Artėja gripo sezonas: vakcinos sulaukė ne visi | Diena.lt

ARTĖJA GRIPO SEZONAS: VAKCINOS SULAUKĖ NE VISI

Uostamiesčio gydymo įstaigos pastebi, kad šiemet nemokama gripo vakcina tarp gyventojų – itin paklausi. Prognozuojama, kad naujai užsakytos gripo vakcinos dozės vėl netrukus bus išnaudotos.

Užsakė papildomai

Praėjusią savaitę į Lietuvą buvo pristatyta beveik 24 tūkst. papildomos gripo vakcinos dozių, kurias nupirko Valstybinė ligonių kasa (VLK) prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Tam papildomai prireikė 141 tūkst. eurų. Išaugus gripo vakcinos poreikiui šalyje, specialistai nedelsdami aiškinosi, kiek tiksliai gydymo įstaigoms reikia papildomų dozių.

"Pirmą kartą per gripo vakcinos kompensavimo laikotarpį beveik visos gydymo įstaigų suplanuotos dozės buvo suskiepytos per rekordiškai trumpą laiką. Nedelsdami įvertinome situaciją ir dėjome visas įmanomas pastangas, kad gyventojai kuo greičiau sulauktų papildomų vakcinų nuo gripo", – sakė VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė.

Nė vienais metais nebuvo tokio didžiulio susidomėjimo nemokama sezonine gripo vakcina – gautųjų pirmųjų 500 vakcinos dozių nebeliko jau per pirmąją savaitę.

Išnaudojusios gautą vakciną gydymo įstaigos turėjo pateikti prašymus dėl papildomo vakcinų kiekio. Tarp jų buvo ir Klaipėdos apskrities gydymo įstaigos.

Kaip sakė VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus patarėja Agnė Dmitrijevaitė, papildomai gripo vakciną užsakė 37 Klaipėdos apskrities gydymo įstaigos, iš jų 17 – Klaipėdos miesto gydymo įstaigos.

Į Klaipėdą turėjo būti pristatyta 1 540 sezoninės gripo vakcinos dozių, iš viso Klaipėdos apskrityje – 2 848 dozės.

Pasak patarėjos, papildomos vakcinos dozės uostamiesčio gydymo įstaigas turėjo pasiekti praėjusią savaitę, tad norintys pasiskiepyti gyventojai turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Poreikis – didžiulis

Klaipėdos miesto poliklinikos vyriausioji gydytoja Loreta Venckienė patvirtino, kad nė vienais metais nebuvo tokio didžiulio susidomėjimo nemokama sezonine gripo vakcina – gautųjų pirmųjų 500 vakcinos dozių nebeliko jau per pirmąją savaitę.

Vėliau, gavus didesnį gripo vakcinos dozių papildymą, šios taip pat ilgai neužsibuvo. Rizikos grupėms priklausantys gyventojai skubėjo skiepytis, tad per 1 000 iš viso gautų dozių gana greitai ištirpo.

Klaipėdos miesto poliklinika su dar dviem uostamiesčio gydymo įstaigomis buvo daugiausia nemokamos gripo vakcinos užsisakiusios įstaigos. Likusiųjų poreikiai buvo kur kas kuklesni.

Poliklinika papildomai užsisakė dar 200 nemokamos gripo vakcinos dozių, kurių turėjo sulaukti praėjusią savaitę. Norinčiųjų pasiskiepyti netrūksta, tad spėjama, kad gautos dozės taip pat netrukus bus išnaudotos.

Pasak L. Venckienės, ankstesniais metais nemokamos gripo vakcinos likdavo nepanaudotos ir šeimos gydytojams tekdavo raginti pacientus nemokamai pasiskiepyti.

Mokamos vakcinos dar laukia

L. Venckienė spėjo, kad šiemet toks didžiulis susidomėjimas skiepais nuo gripo kilo dėl gautos keturvalentės gripo vakcinos. Daugelis gyventojų mano, kad ši vakcina yra efektyvesnė, geriau apsaugo nuo klastingos ligos. Be to, didėja ir pačių žmonių sąmoningumas.

Vyriausioji gydytoja pritarė, kad nepatenkintųjų dėl gripo vakcinos trūkumo sulaukta, tačiau šiemet labiausiai nuskriausti liko norintieji pasiskiepyti už savo pinigus – poliklinika kol kas negavo mokamos gripo vakcinos ir dar neaišku, kada ji pasieks gydymo įstaigą.

Nors konkursas dėl mokamos gripo vakcinos buvo organizuotas gana anksti, dėl pristatymo sutrikimų mokamos gripo vakcinos dar laukiama.

Norintieji pasiskiepyti už savo pinigus gali pasiguosti tik tuo, kad virusinės ligos kol kas ne taip aktyviai puola gyventojus.

Šiemet gavo vėliau

Tai, kad šiemet gyventojai skiepijasi itin aktyviai, patvirtina ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento duomenys.

Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, nemokamai pasiskiepijusių gyventojų skaičius gerokai išaugo tiek uostamiestyje, tiek Klaipėdos apskrityje.

Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Elvina Juknienė atkreipė dėmesį, kad šiemet gripo vakcina į Klaipėdos apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigas buvo pristatyta vėliau nei pernai.

Šiemet ji gauta spalio, lapkričio mėnesiais, o 2018-aisiais − rugpjūtį.


Statistika

Klaipėdos apskrityje per šių metų lapkritį pasiskiepijo 8 460 gyventojų, iš jų −    4 079 Klaipėdos miesto gyventojai.

Klaipėdos apskrityje per 2018 metų lapkritį pasiskiepijo 1 571 gyventojas, iš jų – 669 Klaipėdos miesto gyventojai.

Klaipėdos apskrityje iki šių metų gruodžio 1 d. iš viso pasiskiepijo 11 691 gyventojas, iš jų – 5 511 Klaipėdos miesto gyventojų.

2018 m. Klaipėdos apskrityje iki gruodžio 1 d. pasiskiepijo 8 972 gyventojai, iš jų – 3 642 Klaipėdos miesto gyventojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nesvarbu

Reikia vengti susibūrimo vietų ,nes gali paskleisti gripo bakterijas .Visokių lygų bakterijas gali paskleisti ,ne tik gripo.Teko skaityti JAV mokslininko, kaip buvo išrasta bakteriją sunkios ligos, ir jos veikimas kokių būdų buvo išbandytas.Todėl visiem sakau ,venkite susibūrimo vietų, jeigu norite būti sveiki.

Med.

Kaip gripas,taip gripas,jūsų smegenyse gripas.Jeigu sniego nėra, nera ir gripo.O tik peršalimo ligos.Todėl reikia saugotis, nors atrodo nešalta.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS