabar pasidarė pilietiška.Šličytė koketuoja.Ji viena iš nedaugelio rėždavo kaip reikiant.Dabar nebus kam.Be Lupeikos bus nuobodu.Niekas neprajuokins...Ir kokia laimė, kad Bernotą(,,Kulšelę")išpy...o lauk!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS