Ar reikia nugriauti gatvėje stovintį pastatą? | Diena.lt

AR REIKIA NUGRIAUTI GATVĖJE STOVINTĮ PASTATĄ?

Miesto valdžia prabilo, kad reikia pašalinti Naujojo Uosto gatvės 5 pastatą, kuris stovi vos ne gatvėje. Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba vieno balso persvara nusprendė, kad šis statinys – vertinga naujamiesčio urbanistinio komplekso dalis. Pastatas turi išlikti tokio paties tūrio ir toje pačioje vietoje, keisti būtų galima tik jo išvaizdą.

Medžiagos, statybos būdas ar architektūra nėra ribojami, atnaujinant šį statinį. Galutinį žodį dėl avarinės būklės pastato saugojimo tars Kultūros paveldo departamentas. Diskusijos, ar reikia nugriauti šį statinį, kilo ir viešojoje erdvėje. Vieni miestiečiai pasisako už tai, kad statinys turi būti pašalintas, kiti nori, jog jis būtų išsaugotas. Ar reikia nugriauti Naujojo Uosto gatvės 5 pastatą?

Liudvikas Dūda:

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius

– Naujojo Uosto gatvės 5 pastatą reikia nugriauti. Pirmiausia dėl to, kad jis stovi gatvėje. Ar normalu, kad gatvėje stūkso namas, medis? Tai nesuderinami dalykai. Statinys trikdo eismą. Pavojus kyla ir pėstiesiems, kurie pasiekę šią vietą išeina į gatvę. Pastatas trukdo tiesti numatytą magistralinį dviračių ir pėsčiųjų taką. Be to, šio statinio nebūtų įmanoma rekonstruoti. Niekas nepatvirtintų leidimo darbams, nes objektas yra per arti gatvės. Vilniuje esanti Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba įvardijo, kad ne pastatas, o tūris, vieta yra saugomi. Reikia ne tik maksimaliai, kiek įmanoma, atsižvelgti į paveldosaugininkų reikalavimus, bet ir galvoti apie ateitį. Gal šį pastatą reikėtų atstatyti už 15–20 metrų. Manau, kad jo tūrio samprata liktų ta pati. Tai išspręstų visus klausimus. Manau, kad tai turėtų būti padaryta koreguojant šios teritorijos detalųjį planą. Dabar čia yra supainiotas mazgas, bet kiekvieną galima atpainioti. Reikia parengti veiksmų planą ir dirbti ta linkme. Juk didžioji dalis patalpų šiame pastate yra privatūs, o tik vienas butas savivaldybės. Miesto centre stovintys griuvėsiai yra visiškas apsileidimas.

Prieš

Kęstutis Demereckas

Leidėjas, miesto praeities tyrinėtojas ir istorijos žinovas

– Naujojo Uosto gatvės 5 pastatą reikia išsaugoti. Šis statinys neišsiskiria savo architektūra, bet yra Lietuvos jūrinio paveldo paminklas. XIX a. statytame pastate veikė pirmoji Lietuvos uosto administracija. Juk Lietuva ir atsiėmė Klaipėdos kraštą tam, kad jai priklausytų uostas. Šis pastatas dabar trukdo tik pėstiesiems – neįmanoma praeiti ta gatvės puse, negalima nutiesti šaligatvio. Tačiau taip arti gatvės esančių statinių Klaipėdoje yra ne vienas, bet jie nebuvo nugriauti. Vienas tokių – Tiltų gatvėje, prie Biržos tilto, kitas – Pilies gatvėje, Baltijos laivų statyklos pastatas. Buvo svarstoma ir juos nugriauti, bet pirmuose padarė arkadas. Pėstieji ir dviratininkai puikiai gali praeiti ir pravažiuoti. Dabar šie pastatai puošia miestą. Naujojo Uosto gatvės 5 name būtų galima padaryti tokias pat arkadas. Tada pastatas nebetrukdytų. Juk jis automobiliams nekliudo. Nereikia viduryje senamiesčio daryti autostradų. Pilies, Naujoji Uosto gatvės yra per plačios, jas reikia siaurinti. Tai senamiesčio, o ne uosto aptarnavimo gatvė.

Rašyti komentarą
Komentarai (40)

Sązinė

Klaipėdoje viską sprendzia visagalis l.duda

Jūra

Klaipėdoje seniai reikėjo baigti griauti senuosius pastatus, nesvarbu ar jie žydų, rusų ar vokiečių. Šaligatvio negali įrengti? Gali ir dar kaip gali šaligatvis apeiti namą iš kitos gatvės pusės - ir žemė ten miesto, su niekuo derėtis nereikės, ir labai gražu bei originalu Lietuvoje bus - namas vidury gatvės- ir mes čia nebūsime nei keisti, nei originalūs, nes pasaulio miestuose tokių sprendimų ne vienas, o mes senus namus ant pirštų skaičiuodami ir toliau griauname. O avarinę būklę ir toliau provokuoja savivaldybė (kad greičiau pats nugriūtų). Šio mero komanda greiti griauti ir naikinti, taip senoji I.Kanto gatvės šaligatvių plytelių danga (visa autentiška, su nedideliais pažeidimais) buvo perklota tipinėmis betoninėmis trinkelėmis. Kur žiūrėjo paveldosaugos ir paminklotvarkos specialistai? Gal kas jiems akis užklijuoja, kai reikia apginti istorinius ir vertybinius interesus ...

vi

Koks jis pypt kultūros paveldas? Kokia jo kultūra riogsoti viduty gatvės. Kas per kvailys užsispyręs neleidžia jo nugriauti. tegu mauna iš tarnybos lauk. su tais paveldais visai suminkštėjo ir kiaušai, ir ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS